Yrttien hyödyntäminen maustamisessa auttaa vähentämään esimerkiksi suolan käyttöä.
Tuoreiden yrttien käyttö ruoanlaitossa on lisääntynyt suomalaisten keskuudessa merkittävästi viimeisen kahdeksan vuoden aikana, kerrotaan Kauppapuutarhaliiton tiedotteessa.
Kotimainen yrttien viljely
Vuonna 2014 yrttejä viljeltiin noin 24 miljoona ruukkua, mutta vuonna 2022 jo 33 miljoonaa ruukkua.
Käytännössä vuodessa viljellään siis 6 ruukkua yrttejä jokaiselle suomalaiselle.
Kotimaisia yrttejä on saatavilla vuodenkierrossa jo noin kolmisenkymmentä erilaista lajia.
Kasvavaa suosiota ovat siivittäneet muun muassa erilaiset kokkiohjelmat sekä matkustaminen.
Suomalaisten kestosuosikki yrteistä on tilli ja hyvänä kakkosena perässä seuraa basilika. Myös persilja, korianteri ja ruohosipuli ovat suosittuja.
Lue myös: Ethän tee tätä virhettä, kun maustat ruokaa? Meiran asiantuntija muistuttaa: "Nopeuttaa mausteen vanhenemista"
Neljä vinkkiä yrttien käyttöön ruoanlaitossa
Monipuoliset yrtit ovat helppokäyttöisiä, mutta muutaman vinkin avulla maustaminen niillä onnistuu taatusti.
