Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Helsinkiläisravintolassa kauhistuttiin tuoreista uutisista: "Ei kuulu omiin toimintatapoihini"

3:55Huippuravintolaa voi pyörittää ilman työntekijöiden kyykyttämistäKatso video: Huippuravintolaa voi pyörittää ilman työntekijöiden kyykyttämistäkin, sanovat helsinkiläisravintola Nokan vetäjät.
Julkaistu 27.03.2025 17:16

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Työntekijöiden kohtelu on voinut olla erityisesti huippuravintoloiden keittiössä karua. Alalta löytyy kuitenkin onneksi myös positiivisia esimerkkejä. 

Ravintola-alan kulisseissa kuohuu. Helsingin Sanomat julkaisi maaliskuussa artikkelin, jossa lukuisat ravintola-alan ihmiset kertovat kokeneensa asiatonta käytöstä Masterchef Suomi -ohjelman tuomarin, huippukokki Kim Mikkolan toimesta. 

Jutun myötä monet alalla työskennelleet ovat jakaneet karuja kokemuksiaan kulissien takaa: ravintolakeittiöissä on koettu rajua simputtamista, kiusaamista ja jopa väkivaltaa.

Yli 20 vuotta toimineessa helsinkiläisravintola Nokassa tilanne on hyvin erilainen: työilmapiiri on hyvä ja työhyvinvointiin panostetaan. Monet ravintolassa työskentelevät ovat tehneet siellä jopa yli 10-vuotisen uran, mikä on tänä päivänä alalla harvinaista. 

Lue myös: "Itkin joka vuoron jälkeen" – ravintola-alan työntekijät avautuvat nyt järkyttävistä kokemuksistaan

Uutiset alalta järkyttävät

Ravintolan keittiöpäällikkö Ari Ruoho kertoo MTV Uutisille seuranneensa uutisointia työntekijöiden kaltoinkohtelusta järkyttyneenä.

– Ne herättivät surullisia ja huolestuneita ajatuksia. Tuollainen ei kuulu omiin toimintatapoihini mitenkään. 

Ravintola Nokka on Michelin-ravintola, mutta ravintolalla on "tavallisen tähden" sijaan vihreä tähti. Se tarkoittaa, että ravintola on saanut tunnustusta paitsi kestävästä ruokakulttuuristaan myös sosiaalisesta vastuullisuudestaan. 

Huippuravintoloissa ulkoiset paineet ovat usein kovat, kun tähdätään muun muassa Michelin-tähtiin. Huipulle pääseminen ei kuitenkaan vaadi armeijahierarkiaa tai työntekijöiden kyykyttämistä. Ravintola Nokka on tästä hyvä esimerkki.

Nokan ravintolapäällikkönä työskentelevä Terhi Vitikka on työskennellyt ravintolassa jo 15 vuotta. Hän peräänkuuluttaa vastuuta työhyvinvoinnista koko ravintolan tiimiltä, johtoporrasta ja omistajia myöden.

– Mielestäni ei voi ummistaa silmiään väärinkäytöksiltä, aina pitää puuttua asioihin. Tämä on kuitenkin työpaikka ja ihmiset viettävät aika pitkiä aikoja päivässä täällä, niin kyllä jokaisella pitää olla hyvä olla ja turvallista tehdä töitä.

Miten huippuravintolaa pyöritetään hyvässä hengessä? Katso videolta haastattelu. 

Onko sinulla kohdeltu kaltoin ravintola-alalla? Kerro kokemuksesi sähköpostilla petra.tuominen(at)mtv.fi. Voit olla yhteydessä luottamuksella ja kertoa tarinasi. 

Lue myös: HS: Masterchef-tuomari Kim Mikkolasta rajuja syytöksiä – ex-puoliso kuvailee väkivaltaa työpaikalla

Lisää aiheesta:

Suomalaiskokit kertovat ravintola-alan vaietusta ongelmastaKeittiössä huudettiin, joku sai turpaan ja osa oli kännissä – suomalaiskokit kertovat ravintola-alan villeistä vuosista"Itkin joka vuoron jälkeen" – ravintola-alan työntekijät avautuvat nyt järkyttävistä kokemuksistaanÄlä ikinä toimi näin, kun käyt ravintolassa – keittiömestari Helena Puolakka: "Minua ei harmita mikään niin paljon kuin se"Ala, jolta saa nyt töitä yhdellä puhelinsoitolla – Sasu etsi ravintolaansa työntekijää 9 kuukautta: "Tämä kertoo, missä tällä hetkellä mennään"Hans Välimäki kertoo oudoista tapahtumista ravintolassaan – asiakkaat harrastivat seksiä vessassa
RavintolatRuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ravintolat
  • 07:55
    Ruoka

    Jesse odotti Foodoran tilausta lähes kaksi tuntia – taustalta paljastui erikoinen toimintatapa: "Kusevat ravintoloiden muroihin"

  • 9.10.17:04
    Espoo

    IL: Alaston nuori nainen tuli espoolaisravintolaan kesken lounaan ja alkoi huutaa

  • 9.10.16:19
    Ruoka

    Taas yksi tunnettu ravintolayhtiö ongelmissa

  • 9.10.12:02
    Juomat

    Top 50 -listaus: Maailman parhaat baarit on valittu

  • 8.10.10:44
    Ruoka

    Huippukokin vinkki: "Nostaa monet arkiruoatkin heti vähän ravintolamaisemmaksi"