Suomalaiset kommentoivat härskiä ruokailmiötä: Sikamaista touhua vai sallittua "hävyttömien hintojen" vuoksi?

Tanskalaisturistit tienvarsiravintolan pihalla
Matka 24 -matkalehden päätoimittaja Jorma Aula kuvasi turistiryhmän eväshetken suomalaisen tienvarsiravintolan pihalla. Osa turisteista siirtyi syömään eväitään ravintolan terassille. Jorma Aula/Matka 24

MTV:n Makuja.fi uutisoi tiistaina matkalehden päätoimittajan havaitsemasta yleistyvästä ilmiöstä, jossa ulkomaiset turistit saapuvat bussilasteittain Suomeen syömään omia eväitään tienvarsiravintoloiden pihoille ja jopa terasseille.

Matka 24 -matkalehden päätoimittaja Jorma Aula kuvaili tiistaina julkaistussa kirjoituksessaan, kuinka turistien käytöksestä jää jäljelle Suomeen vain ruokatarjoilun jätteet, täytetyt roska-astiat taukopaikoille ja bussin pakokaasut ilmaan. Aula ihmetteli, onko kyse suomalaisten typeryydestä vai kohteliaisuudesta.

– Muutama päivä sitten kuvasin tällaisen tilanteen Rovaniemen Napapiirillä. Yhdellä aukealla lounasta olivat nauttimassa tanskalaiset matkailijat ja sadan metrin päässä saksalaiset. Molemmissa autoissa oli arviolta 50 matkailijaa. Noin 20 metrin päässa ravintolabussista on Napapiirin yhden ravintolan ovi. Sinne matkailijat eivät menneet. Tosin he istuutuivat lautasineen kyseisen ravintolan terassille, Aula kirjoitti.

"Härskiä siipeilyä, sikamaista touhua, röyhkeää junttiutta"

MTV:n lukijat kommentoivat ilmiötä kyselyssä ja lähes 70 prosenttia vastaajista tuomitsi omien eväiden syömisen tienvarsiravintoloiden pihoilla ja terasseilla. MTV:n kyselyyn vastasi yhteensä 3881 lukijaa.

Moni oli sitä mieltä, että turistien toiminta on epäreilua yrittäjille.

– Tienvarsiyrittäjien kausi on todella lyhyt Suomessa ja jos jokainen ohi ajava tuo omat eväät, mitä jää yrittäjälle käteen? Elantonsa hekin (yrittäjät) tarvitsevat, Tiinu muistutti. 

– Kun he tulevat vieraaksi Suomeen, olisi asiaan kuuluvaa käyttää myös paikallisten yrittäjien palveluja. Karavaanarithan ovat samalla tavalla toimivia. Olen nähnyt tänä kesänä kun saksalainen asuntoauto tyhjentää septitankkinsa huoltoaseman sadevesikaivoon, vieras muka näpyttää automaattia samaan aikaan, mutta ei osta edes polttoainetta. Näin on kun asemilla ei enää ole työntekijöitä valvomassa ja poliiseja vieläkin vähemmän. Häikäilemättömät turistit ovat uskoakseni kuitenkin vähemmistö, Olavi kommentoi.

– Röyhkeää ja öykkärimäistä junttiutta, kiteytti puolestaan nimimerkki Hellurei.

"Nuukailu ei kuulu lomalle"

Osa kommentoijista oli myös sitä mieltä, että nuukailu ei kuulu lomalle ja rahaa pitäisi käyttää palveluihin.

Ravintoloilta jää rahat saamatta ja ihmiset roskastavat, joka taas lisää yhteiskunnan siivouskuluja. Ihmisten, jotka ovat lomalla pitäisi nauttia aterioinnista ravintoloissa ja kahviloissa, eikä olla niin nuukia,koska pihistellä voi taas talvella. Harva ihminen mutustelee eväitään ulkomailla vaan syö ravintoloissa, muistutti Ansku.

Täysin mielipuolista touhua! Jos ei ole varaa aterioida ravitsemusliikkeissä matkan aikana, niin on parempi, ettei lähde matkalle lainkaan, pysyy kotona ja säästää matkalle niin kauan, että on varaa käyttää matkan varrella turisteille tarjottavat palvelut. Tällaiset matkaajat hävetkööt, totesi nimimerkki Turismi.

Nimimerkki Joode puolestaan muistutti, että pihat ovat yleisiä paikkoja, joissa omia eväitä saa syödä ja juoda. Ravintoloiden terassit ovat kuitenkin asia erikseen.

– Itse heittäisin omatoimiset ruokailijat välittömästi pihalle.

Nimimerkki puolestaan ehdotti muun muassa ryhmäalennuksia ruokaileville turisteille sekä wc-maksuja.

– Vessat maksullisiksi ja parkkipaikoille ja terasseille eväintensyöntikielto. Laitetaan hyviä ja edullisia ruokatarjouksia, esimerkiksi ryhmäalennuksella.

Suomessa hävyttömät hinnat?

Noin 30 prosenttia kyselyyn vastanneista oli kuitenkin sitä mieltä, että eväiden syöminen tienvarsiravintoloiden alueella on täysin hyväksyttävää. Monen kommentoijan mielestä Suomessa syöminen on yksinkertaisesti liian kallista.

– Nyky hinnoilla on omat eväät ainut järkevä tapa syödä "ulkona" yhtään mitään. Tienvarsilla ruokailu on muutenkin myrkyllistä, jos myytävä tuote on ollut esillä tunteja. Omat juomatkin on ihan ok, kommentoi nimimerkki Nolla alv% takas.

– Niin kauan kun Suomessa on hävyttömät hinnat, sallittakoon tuo toiminta. Ymmärrän erittäin hyvin miksi turistit ottavat omat eväät matkaan kalliiseen suomeen, perusteli nimimerkki KSS.

Nimimerkki Juanin mielestä turisteja ei voi syyttää toiminnasta.

– Ei mikään ihme kun miettii Suomen hintatasoa. Kaksi ja puoli euroa kahvista joka ei edes maistu kahville.

Nimimerkki Kauhtin mukaan omien eväiden syöminen on ok, jos muistaa siivota omat jälkensä.

– Minun mielestäni pitäisi olla ok, jos siistii jälkensä eikä jätä roskiaan henkilökunnan siivottaviksi. Omista eväistä tulevat jätteet on siis laitettava itse roskikseen tai otettava ne mukaan.

Matkalehden päätoimittaja Jorma Aula kuvasi heinäkuussa videon tanskalaisen turistiryhmän eväshetkestä suomalaisen tienvarsiravintolan pihalla:

Kuvat ja video: Jorma Aula, Matka 24

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja