Suomalaisten suosikkikahvi vaarassa kadota maapallolta – juo vielä kun voit!

Katoaako kahvi? 6:44 Katoaako kahvi?
Huomenta Suomen lähetyksessä keskusteltiin kahvin tulevaisuudesta.

Tuoreen tutkimuksen mukaan 60 prosenttia luonnonvaraisista kahvilajeista voi olla pian historiaa. Kahvista kannattaakin nauttia nyt, kun se on vielä mahdollista. 

Brittiläisen Kew Royal Botanic Gardersin tutkijoiden mukaan ilmastonmuutos, metsien häviäminen, kuivuus ja kasvitaudit ovat todellisia uhkia suosikkiraaka-aineellemme; kahville.

Vanhemman tutkijan Aaron P. Davisin mukaan ilmastonmuutoksen aiheuttama lämpötilan nousu ja lisääntyneet sademäärät voivat johtaa siihen, että kahvilajikkeiden on mahdoton kasvaa paikoissa, joissa ne tällä hetkellä menestyvät. Kun tähän lisätään ihmisten levittäytymisen ja metsäkadon aiheuttamat uhkatekijät, ennuste vaikuttaa synkältä.

– Jotkut kahvilajit saattavat hävitä 10–20 vuodessa, Davis ennustaa.

Myös vähemmän tunnetut kahvilajikkeet tärkeitä

Science Advances -julkaisussa esitellyn tutkimuksen mukaan tulevaisuuden mahdollinen kahvikato tarkoittaa samalla myös sitä, että kahvikupillisesi muuttuu kalliimmaksi – ja maultaan huonommaksi. 124:stä luonnonvaraisesta kahvilajikkeesta 75 on vaarassa hävitä maapalloltamme.

Kaupallisesti suosituin kahvilajike, arabica, on myös uhanalaisten kasvilajien luettelossa. Davisin aikaisempi tutkimus on paljastanut, että arabica-kahvi voisi hävitä kupeistamme 70 vuodessa.

Vaikka moni saattaa olla huolissaan juuri oman suosikkikahvinsa katoamisesta, tutkijat muistuttavat, että luonnon monipuolisuuden ja kaupallisen kahvinviljelyn kehittämisen kannalta myös vähemmän tunnetut kahvilajikkeet ovat elintärkeitä.

Jotta tutkijat voisivat kehittää tuholaisia ja muuttuvaa ilmastoa kestäviä kahvilajeja, tutkijoiden on säilytettävä mahdollisimman paljon erilaisia kahvigeenejä.

Lähde: CNN

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!