Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Pitääkö leipää oikeasti säilyttää jääkaapissa vai huoneenlämmössä? Leipurit paljastavat, miten leipä todella säilyy parhaiten

15:47Näin vähennät ruokahävikkiä
Julkaistu 09.08.2020 14:02

Jenna Lakka

jenna.lakka@mtv.fi

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Leipä pilaantuu yleensä nopeasti. Etenkin tuore leipä, jossa ei ole lisättyä rasvaa tai sokeria, alkaa kovettua ja menettää makunsa jo kahden vuorokauden kuluttua. Säilytysaikaa on kuitenkin mahdollista hieman venyttää oikeanlaisilla tekniikoilla.

Videolla puhutaan ruokahävikin vähentämisestä.

Jos kuvittelit, että vaihtoehtoinasi on syödä hurjasti leipää päivät pitkät tai katsella leipien homehtuvan keittiön pöydällä, olit väärässä. Säilyttämällä leipää oikein se pysyy syömiskelpoisena paria päivää pidempään.

Leivän voi toki hyödyntää myös ruoanlaitossa. Niistä voi tehdä esimerkiksi krutonkeja ja heittää salaatin tai keiton sekaan. Jos kuitenkin haluat syödä leivän sellaisenaan, säilytysvinkit voivat tulla tarpeeseen.

Food52-sivusto huomauttaa, että leivän säilöntään on yhtä monta tapaa kuin tekijääkin.

– Jos kysyt kolmelta eri ammattilaisleipurilta, saat todennäköisesti kolme erilaista vastausta, sivusto kirjoittaa.

Sivusto kuitenkin päätti kerätä kokoon muutaman toimivan säilytysvinkin. Näiden avulla voit nauttia tuoreesta leivästä hieman pidempään!

Leipälaatikko

Ensi töikseen Food52-sivustolla huomautetaan, että jääkaappi ei ole oikea paikka leivälle. Alhainen lämpötila voi saada leivän pilaantumaan jopa normaalia nopeammin. Sen sijaan leivät kannattaa laittaa keraamiseen leipälaatikkoon.

Leipälaatikossa ilmankierto on ihanteellista: leipä pysyy kosteana eikä kuivahda. Jos sinulla ei ole leipälaatikkoa, voit kokeilla säilyttää leipää paperipussissa.

Fazerin mukaan leipä tulee säilyttää huoneenlämmössä, jotta se säilyisi mahdollisimman pitkään. Leipää ei siis kannata säilyttää jääkaapissa, sillä siellä se yllättäen vanhenee nopeammin. Toinen hyvä säilytystapa on pakastaminen.

Näin leipä säilyy pidempään:

– Säilytä leipomoleivät ruskeassa paperipussissa huoneenlämmössä.

– Säilytä kaupan leivät muovipusseissa huoneenlämmössä.

– Älä koskaan säilytä leipää jääkaapissa.

– Pelasta kuivahtaneet leivänpalat tilkalla vettä ja lämmittämällä niitä uunissa 5-10 minuuttia.

– Pakasta leivät, jos et aio syödä koko paketillista.

– Tee kuivahtaneesta ylijäämäleivästä korppujauhoja tai vaikka krutonkeja.

Paperipussi

Myös paperipussissa ilmankierto pysyy hyvänä. Joidenkin mukaan leipä pysyy kaikkein tuoreimpana, kun sen säilyttää viipaloituna paperipussissa, leikattu puoli vasten pussia.

Jos ulottuvilla ei ole leipälaatikkoa tai paperipussia, voit asettaa leivän leikkaamisen jälkeen myös pystyyn puisen leikkuulaudan päälle, leikattu puoli lautaa vasten. Tämän tulisi estää leikattua päätä kuivumasta.

Muovipussi

Ilmatiivis muovipussi on tehokas tapa pidentää leivän elinkaarta. Muovipussista tulee puristaa kaikki mahdollinen ilma pois ennen sen sulkemista.

Jos leivässä on rapsakka kuori, se saattaa pehmetä muovipussissa. Leipä ei kuitenkaan kovetu tai kuivu ennen aikojaan.

Myös pakkasessa on hyvä säilyttää leipää. Tämä pätee erityisen hyvin, jos käsissäsi on patonkia. Food52-sivusto huomauttaa, että patonki tulisi käyttää tai pakastaa mahdollisimman nopeasti. Jos patongin jättää lojumaan pöydälle, se voi muuttua entiseksi jo päivän kuluttua.

LUE MYÖS: Säästäväinen äiti jakaa vinkit, joilla ruoka säilyy pidempään syömäkelpoisena – teetkö jo näin?

Lue kaikki lifestyle-artikkelit

Lähde: Food52

Lisää aiheesta:

Yksi paikka keittiössä pilaa takuuvarmasti leivän: "Ei pidä säilyttää lainkaan"Säästäväinen äiti jakaa vinkit, joilla ruoka säilyy pidempään syömäkelpoisena – teetkö jo näin?Kun ostat kaupasta leipää, minne pussi sujahtaa kotonasi? Varo yleistä säilytysmokaa: "Yllättäen vanhenee nopeammin"Ei enää koskaan kuivaa leipää! Tällä niksillä pidät leivän tuoreen makuisena jopa kuukausia – ja säästät rahaaYleinen virhe: Älä säilytä leipää näin – pilaantuu jopa seitsemän kertaa nopeamminPitääkö leipää säilyttää jääkaapissa vai ei? Asiantuntijat paljastavat, miten leivän saa pysymään tuoreena pidempään
RuokaSäilöntäLeipäMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen17:11
    Ravintolat

    Legendaarinen texmex-ravintola yrityssaneeraukseen

  • Eilen13:35
    Makkara

    Suomen paras makkara on valittu – oletko maistanut?

  • Eilen10:39
    Ravintolat

    Tunnettu ravintola sulki ovensa Helsingissä

  • Eilen09:51
    Jäätelö

    47 vuoden uralle karu loppu – Ben & Jerry'sin perustaja eroaa

  • Eilen07:46
    Jauheliha

    Jos jauhelihassa on viimeinen käyttöpäivä, tee heti näin!