Helsingin Hakaniemessä syötiin tiistaina 29.11.2016 Pohjoismaiden ensimmäiset 3D-printatut ruoka-annokset. Kolmen ruokalajin gourmet-menun suunnittelivat huippukokit Sara La Fountain, Henrik Poulsen ja Kristian Vuojärvi.
Suunnitellun menun keskeiset elementit - avokado-yrttitahna, sienikastike ja suklaa - printattiin espanjalaisella Foodini-3D-ruokaprintterillä. Vaikka 3D-printtausta käytetään nykyisellään lähinnä ruoan muotoiluun, kokit ovat yksimielisen innostuneita uudesta teknologiasta. Printterillä on mahdollista printata millaisia muotoja vain, täysin virheettömästi.
– Ihan minkä tahansa kuvan voit Googlesta etsiä, huippukokki Kristian Vuojärvi kehuu.
Ruokaa printataan toistaiseksi vain ravintoloissa - tähtäimessä kotikeittiöt
Futuristiselta kuulostava 3D-ruokaprinttaus herättää paljon uteliaisuutta. Toistaiseksi 3D-ruokaprinttereitä on myyty lähinnä ravintoloihin ja muihin ammattikeittiöihin. Foodinin kehittäneen Natural Machines -yrityksen tavoitteena on kuitenkin tuoda 3D-ruokaprintterit myös kotikeittiöihin.
– Ennen kuin 3D-ruokaprintterit yleistyvät kotikeittiöissä, pitää niiden ominaisuuksia vielä kehittää, toteaa Natural Machines -yrityksen perustaja ja markkinointipäällikkö Lynette Kucsma.
Nykyiset mallit eivät kypsennä printtaamaansa ruokaa, mutta ominaisuuden prototyypit ovat työn alla. Yritys arvioi kypsennysominaisuudella varustetun kotikeittiön ruokaprintterin myyntihinnaksi noin 1900 euroa.
