Suomalaiset yksimielisiä: Tämä lisuke kuuluu ehdottomasti puuron päälle – "olen syönyt niin kauan kuin muistan!"

kaurapuuro voisilmä voi
Shutterstock

Tutkimuksen mukaan suomalaiset nauttivat viljapohjaiset puurot mieluiten voisilmän, vispipuurot puolestaan maidon ja sokerin kera. 

Suomalaiset ovat puurokansaa: Sitä syövät lähes kaikki ikään katsomatta. Saarioisten teettämän puurotutkimuksen mukaan neljä kymmenestä suomalaisesta syö puuroa päivittäin tai useita kertoja viikossa. Suosikkilistan kärjessä ovat kaura-, riisi- ja mannapuuro.

Puuroa syödään ennen kaikkea terveellisyyden takia, mutta tärkeinä syinä mainitaan myös hyvä maku ja ravitsevuus sekä se, että puuro pitää nälän hyvin loitolla.

– Puuroja syödään usein aamiaisella, mutta niitä nautitaan myös väli- ja iltapalana. Puurojen syöminen lounaalla on sekin lisääntyny, Mirja Lonka Saarioisilta kertoo.

Kaurapuuro on kaikenikäisten suosikki

Kaurapuuro on kaikenikäisten suosikkipuuro, ja sen suosio kasvaa iän myötä. Yli puolet vastanneista 50−75-vuotiaista mainitsi sen suosikkipuurokseen.

Riisipuuro on puolestaan erityisesti nuoremman ikäpolven herkkua – noin joka viides 18−49-vuotiaista vastaajista kertoi riisipuuron yltävän suosikkipuurokseen.

Modernit tuorepuurot ovat monen mieleen, ja niitä nauttiikin tutkimuksen mukaan noin joka viides vähintään kerran viikossa. 

Sokeri ja kaneli kuuluvat riisipuuroon

Puuroihin lisätään makua ja mausteita, ja vain joka kymmenes syö puuron sellaisenaan. Viljapohjainen puuro syödään useimmiten voi- tai margariinisilmän tai marjojen kera.

Riisipuuron sekaan puolestaan kuuluu useimpien vastaajien mielestä sokeri, kaneli ja voi tai margariini sekä vispipuuron sekaan maito tai kerma ja sokeri.

– Kaurapuuroa olen syönyt niin kauan kuin muistan! Vieläkin lähes jokainen aamu lähtee käyntiin lautasellisella kaurapuuroa. Lisukkeet tuovat hieman vaihtelua ja vaihtelevat kausittain, Lempiruokayhteisön kautta lähetetyssä puuromuistossa kerrotaan. 

– Riisipuuro on hyvää muulloinkin kuin jouluna. Riisipuuro maistuu parhaalta kanelin, sokerin ja voisilmän kanssa, toisessa muistossa kerrotaan.

Saarioisten puurotutkimus toteutettiin elokuussa 2018 internetkyselynä CINT:n paneeleista. Siihen vastasi yli tuhat suomalaista. Saarioinen keräsi puuromuistoja ja lempipuurohetkiä Lempiruokayhteisön keskustelussa elokuussa 2018.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja