Suomalaiskauppojen leipiin on tullut monen huomaamatta merkittävä muutos – vaikuttanut tottumuksiin

leipä
Oletko kiinnittänyt huomiota suosikkileipäsi suolapitoisuuteen? Shutterstock

Leipätiedotus muistuttaa, että suolalla on tärkeä tehtävä leivän raaka-aineena. Markkinoilta löytyy kuitenkin yhä vähäsuolaisempia vaihtoehtoja ja leipien suolamääriä on monen huomaamatta vähennetty vuosien varrella.

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla on aiemmin kerrottu leivän suosiosta Suomessa. Tuoreiden kuluttajatutkimusten mukaan ruisleipä pitää yhä pintansa suomalaisten suosikkina, mutta kansaa kiinnostaa yhä enemmän myös erilaiset kauraleivät.

Leipätiedotuksen mukaan kuluttajatutkimukset osoittavat leivän maun olevan tärkein valintakriteeri suomalaisille. Yksi makuun vaikuttava tekijä on leivän suolapitoisuus. Nyt Leipätiedotuksesta kerrotaan, miten suola vaikuttaa leivän leivontaan ja lopputulokseen.

Leipien suolapitoisuutta on vaivihkaa vähennetty

FinRavinto 2017 selvityksen mukaan suomalaisten suolan saannista noin 28 prosenttia tulee vilja- ja leivontatuotteista. Leivän osuus kokonaissaannista on 13,5 prosenttia.

Leipien suolapitoisuutta on Leipätiedotuksen mukaan onnistuttu vähentämään pitkällä aikajänteellä 1,2–1,5 prosentista 0,9–1,1 prosenttiin.

– Muutos on merkittävä ja se on ollut mahdollinen, koska leipomoteollisuus on yhtenäisesti pyrkinyt tähän tavoitteeseen. Hitaan muutoksen myötä kuluttajat ovat tottuneet syömään vähemmän suolaista leipää, Leipätiedotuksesta kerrotaan.

Voiko suolan jättää leivästä pois?

Liiallinen suolan saanti ei ole terveydelle hyväksi Voisiko suolan sitten jättää leivästä vaikka kokonaan pois? Leipätiedotus muistuttaa, että suolalla on leivonnassa useita tehtäviä. 

– Maun ohella se vaikuttaa oleellisesti leivän rakenteeseen: se vahvistaa sitkoa, hidastaa hiivan toimintaa ja lisää värin kehittymistä. Suolan ansiosta taikina nousee paremmin, siihen ehtii muodostua enemmän aromia ja leivästä tulee kauniimman värinen.

Jos taikinasta jättäisi suolan pois, siitä tulisi vetelää ja kosteaa. Leivän sisuksesta tulisi helposti epätasainen ja itse leivästä mauton. Leipätiedotus muistuttaa, että suolalla on merkitystä myös leivän säilyvyyden kannalta. 

– Tämä on tärkeää, sillä suomalaiseen ruokakulttuuriin ei kuulu joka-aamuinen piipahdus leipäkaupassasaadaksemme tuoretta leipää aamiaispöytään, vaan leivän on säilyttävä pidempään.

Valitse täysjyvää vähemmällä suolalla – myös leivän päällisillä on väliä

Kotioloissa leivästä saa kyllä leivottua vähäsuolaista helpommin kuin teollisuudessa. Jos haluaa valita mahdollisimman terveellisen leivän, kannattaa napata kaupan hyllystä täysjyvää ja vähemmän suolaa sisältävä leipä. Esimerkiksi sydänmerkki on hyvä tunniste vähemmän suolaa sisältävälle leivälle.

–  Suuri merkitys on myös leivän päällisillä. Kiinnitä huomiota levitteen suolapitoisuuteen, vähennä leikkeleiden ja juuston käyttöä ja täydennä voileipää runsailla kasviksilla. Näin voit puolittaa voileivästä saamasi suolan määrän, ja saat herkullisen ja terveellisemmän leivän.

Katso myös video: Nerokas kikka leivän voiteluun – oletko hoksannut tätä?

0:33
Katso nerokas voitelukikka.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja