Suomalaiset juoma-asiantuntijat paljastavat mieleenpainuvimmat joulumuistonsa: "Perheenjäsenet luulivat, että olen jotenkin seonnut"

perhe viini
Joulu saa monelle suomalaiselle muistot nousemaan mieliin. Shutterstock

Millaisia muistoja suomalaisilla juoma-alan ammattilaisilla on vuoden suurimmasta ruokajuhlasta, joulusta?

Makuja-toimitus kyseli suomalaisilta juoma-asiantuntijoilta, heidän mieleenpainuvimpia joulumuistojaan. 

"Ajattelivat, että poika on nyt hurahtanut viiniin.."

Hovimestari ja sommelier Ilkka Piiparisen ikimuistoisin joulu tapahtui jo neljäkymmentä vuotta sitten. Piiparinen oli juuri täyttänyt 18 vuotta ja pääsi ensimmäistä kertaa tekemään omia ostoksiaan Alkossa. Piiparinen osti jouluateriaa varten lähes koko Alkon silloisen roseevalikoiman: kolme neljästä tarjolla olleesta pullosta.

– Muistan ikuisesti sen, miltä ne maistuivat. Perheenjäsenet luulivat, että olen jotenkin seonnut. Ajattelivat, että poika on nyt hurahtanut viiniin, ja isä ja äiti toivoivat, ettei siitä seuraisi jatkossa suurempia ongelmia, Piiparinen kertoo.

Elettiin vuotta 1977, ja Piiparinen oli aloittanut juuri ”nissenä” eli nuorena apulaistarjoilijana Imatran Valtionhotellissa, joka oli siihen aikaan Suomen hienoimpia ravintoloita.

– Pidin ensimmäisen viinitastingini silloin 18-vuotiaana. Siellä me joimme niitä kolmea roseeviiniä kinkun kanssa, Piiparinen naurahtaa.

Huippusommelierin pöydässä ei seitania nähdä

Sommelier Samuil Angilovin kertoo vaalivansa perinteitä parhaansa mukaan, ja esimerkiksi seitankinkku on tuote, jota hän ei ihan heti suostu joulupöytäänsä tuomaan. 

– Olen todella perinteinen. Uskon siihen, että perinteet luovat parhaat muistot, Angelov kertoo.

– Olen todella tarkka siitä, että joulupöydästä pitää löytyä graavilohet, rosollit, sillit ja kinkku, vaikka en syö kinkkua muulloin kuin jouluna, ja silloinkin vain pari palaa.

Yksi miehen ehdottomista joulusuosikeista on Victorian kiisseli, joka maistuu aaton jälkiruoan lisäksi myös joulupäivän aamiaisella.

Panimomestari loihtii ihanaa jälkiruokaa sesonkihedelmästä

Hartwallin pääpanimomestari Hannele Alakarhun jouluun liittyy vahvasti eräs sesonkihedelmä.

– Mandariinista on tullut minulle jostain syystä yksi joulun mauista. Nehän on kaikkein ihanimmillaan juuri marras-joulukuussa sesongin puolesta. Yleensä teen mandariinista jotain ihanaa jälkiruokaa joulupöytään, Alakarhu kertoo.

Jouluun kuuluvat oleellisesti myös kaikkia värit ja valot, jotka luovat joulutunnelmaa – unohtamatta joululauluja. Alakarhulla on ikään kuin ylimääräinen aisti, synestesia, jonka ansiosta hän näkee esimerkiksi musiikin väreinä.

– Joulumusiikkiin liittyy aika sellaisia vaaleita ja valkoisia sävyjä – valoja ja varjoja, toisaalta vauhdikkaampiin kappaleisiin liittyy sitten muita, myös epätyypillisiä jouluvärejä, Alakarhu selittää.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja