Suomalaiskokit hehkuttavat: Osta tätä lihaa pääsiäiseksi – "todella paljon herkullisempaa kuin lampaanpaisti"

lammas
Pitkään kypsytetty karitsa on murea pääsiäisherkku. Colourbox / Neil Langan UK

Suomalaiset kokit suosittelevat pääsiäispöytään mehevää karitsan lapaa, joka on täydellinen pääsiäisruoka isommallekin perheelle.

Keittiömestari Henri Alén ja Top Chef Suomen ensimmäisen kauden finaalista tuttu kokki Samu Koskinen paljastivat Makuja.fille supermehevät pääsiäisreseptinsä.

Koskinen ihmettelee, miksi suomalaisten pääsiäispöydässä tarjotaan niin usein kuivaa lampaanpaistia, kun mehukkaampiakin osia olisi tarjolla.

Kokeile reseptiä: Haudutettua karitsan lapaa

– Kannattaisi kokeilla ennemmin karitsan lapaa, sillä se on todella paljon herkullisempaa kuin lampaanpaisti. Lapa on paljon kosteampaa, koska siellä ei ole niin isoja paistipaloja. Paisti kuivuu helposti, kun siellä ei ole rasvaa välissä.

Karitsan lapa on mehukkaimmillaan, kun sitä hauduttaa uunissa miedolla lämmöllä 3–4 tuntia. Koskinen suosittelee perinteisiä lammasmausteita myös pitkään haudutetulle karitsalle.

– Ihan perinteiset lampaan tai karitsan mausteet: valkosipuli, rosmariini, timjami, sitruuna, niillä pääsee aika pitkälle. Vähän inkivääriä kannattaa laittaa myös, Koskinen neuvoo.

Henri Alén maustaa karitsansa adjikalla

Myös Alén suosittelee pääsiäispöytään mehukasta karitsan lapaa.

Alén hauduttaa luutonta lapaa 150-asteisessa uunissa 3–4 tuntia. Uunivuokaan voi laittaa mukaan hieman vettä ja uunijuureksia.

– Liha saa hautua uunissa 3–4 tuntia välillä käännellen siinä paistoliemessä, niin että se vähän hajoaa kun revitään.

Kypsennysvaiheessa karitsan mausteiksi riittää suola ja pippuri. Mureaksi haudutettu liha tarjoillaan mausteisen adjika-kastikkeen kanssa.

– Pitkään haudutettu lapa on ihan täydellinen, siitä vaan rouhii menemään isommallekin perheelle. Vaikka paahdettuja perunoita siihen kylkeen, niin ei se muuta vaadi.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja