Älä syö! Useista jäätelöistä löytyi syöpää aiheuttavaa ainetta – myös sokeria vedetään markkinoilta

shutterstock_1293100054-
Kuvituskuva. Kuva ei liity artikkeliin. Copyright (c) 2019 MUHAMMAD FARID/Shutterstock. No use without permission.

Mars Finland vetää takaisin Snickers-, Twix-, ja Bounty-jäätelöitä, Suomen Sokeri Oy taas Dansukker Hyytelösokeri Multi-tuote-eriä. Myös SIA Jäätelöt vetää takaisin tuote-eriään.

Mars Finland vetää takaisin osan jäätelötuotteistaan Suomen markkinoilla. Syy on Ranskan jäätelötehtaalla käytetyn tavarantoimittajan ainesosa, jossa on esiintynyt etyleenioksidia tasolla, joka ylittää EU:n lainsäädännössä sallitun rajan. 

– Käytämme jäätelötuotteissamme vain pienen määrän tätä ainesosaa, joten jäätelötuotteen ETO-pitoisuus on minimaalinen ja paljon alle ainesosalle Euroopassa asetettujen lakisääteisten raja-arvojen, yhtiö kertoo tiedotteessaan.

– Siitä huolimatta vedämme takaisin kyseiset tuotteet yhteistyössä elintarvikeviranomaisten kanssa. Tämä ongelma koskee sekä Marsia että muita valmistajia.  

Aiheesta uutisoi aiemmin Iltalehti.

Takaisinveto koskee seuraavia jäätelöitä:

SIA Jäätelöt vetää tuotteita takaisin

Myös SIA Jäätelöt vetää takaisin seuraavat tuotteet:

 • Lemoncurd tuutti, parasta ennen -päiväykset 06.08.2022 , 04.02.2023
 • Lemoncurd 0,5 Litraa, parasta ennen -päiväykset 10.12.2022, 18.01.2023, 02.03.2023, 26.05.2023
 • Lemoncurd 5 Litraa, parasta ennen -päiväykset 22.04.2023
 • Mangosorbetti 5 Litraa, parasta ennen -päiväykset 06.11.2022, 15.03.2023

Tuotteiden stabilointiaineesta on löydetty EU:ssa sallitun rajan ylittäviä pitoisuuksia etyleenioksidia. Yhtiön mukaan määrät ovat hyvin pieniä, joten tuotteiden syömisellä ei ole ollut terveysvaikutuksia.

Myös sokeria vedetään myynnistä

Myös Suomen Sokeri Oy vetää varotoimenpiteenä myynnistä Dansukker Hyytelösokeri Multi-tuote-eriä, joiden valmistukseen käytetyssä johanneksenleipäpuujauheessa on havaittu EU:ssa sallitun rajan ylittäviä pitoisuuksia etyleenioksidia.

Dansukker Hyytelösokeri Multi -tuotteessa ei analyyseissä ole havaittu jäämiä etyleenioksidista.

Takaisinveto koskee näitä eriä:

 • Valmistaja: Suomen Sokeri Oy
 • Tuotteen nimi: Dansukker Hyytelösokeri Multi
 • Pakkauskoko: 370 g
 • Parasta ennen: aikavälillä 17.6.2021–8.4.2023
 • Takaisinveto koskee vain tuote-eriä, joiden parasta ennen -päiväys on edellä mainitulla aikavälillä. Parasta ennen -päiväys on merkitty pakkauksen takasivulle.

Jälleenmyyjiä on ohjeistettu poistamaan kyseiset tuote-erät välittömästi myynnistä. Kyseistä tuotetta ostaneet kuluttajat voivat palauttaa tuotteen ostopaikkaan, Suomen Sokerin kuluttajapalveluun tai hävittää tuotteen biojätteenä.

Etyleenioksidi on syöpävaarallinen aine

Ruokaviraston mukaan etyleenioksidille ei pystytä asettamaan toksikologista raja-arvoa eikä turvallisen saannin rajaa, koska se luokitellaan karsinogeeniseksi, mutageeniseksi ja lisääntymiselle toksiseksi aineeksi. Tämän vuoksi ainetta ei saa päätyä elintarvikeketjuun lainkaan.

Etyleenioksidin ei tiedetä pieninä pitoisuuksina aiheuttavan välitöntä vakavaa terveyshaittaa, mutta tuotteita ei tulisi käyttää. 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja