Suomalaisilla on yhä vääristyneitä käsityksiä tequilasta – "Huono tequila saa meidät tekemään vääriä valintoja"

Tiesitkö tätä tequilan raaka-aineesta? Agaave ei ole halpa raaka-aine 3:47 Tiesitkö tätä tequilan raaka-aineesta? Agaave ei ole halpa raaka-aine
Tiesitkö tätä tequilan raaka-aineesta? Agaave ei ole halpa raaka-aine

Meksikolaisen juomakulttuurin sanansaattaja Mauricio Allende iloitsee tequilan ja mezcalin suosion noususta. Monella suomalaisella on kuitenkin vielä vääristyneitä käsityksiä näistä agaavejuomista.

Juomamestariksikin tituuleratulle Mauricio Allendelle puhuminen tequilasta ja mezcalista on varsinainen intohimoprojekti, sillä ne ovat oleellinen osa meksikolaista kulttuuria.

Allende itsekään ei ole kuitenkaan aina osannut arvostaa kotimaansa antimia, vaan vaati muutaman ulkomailla vietetyn vuoden, että mies todella ymmärsi meksikolaisen juomakulttuurin hienoudet.

Allende muutti Meksikosta Suomeen ollessaan vain 18-vuotias ja on nähnyt, miten meksikolaisen ruokakulttuurin arvostus on noussut vuosien saatossa myös täällä.

Jos oma mielipide esimerkiksi tequilasta perustuu kuitenkin edelleen yökerhossa nautittuun halpaan shottiin, Allende kehottaa tutustumaan "aivan toisesta maailmasta" oleviin laatutequiloihin. Tässä auttaa muun muassa ymmärrys siitä, mitä kaikkea tequilan valmistamiseen liittyy.

Unelmana muuttaa Suomeen

Allende on työskennellyt viimeiset viisitoista vuotta eri tehtävissä ravintola-alalla niin Meksikossa, Kanadassa, Suomessa kuin Singaporessakin.

Hän päätti lähteä teini-ikäisenä Meksikosta, sillä koki ilmapiirin vanhoilliseksi, eikä lainkaan omien arvojensa mukaiseksi. Miehen lapsuudenystävä oli sattumoisin meksikonsuomalainen Patrik ja Allende kasvoikin kuunnellen tarinoita Suomesta.

– Jostain syystä oli unelmani tulla Suomeen. Kun muutin tänne, en ollut käynyt täällä koskaan aikaisemmin. Taskussani oli vain 300 euroa, Allende kertoo.

Varsinkin alkuun Allende kuuli tyypillisiä ja jopa rasistisia stereotypioita liittyen meksikolaisiin ja huomasi, ettei Suomessa tiedetä esimerkiksi oikeasta meksikolaisesta ruokakulttuurista juuri mitään.

– Samaan aikaan tapasin muita ulkomaalaisia, jotka olivat matkustelleen Meksikossa ja rakastuneet maahan. Siinä kohtaa silmäni alkoivat aueta sille, miten erityinen kotimaani kulttuuri onkaan.

Kiinnostus kulminoitui tequilan valmistukseen

Allende päätti, että joka kerta käydessään tapaamassa perhettään, hän yrittäisi myös tutustua johonkin uuteen näkökulmaan tai paikkaan Meksikossa.

– Aloin kiinnostua erityisesti agaavesta, ei edes siitä valmistetuista juomista, vaan nimenomaan kasvista.

Kiinnostus johti lopulta myös juomiin ja nimenomaan siihen, miten ne valmistetaan. Allende on osallistunut  myös tequilan valmistusprosessiin ymmärtääkseen sitä paremmin.

Vuonna 2017 Allenden intohimo kulminoitui ja mies lähti mukaan Casa Elemental -yritykseen, joka valmistaa omaa tequilaa, mezcalia ja rommia.

