Suomalaiset sujauttavat pizzaansa yhden ainesosan, jota ei kannattaisi laittaa: "Tärkeintä on välttää…"

shutterstock_1829205563
Pizzaguru suosittelee käyttämään ainoastaan tuoreita yrttejä pizzassa. Shutterstock

Mitä kaikkea pitää otta huomioon, kun valitsee täytteitä pizzaan ja paistaa ne? Pizzamestari Luca Platania kertoo. 

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin marraskuussa 2021 pizzamestari Luca Platanian uunituoreesta Passione Pizza – Pizzan monet muodot -teoksesta (Cozy Publishing 2021). Italialaissyntyinen, nykyisin Suomessa asuva Platania paljastaa kirjassaan, miten kotiuunissa tehdään parasta pizzaa. Mukana kirjan teossa on ollut myös Lucan vaimo Salla-Maria Platania.

"Mikäli haluaa keskittyä nimenomaan napolilaisen pizzan valmistamiseen, on pizzauuni hyvä sijoitus. Mutta onneksi on olemassa myös erinomaisia, napolilaista pizzaakin parempia pizzareseptejä, jotka onnistuvat mainiosti kotiuunissakin. Kuten kaikki tämän kirjan ohjeet!"  – Luca & Salla-Maria Platania Passione Pizza – Pizzan monet muodot -teoksessa (Cozy Publishing 2021)

passione pizza


Pizzakirja syntyi pariskunnan turhautumisesta siihen, että kaikilla pitäisi olla kotipihassa tai parvekkeella oma pizzauuni: syntyyhän heidän kokemuksensa mukaan kotikeittiössäkin aivan loistavaa pizzaa. 

Platania kertoo kirjassaan muun muassa tärkeimmät tärpit pizzan valmistamiseen kotiuunissa. Kaikista tärkeintä on avata uunin ovea mahdollisimman harvoin paiston aikana. 

– Jotta saa kotiuunissakin synnytettyä ammattimaisen pizzauunin aiheuttaman alkushokin taikinalle, on pizzakivi hyvä apu. Pizzakiven on oltava todella kuuma, joten se kannattaa laittaa uuniin hyvissä ajoin ennen paistoa. Kun sekä uuni että pizzakivi ovat kuumia, pizzapelti asetetaan uunin pohjalla olevalle pizzakivelle ja suljetaan luukku nopeasti, pizzamestari neuvoo.

Muista täytteiden tasapaino

Kirjassa kerrotaan myös parhaat neuvot täydellisen pizzapohjan ja -kastikkeen valmistamiseen. Moni ei kuitenkaan tule ajatelleeksi, että myös täytteiden kanssa kannattaa olla erityisen tarkka. Kun taikina on hiottu huippuunsa, on hyvä miettiä myös täytteet tarkkaan.

– Pahimmassa tapauksessa väärin valitut päälliset voivat pilata täydellisesti onnistuneen taikinan.

Täytteiden määrällä, rakenteella ja maulla on merkitystä. Täytteiden yhteispaino tulisi olla aina pohjaa pienempi. Jos täytteitä on liikaa, vaarana on, että pohja jää paistettaessa raa'aksi. Platanias muistuttaa, että täytteitä ei tarvitse olla montaa. Roomassa suosittu pizza erityisesti lasten keskuudessa on itse asiassa pizza rosso, joka sisältää vain tomaattikastikettta.

Tärkeimmät täytetärpit: Älä käytä kuivattuja yrttejä

Luca Platanias listaa kirjassaan erilaisia vinkkejä täytteiden valintaan. Yhdessä asiassa hän on ehdoton:

–Tärkeintä on välttää kuivattuja yrttejä, sillä ne tekevät pizzasta, etenkin tomaattikastikkeeseen yhdistettynä, helposti tunkkaista.

Tässä lisää Lucan vinkkejä:

 • Älä laita liikaa täytteitä. Täytteiden yhteispaino tulee olla pohjaa pienempi.
 • Kosteat päälliset kostuttavat pohjan paiston aikana. Laita vesipitoiset täytteet pizzan päälle aina viimeisenä (esim. sienet ja tomaatit)
 • Mitä lyhyempi paistoaika, sitä kuivemmat täytteet tulee valita.
 • Muista täytteiden esivalmistelu: jos pizzan paistoaika on lyhyt, pyöräytä kypsennystä vaativia täytteitä pannulla ennen uunissa paistoa.
 • Sillä on merkitystä, miten täytteet on leikattu! Liian ohueksi leikatut palavat herkästi, reilun kokoiset palat jäävät helposti raa'aksi.
 • Kaikkia täytteitä ei kannata paistaa. Monet leikkeleet ja tuoreet yrtit laitetaan pizzan päälle vasta paiston jälkeen.

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran marraskuussa 2021.

Katso myös video: Saako ananasta laittaa pizzaan? Sanna Marin vastaa

0:33
Pääministeri Sanna Marin vastaa tunnettuun pizzakysymykseen.

Lähde: Passione Pizza – Pizzan monet muodot (Cozy Publishing 2021)

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja