Superhelpot sämpylät – Arjan ohjeella saat tuoretta leipää nopeasti: "Herkulliset, rapeakuoriset ja sisältä pehmeät sämpylät"

sämpylät
Shutterstock

Tekeekö mieli tuoretta leipää? Testaa kotitalousopettaja Arja Elina Laineen helppoa sämpyläohjetta. Samalla reseptillä voi leipoa myös kokonaisen leivän. 

Videolla: Tiesitkö? Näin valmistetaan pikaruokaketjujen hampurilaissämpylät Suomessa.

Kotitalousopettaja ja yrittäjä Arja Elina Laineen uunituoreeseen Leipä-kirjaan (Readme 2020) on koottu yhteen kattava paketti leivästä. Kirjassa esitellään yli 100 leipäreseptiä, kerrataan leivän ja sen leipomisen historiaa ja käsitellään leipää myös ravitsemuksellisesta näkökulmasta. 

Kirjan reseptipuolella yksi varma suosikki on helppo sämpyläresepti. 

– Herkulliset, rapeakuoriset ja sisältä pehmeät sämpylät eivät tarvitse vaivaamista, vaan taikina syntyy nopeasti sekoittamalla. Vehnää sisältävien leivonnaisten sitko syntyy perinteisesti vaivaamalla, mutta myös vesiympäristössä, jossa vehnän suuremmat proteiinikeräset, gluteniinit, alkavat avautua ja verkottua keskenään, kun tälle annetaan aikaa. 

Sämpylät leivotaan vehnäjauhoista ja vehnäleseistä. Arja vinkkaa käyttämään sämpylöihin vain puolet leseistä ja korvaamaan toisen puolen sillä, mitä kaapista löytyy.

– Noin kaksi ruokalusikallista pähkinöitä, kuivattuja hedelmäpaloja tai siemeniä, Arja suosittelee.

Samaisella sämpyläohjeella onnistuu myös kokonaisen leivän leipominen. Tällöin kohonnut taikina kaadetaan pellille leivänpaperin päälle ja muotoillaan pyöreäksi leiväksi. Leipä kohotetaan ja paistetaan kuuman uunin alimmalla tasolla, ensin 10 minuuttia 250 asteessa ja sitten vielä 200 asteessa noin 20 minuuttia.


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!