Suomalaisilla on kaksi selkeää suosikkiyrttiä – osaatko käyttää niitä oikein?

Näin saat ruoan maistumaan huomattavasti paremmalta – kokki Sauli Kemppaisen niksit 7:12 Näin saat ruoan maistumaan huomattavasti paremmalta – kokki Sauli Kemppaisen niksit
KATSO MYÖS: Näin saat ruoan maistumaan huomattavasti paremmalta – kokki Sauli Kemppaisen niksit.

Yrttien hyödyntäminen maustamisessa auttaa vähentämään esimerkiksi suolan käyttöä.

Tuoreiden yrttien käyttö ruoanlaitossa on lisääntynyt suomalaisten keskuudessa merkittävästi viimeisen kahdeksan vuoden aikana, kerrotaan Kauppapuutarhaliiton tiedotteessa.

Kotimainen yrttien viljely

Vuonna 2014 yrttejä viljeltiin noin 24 miljoona ruukkua, mutta vuonna 2022 jo 33 miljoonaa ruukkua.

Käytännössä vuodessa viljellään siis 6 ruukkua yrttejä jokaiselle suomalaiselle.

Kotimaisia yrttejä on saatavilla vuodenkierrossa jo noin kolmisenkymmentä erilaista lajia.

Kasvavaa suosiota ovat siivittäneet muun muassa erilaiset kokkiohjelmat sekä matkustaminen.

Suomalaisten kestosuosikki yrteistä on tilli ja hyvänä kakkosena perässä seuraa basilika. Myös persilja, korianteri ja ruohosipuli ovat suosittuja.

Neljä vinkkiä yrttien käyttöön ruoanlaitossa

Monipuoliset yrtit ovat helppokäyttöisiä, mutta muutaman vinkin avulla maustaminen niillä onnistuu taatusti.

1. Suosimalla yrttejä ruoan maustamisessa, voi onnistua välttämään liiallista suolan käyttöä ruoanlaitossa. Maustamiseen saattaa riittää tuoreyrttien lisäksi yksinkertaisesti suola ja pippuri.

2. Tuoreyrttejä ei kannata lisätä ruokaan vasta kuin aivan kypsennyksen loppuvaiheessa, jotta hyödylliset ravintoaineet säilyvät yrteissä.

3. Mietoja yrttejä voi lisätä ruokaan reilummallakin kädellä. Esimerkiksi basilika, persilja ja kirveli sopivat hyvin salaatteihin tai koristelemaan valmista annosta.

4. Voimakkaita yrttejä ei tarvitse laittaa ruokaan kuin pieni määrä. Esimerkiksi rosmariini ja salvia pääsevät oikeuksiinsa paremmin, kun niiden kanssa maustamisessa muistaa kohtuuden.

Katso myös: Kaupan oreganoissa on yllättävän paljon eroja – huomaatko itse eroavaisuudet?

Kaupan oreganoissa on yllättävän paljon eroja – huomaatko itse eroavaisuudet? 1:26
Pauligin keittiömestari Petteri Kanerva kertoo, miten kaupan oreganot eroavat toisistaan.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!