Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Suomessa kehitettiin tapa kasvattaa kahvia laboratoriossa – VTT:n keksintö haastaa perinteisen kahvin viljelyn

8:34Näin tehdään kahvia kasvisoluista  – MTV vierailee laboratoriossaKatso video: Tästä kahvin laboratoriokasvatuksessa on kyse.
Julkaistu 15.09.2021 18:17
Toimittajan kuva
Päivi Mäki-Petäjä

paivi.maki-petaja@mtv.fi

@pmakipetaja

Teknologian tutkimuskeskus VTT on kehittänyt tavan tuottaa kahvia laboratoriossa. Kyse on niin sanotusta solumaataloudesta. Kahvi valmistetaan kahvipensaan lehden soluista bioreaktorissa.

Laboratoriossa tuotettu kahvi tuoksuu ja maistuu tavalliselta kahvilta, mutta ennen kuin sitä saa kaupasta, kuluu vielä useampi vuosi.

Kahvintuotantoon liittyy tällä hetkellä monia ongelmia ja sen takia kahvin tuottaminen laboratorio-oloissa on varteenotettava vaihtoehto.

– Nykyisessä kahvintuotannossa on monia ongelmakohtia: pitkät kuljetusmatkat tuottajamaista, viljelijöiden riisto, maankäytön ongelmat, kestävyys. Sitten on vielä ilmastonmuutos. Sen takia kahvintuotantoon kelpaavien alueiden määrä vähenee koko ajan, perustelee VTT:n tutkimustiimin päällikkö Heiko Rischer.

VTT, Kahvi, bioreaktori, tutkimus, soluviljelmäHeiko Rischer tarkastelee kahvisoluviljelmää.MTV

Kaikki alkaa kahvipensaan lehdestä

Prosessi alkaa kahvipensaan lehdestä, joka silputaan ja palasista aletaan kasvattaa kahvisoluviljelmää. Kasvatusta jatketaan suotuisissa olosuhteissa. Lopulta solulinja siirretään bioreaktoriin, jossa on enemmän kasvutilaa. Lopuksi solukko kuivataan ja paahdetaan.

Tutkijat uskovat, että jo muutaman vuoden päästä heidän kahviaan voi ostaa kaupasta.

– Jos kaikki sujuu hyvin, parhaassa tapauksessa kahviamme voisi olla kaupassa noin neljän vuoden päästä. Se tosin vaatii, että löydämme oikeat yhteistyökumppanit ja sijoittajia, pohtii Rischer.

Rischer uskoo, että jos laboratoriokahvin tuotanto saadaan vauhtiin ja teolliseen mittakaavaan, sen hinta on kilpailukykyinen verrattuna nykyiseen kahvin hintaan.

VTT, kahvi, laboratorio

"Maistuu tavalliselta kahvilta"

Laboratoriossa tuotettua kahvia ei kuka tahansa saa maistaa, koska laboratorio-olosuhteissa tuotettu kahvimateriaali on kokeellista ruokaa. Sen markkinointi EU-maissa edellyttää viranomaishyväksyntää uuselintarvikkeeksi ja siihen voi kulua vuosia. VTT:n oma arviointipaneeli on kuitenkin päässyt maistamaan kahvia.

– Se maistuu kahvipavuilta ja hyvin samanlaiselta kuin tavallinen kahvi. Emme tietenkään ole paahtamisen ammattilaisia, joten monia asioita pitää vielä optimoida, mutta se näyttää ja tuoksuu kahvilta. Kemialliset analyysit myös osoittivat, että siinä on samat ainesosat kuin perinteisesti viljellyssä kahvissa, selittää Rischer.

Lisää aiheesta:

Viljellyssä lihassa on "science fiction -potentiaalia", mutta koska sitä saa Suomesta?Suomalaista kahvikeksintöä hehkutetaan maailmalla – potentiaalia multimiljardien bisnekseksi: "Ensimmäisen kupin nauttiminen oli jännittävä kokemus"Ilmastonmuutos voi uhata suomalaisten suosikkikahveja – tutkijaryhmä uskoo ratkaisun löytyneen: "Melkein kuin Graalin malja"Uusi tapa tuottaa ruokaa on kuin tieteiselokuvasta! Ravintoa ilmasta tuottava espoolaisyritys tarjoaa ratkaisua maailman ruokapulaanTämä kofeiinipitoinen supertuote on kielletty EU-maissa – löi kokeneen suomalaispaahtajankin ällikällä: "Meinasin tippua tuolilta kun maistoin ensimmäistä kertaa"Kahviasiantuntijat: Suomalaisen suodatinkahvin riittävyydestä syytä olla huolissaan – ilmastonmuutos on todellinen uhka
TiedeKahviKotimaa
Kuivattu solumassa paahdetaan. Mitä pidempi paahtaminen, sitä tummempaa kahvia saadaan.MTV

Tuoreimmat aiheesta

Tiede
  • Eilen13:28
    Kuolema

    Henri, 41, haluaa syväjäädyttää ruumiinsa ikuista elämää varten – tästä on kyse

  • ti14:40
    Lääkkeet

    Tutkimus selvitti ADHD-lääkityksen hyötyjä

  • ti11:04
    Hevoset

    Nyt se on tutkittu: Tällainen on ihmisen ja hevosen välinen suhde

  • ti10:28
    Sairaudet ja taudit

    Tutkimuksessa löytyi lääke joka kolmatta suomalaista piinaavaan vaivaan

  • 14.9.19:15
    Kalastus

    Haamuverkot ovat iso ongelma Suomen rannikolla: "Kymmeniä ellei satoja kilometrejä"