Suomalaiset huippukokit tulostivat ruokaa 3D-printterillä – ensimmäisinä Pohjoismaissa!

Robotit tarjosivat esimakua tulevaisuuden keittiöstä 2:06 Robotit tarjosivat esimakua tulevaisuuden keittiöstä

Helsingin Hakaniemessä syötiin tiistaina 29.11.2016 Pohjoismaiden ensimmäiset 3D-printatut ruoka-annokset. Kolmen ruokalajin gourmet-menun suunnittelivat huippukokit Sara La Fountain, Henrik Poulsen ja Kristian Vuojärvi.

Suunnitellun menun keskeiset elementit - avokado-yrttitahna, sienikastike ja suklaa - printattiin espanjalaisella Foodini-3D-ruokaprintterillä. Vaikka 3D-printtausta käytetään nykyisellään lähinnä ruoan muotoiluun, kokit ovat yksimielisen innostuneita uudesta teknologiasta. Printterillä on mahdollista printata millaisia muotoja vain, täysin virheettömästi.

– Ihan minkä tahansa kuvan voit Googlesta etsiä, huippukokki Kristian Vuojärvi kehuu.

Ruokaa printataan toistaiseksi vain ravintoloissa - tähtäimessä kotikeittiöt

Futuristiselta kuulostava 3D-ruokaprinttaus herättää paljon uteliaisuutta. Toistaiseksi 3D-ruokaprinttereitä on myyty lähinnä ravintoloihin ja muihin ammattikeittiöihin. Foodinin kehittäneen Natural Machines -yrityksen tavoitteena on kuitenkin tuoda 3D-ruokaprintterit myös kotikeittiöihin.

– Ennen kuin 3D-ruokaprintterit yleistyvät kotikeittiöissä, pitää niiden ominaisuuksia vielä kehittää, toteaa Natural Machines -yrityksen perustaja ja markkinointipäällikkö Lynette Kucsma.

Nykyiset mallit eivät kypsennä printtaamaansa ruokaa, mutta ominaisuuden prototyypit ovat työn alla. Yritys arvioi kypsennysominaisuudella varustetun kotikeittiön ruokaprintterin myyntihinnaksi noin 1900 euroa.

Lautaselle älyruokaa

Ruoanlaitossa hyödynnetty 3D-printtausteknologia on vielä alkuvaiheessa, mutta konseptin odotetaan tehostavan ruoantuotantoa. Ruoan 3D-printtaus voi vähentää jätettä ja tarjota kuluttajille entistä räätälöidympiä aterioita. Tulevaisuudessa voidaan kenties printata ravintoarvoltaan kuluttajakohtaisesti optimoituja ruokia.

Lynette Kucsman mukaan ruoan 3D-printtaus tulee yhtymään älykkään teknologian kanssa. Ruokia voisi esimerkiksi räätälöidä mittaamansa energiankulutuksen perusteella.

– Aktiivisuusrannekkeesi voi kertoa ruokaprintterillesi, ettet käynyt lenkillä, ja valmistaa sinulle sitten kevyemmän aamiaisen, Kucsma sanoo.

 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!