Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Suomalaiskauppojen leipiin on tullut monen huomaamatta merkittävä muutos – vaikuttanut tottumuksiin

Oletko kiinnittänyt huomiota suosikkileipäsi suolapitoisuuteen?
Oletko kiinnittänyt huomiota suosikkileipäsi suolapitoisuuteen?Shutterstock
Julkaistu 21.04.2022 20:14

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Leipätiedotus muistuttaa, että suolalla on tärkeä tehtävä leivän raaka-aineena. Markkinoilta löytyy kuitenkin yhä vähäsuolaisempia vaihtoehtoja ja leipien suolamääriä on monen huomaamatta vähennetty vuosien varrella.

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla on aiemmin kerrottu leivän suosiosta Suomessa. Tuoreiden kuluttajatutkimusten mukaan ruisleipä pitää yhä pintansa suomalaisten suosikkina, mutta kansaa kiinnostaa yhä enemmän myös erilaiset kauraleivät.

Leipätiedotuksen mukaan kuluttajatutkimukset osoittavat leivän maun olevan tärkein valintakriteeri suomalaisille. Yksi makuun vaikuttava tekijä on leivän suolapitoisuus. Nyt Leipätiedotuksesta kerrotaan, miten suola vaikuttaa leivän leivontaan ja lopputulokseen.

Leipien suolapitoisuutta on vaivihkaa vähennetty

FinRavinto 2017 selvityksen mukaan suomalaisten suolan saannista noin 28 prosenttia tulee vilja- ja leivontatuotteista. Leivän osuus kokonaissaannista on 13,5 prosenttia.

Leipien suolapitoisuutta on Leipätiedotuksen mukaan onnistuttu vähentämään pitkällä aikajänteellä 1,2–1,5 prosentista 0,9–1,1 prosenttiin.

– Muutos on merkittävä ja se on ollut mahdollinen, koska leipomoteollisuus on yhtenäisesti pyrkinyt tähän tavoitteeseen. Hitaan muutoksen myötä kuluttajat ovat tottuneet syömään vähemmän suolaista leipää, Leipätiedotuksesta kerrotaan.

Voiko suolan jättää leivästä pois?

Liiallinen suolan saanti ei ole terveydelle hyväksi Voisiko suolan sitten jättää leivästä vaikka kokonaan pois? Leipätiedotus muistuttaa, että suolalla on leivonnassa useita tehtäviä. 

– Maun ohella se vaikuttaa oleellisesti leivän rakenteeseen: se vahvistaa sitkoa, hidastaa hiivan toimintaa ja lisää värin kehittymistä. Suolan ansiosta taikina nousee paremmin, siihen ehtii muodostua enemmän aromia ja leivästä tulee kauniimman värinen.

Jos taikinasta jättäisi suolan pois, siitä tulisi vetelää ja kosteaa. Leivän sisuksesta tulisi helposti epätasainen ja itse leivästä mauton. Leipätiedotus muistuttaa, että suolalla on merkitystä myös leivän säilyvyyden kannalta. 

– Tämä on tärkeää, sillä suomalaiseen ruokakulttuuriin ei kuulu joka-aamuinen piipahdus leipäkaupassasaadaksemme tuoretta leipää aamiaispöytään, vaan leivän on säilyttävä pidempään.

Valitse täysjyvää vähemmällä suolalla – myös leivän päällisillä on väliä

voileipavertailu

Kotioloissa leivästä saa kyllä leivottua vähäsuolaista helpommin kuin teollisuudessa. Jos haluaa valita mahdollisimman terveellisen leivän, kannattaa napata kaupan hyllystä täysjyvää ja vähemmän suolaa sisältävä leipä. Esimerkiksi sydänmerkki on hyvä tunniste vähemmän suolaa sisältävälle leivälle.

–  Suuri merkitys on myös leivän päällisillä. Kiinnitä huomiota levitteen suolapitoisuuteen, vähennä leikkeleiden ja juuston käyttöä ja täydennä voileipää runsailla kasviksilla. Näin voit puolittaa voileivästä saamasi suolan määrän, ja saat herkullisen ja terveellisemmän leivän.

Lue myös: Syötkö sinäkin? Suomalaisilla on uusi suosikkileipä: "Terveellisyys kiinnostaa kuluttajia edelleen"

Katso myös video: Nerokas kikka leivän voiteluun – oletko hoksannut tätä?

0:33Nerokas kikka leivän voiteluun – oletko hoksannut tätä?Katso nerokas voitelukikka.

Lähde: Leipätiedotus

Lisää aiheesta:

Yksi leipä on nyt entistä suositumpaa Suomessa – ostatko sinäkin?Tiedätkö, mitä leipäpussin kyljestä pitäisi oikeasti lukea? Kaksi tärkeää asiaa!Tätä asiantuntija povaa seuraavaksi hittileiväksi Suomessa: "Hyvät terveysvaikutukset"Leipä jääkaappiin vai huoneenlämpöön? Suomalaiset ahmivat leipää ennätystahtiin – yllättävät faktat suosikistaPitääkö leipää säilyttää oikeasti jääkaapissa vai huoneenlämmössä? Lue leipäfaktat, jotka saattavat yllättääTiedätkö, mitä leipäpussin kyljestä pitäisi oikeasti lukea? Kaksi tärkeää asiaa, jotka paljastavat oleellisen tiedon
LeipäRuokaMakuja
Leipätiedotus

Tuoreimmat aiheesta

Leipä
  • 12.9.07:45
    Ruoka

    Oleellinen yksityiskohta leivänpaahtimesta jäänyt monilta huomaamatta

  • 10.9.10:31
    Ruoka

    Hyviä uutisia ruisleivästä

  • 10.9.07:44
    Ruoka

    Voiko leipää syödä, jos haluaa laihtua?

  • 9.9.07:43
    Ruoka

    Tarkista tärkeä asia, kun ostat leipää – vaikuttaa terveyteesi

  • 4.9.07:42
    Ruoka

    Selkeä muutos suomalaisten leivänpäällisissä