Synestesia on kuin ylimääräinen aisti, joka kaikilla ihmisillä on syntyessään, mutta joka jostain syystä häviää suurelta osalta kasvaessa.
Hartwallin pääpanimomestari Hannele Alakarhu näkee maailman hieman eri tavalla kuin suurin osa muista. Lapsesta asti ollut luontainen kyky auttaa myös oluen luomisprosessissa.
Ylimääräinen aisti
Synestesia on kuin kyky kokea yhden aistin kautta tuleva ärsyke kahden tai useamman aistin välityksellä. Se on ikään kuin moniaistinen tapa kokea maailmaa.
– Se on hirveän luontainen asia ja ollut aina elämässä läsnä, sitä ei ole tavallaan oikein edes tajunnut, että siinä olisi jotain erikoista, Alakarhu selittää.
Alakarhu sai tälle ”ylimääräiselle aistilleen” nimen,vasta kun kuuli pari vuotta sitten asiasta keskusteltavan radiossa. Alakarhusta oli tuntunut täysin normaalilta, että näkee musiikin ikään kuin revontulina, tähdenlentoina tai ilotulituksena.
Lue myös: Olutasiantuntija peräänkuuluttaa: Tämä oluen juomiseen liittyvä tapa suomalaisten tulisi omaksua
– Samalla tavalla näen mautkin väreinä, esimerkiksi jos jokin maku on huono, niin näen sen niin kuin ristiriitaisina väreinä, eli joku siinä ei tavallaan sovi yhteen, Alakarhu kertoo.


