Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Suomalaisilla on kaksi selkeää suosikkiyrttiä – osaatko käyttää niitä oikein?

7:12Näin saat ruoan maistumaan huomattavasti paremmalta – kokki Sauli Kemppaisen niksitKATSO MYÖS: Näin saat ruoan maistumaan huomattavasti paremmalta – kokki Sauli Kemppaisen niksit.
Julkaistu 19.03.2023 12:32

Emmi Niiniaho

Yrttien hyödyntäminen maustamisessa auttaa vähentämään esimerkiksi suolan käyttöä.

Tuoreiden yrttien käyttö ruoanlaitossa on lisääntynyt suomalaisten keskuudessa merkittävästi viimeisen kahdeksan vuoden aikana, kerrotaan Kauppapuutarhaliiton tiedotteessa.

Kotimainen yrttien viljely

Vuonna 2014 yrttejä viljeltiin noin 24 miljoona ruukkua, mutta vuonna 2022 jo 33 miljoonaa ruukkua.

Käytännössä vuodessa viljellään siis 6 ruukkua yrttejä jokaiselle suomalaiselle.

Kotimaisia yrttejä on saatavilla vuodenkierrossa jo noin kolmisenkymmentä erilaista lajia.

Kasvavaa suosiota ovat siivittäneet muun muassa erilaiset kokkiohjelmat sekä matkustaminen.

Suomalaisten kestosuosikki yrteistä on tilli ja hyvänä kakkosena perässä seuraa basilika. Myös persilja, korianteri ja ruohosipuli ovat suosittuja.

Lue myös: Ethän tee tätä virhettä, kun maustat ruokaa? Meiran asiantuntija muistuttaa: "Nopeuttaa mausteen vanhenemista"

Neljä vinkkiä yrttien käyttöön ruoanlaitossa

Monipuoliset yrtit ovat helppokäyttöisiä, mutta muutaman vinkin avulla maustaminen niillä onnistuu taatusti.

yrtit, yrttejäTuoreyrttejä alkoi ilmestyä suomalaisten ruokapöytiin enenevässä määrin 1990-luvulla.Shutterstock

1. Suosimalla yrttejä ruoan maustamisessa, voi onnistua välttämään liiallista suolan käyttöä ruoanlaitossa. Maustamiseen saattaa riittää tuoreyrttien lisäksi yksinkertaisesti suola ja pippuri.

2. Tuoreyrttejä ei kannata lisätä ruokaan vasta kuin aivan kypsennyksen loppuvaiheessa, jotta hyödylliset ravintoaineet säilyvät yrteissä.

3. Mietoja yrttejä voi lisätä ruokaan reilummallakin kädellä. Esimerkiksi basilika, persilja ja kirveli sopivat hyvin salaatteihin tai koristelemaan valmista annosta.

4. Voimakkaita yrttejä ei tarvitse laittaa ruokaan kuin pieni määrä. Esimerkiksi rosmariini ja salvia pääsevät oikeuksiinsa paremmin, kun niiden kanssa maustamisessa muistaa kohtuuden.

Lue myös: Nerokasta! Pirjon salaatti säilyy jopa pari viikkoa jääkaapissa: "On edullinen"

Lue myös: Viisi syytä, miksi kotona valmistettu keitto epäonnistuu – kiinnitä huomiota näihin vaiheisiin

Katso myös: Kaupan oreganoissa on yllättävän paljon eroja – huomaatko itse eroavaisuudet?

1:26Kaupan oreganoissa on yllättävän paljon eroja – huomaatko itse eroavaisuudet?Pauligin keittiömestari Petteri Kanerva kertoo, miten kaupan oreganot eroavat toisistaan.

Lähde: Kauppapuutarhaliitto

Lisää aiheesta:

Nyt on villiä! Saat ruokaa puoli-ilmaiseksi, jos teet näinRuokakaupan "vihattu tuote" on yllättäen yksi myydyimmistäÄlä koskaan laita näitä tuoreyrttejä jääkaappiinEthän säilytä basilikaa väärin? Faktat suosikkiyrtistäRaaka-aine, joka on nyt Suomessa suositumpaa kuin koskaan: "Käytetään entistä rohkeammin"Älä heitä nuupahtaneita yrttejä roskiin! Kokin vinkillä loihdit niistä todella monikäyttöisen kastikkeen
YrtitMausteetRuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Yrtit
  • 4.6.07:43
    Ruoka

    "Voit jättää basilikan kauppaan" – näin suosikkiyrtti kannattaa nyt korvata

  • 22.5.20:08
    Ruoka

    Kaupan yrtit saat kasvamaan kotona – näin onnistut!

  • 21.5.11:26
    Ruoka

    Nyt on villiä! Saat ruokaa puoli-ilmaiseksi, jos teet näin

  • 27.4.17:28
    Henri Alén

    Henri Alénin ykkösvinkki risoton maustamiseen: Maku paranee entisestään!

  • 11.3.17:02
    Ruoka

    Joko testasit hittinuudelit? Vähällä vaivalla terveellinen herkkuruoka!