Teknologian tutkimuskeskus VTT on kehittänyt tavan tuottaa kahvia laboratoriossa. Kyse on niin sanotusta solumaataloudesta. Kahvi valmistetaan kahvipensaan lehden soluista bioreaktorissa.
Laboratoriossa tuotettu kahvi tuoksuu ja maistuu tavalliselta kahvilta, mutta ennen kuin sitä saa kaupasta, kuluu vielä useampi vuosi.
Kahvintuotantoon liittyy tällä hetkellä monia ongelmia ja sen takia kahvin tuottaminen laboratorio-oloissa on varteenotettava vaihtoehto.
– Nykyisessä kahvintuotannossa on monia ongelmakohtia: pitkät kuljetusmatkat tuottajamaista, viljelijöiden riisto, maankäytön ongelmat, kestävyys. Sitten on vielä ilmastonmuutos. Sen takia kahvintuotantoon kelpaavien alueiden määrä vähenee koko ajan, perustelee VTT:n tutkimustiimin päällikkö Heiko Rischer.