– Sanoisin, että tämä on itselleni jopa yksi suurimmista projekteista elämässäni. Se on ollut myös yksi kanavista, jonka kautta olen pystynyt kasvattamaan tietojani liittyen agaavejuomiin.

Suomalaisten kiinnostus autenttista meksikolaista kulttuuria kohtaan kasvanut

Jos Allenden muuttaessa Suomeen suomalaisten käsitys meksikolaisesta ruoasta perustui texmexiin, on tilanne onneksi nykypäivänä tyystin erilainen.

– Jo meksikolaisten yrittäjien määrä täällä on moninkertaistunut. He pyörittävät todella laadukkaita meksikolaisia ravintoloita ja nostavat meksikolaisen ruoan standardeja.

Autenttisen meksikolaisen ruoan esille marssi on auttanut myös agaavejuomien suosiota, sillä ne ovat vahvasti kytköksissä toisiinsa.

– Samaan aikaan ihmiset ovat myös matkustelleet enemmän ja tutustuneet meksikolaiseen kulttuuriin paikan päällä.

Allenden mukaan kiinnostus meksikolaista kulttuuria kohtaan näkyy myös esimerkiksi suomalaisomisteisissa cocktailbaareissa, joista useimmiten löytyy vähintään yksi tequilapohjainen ja joskus jopa myös mezcalpohjainen drinkki.

– Muistan, että jos vuosia sitten näki cocktailistalla tequilapohjaisen drinkin, sitä päätettiin nimenomaan vältellä. Yhä edelleen jotkut ajattelevat näin, mutta mielestäni se on muuttunut paljon parempaan suuntaan.

Arastelu on muuttunut enemmän kiinnostukseksi ja moni onkin innoissaan kokeilemassa meksikolaisia cocktaileja.

Epäluuloinen asenne tequilaa kohtaan johtuu mitä todennäköisemmin siitä, että on maistanut ainoastaan huonolaatuista tequilaa, josta Allendekin kehottaa pysymään kaukana.

Katso myös: Mistä tunnistaa hyvän tequilan? "Huono tequila on sellaista, josta tulee huono olo ja saa meidät tekemään vääriä valintoja, meillä kaikilla on varmasti ollut samanlainen kokemus", Allende toteaa videolla. Juttu jatkuu videon alla.

Mistä tunnistaa hyvän tequilan? 3:00
Hyvästi päänsärky ja krapula! Juomamestari Mauricio Allende kertoo kuinka erottaa laadukas tequila huonojen joukosta.

Kokeile "meksikolaista lonkeroa"

Allende on kuratoinut helsinkiläisen Hotel Mestarin Latin Bistro & Bar Maestro 51:n cocktail-profiilin ja ravintolan listalta löytyykin useita tequila- ja mezcalpohjaisia cocktaileja.

Yksi näistä on leikkisästi meksikolaiseksi lonkeroksi kutsuttu Paloma.

5 cl Tequila Blancoa (myös mezcal toimii erinomaisesti)
1 cl tuoretta limemehua 
artesaanigreippilimonadia (esimerkiksi Jarritos Mexican Grapefruit Sodaa tai San Pellegrino Pompelmo)
suolaa

1. Kostuta highball-lasin reuna limemehuun. Dippaa lasi hienoon suolaan ja kopauta varovasti lasinpohjaa varistellaksesi ylimääräinen suola pois. 

2. Mittaa lasiin tequila ja limemehu. 

3. Täytä lasi jääpaloilla ja greippilimonadilla. Varo sotkemasta suolaa ja limonadia, jotta ne eivät vaahtoa. 

4. Sekoita varovasti baarilusikalla ja koristele limen tai greipin viipaleella. 

Vinkki: Lisää hieman extrapotkua drinkkiin sekoittamalla suolan joukkoon chilijauhetta. 

Katso myös: Kolme helppoa kikkaa drinkkien koristeluun

Kolme helppoa kikkaa drinkkien koristeluun 2:53
Kokeile näitä helppoja koristeluniksejä drinkkien koristeluun kotona.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!