Äiskän lihapullia ja banaanitikkareita – suomalaislapsia opetetaan nyt kokkaamaan ennennäkemättömällä tavalla: "Uudentyyppinen kokkikerho"

0:56 Lasten uusi kokkaussovellus Carrot Kitchen App lanseerattiin

Suomessa lanseerattiin marraskuussa maailman ensimmäinen pelillinen, lapsille suunnattu kokkaussovellus. Projektin ruokastrategi Outi Väisänen kertoo, mistä on kyse.

Videolla: Carrot Kitchen Appin lanseeraustilaisuudessa lasten suosikkitubettajat Elina ja Sofia valmistivat banaanitikkareita yhdessä ruokastrategi Outi Väisäsen kanssa. 

Kuten K-ryhmän tuoreesta ruokailmiökatsauksesta kävi ilmi, Suomessa kasvaa nyt aiempa enemmän inkivääri-ipanoita, parsakaalipalleroita ja sushilapsia, joille erilaiset ruokaelämykset ovat arkipäivää. Samalla myös lasten kiinnostus ruoanlaittoa kohtaan lisääntyy.

Tähän tarpeeseen onkin nyt kehitelty ennennäkemätön, lapsille suunnattu sovellus. Marraskuussa lanseerattu suomalainen Carrot Kitchen App on maailman ensimmäinen lasten pedagoginen ja pelillinen kokkaussovellus.

– Pääkohderyhmänä ovat 6–13-vuotiaat lapset perheineen. Olemme saaneet kyllä palautetta, että myös nuoremmat ja vanhemmat ovat tästä innostuneet, nuoriso erityisesti koulun kotitaloustuntien kautta. Kyseessä on ikään kuin uudentyyppinen kokkikerho tai kokkausharrastus lapsille. Se tulee nyt hyvään aikaan, kun harrastuksia perutaan, kertoo Carrot Kitchenin ruokastrategi Outi Väisänen.

Tavoitteena olla maailman ykkösbrändi innostamassa lapsia ruoanlaiton pariin

Carrot Kitchenin takana oleva start up -yritys perustettiin jo vuonna 2017. Toiminnan alussa tarjottiin fyysisiä kokkikerhoja, mutta pian yrityksessä alettiin pohtia, miten toimintaa voitaisiin laajentaa myös digipuolelle. Sittemmin start up -firmaan on liittynyt mukaan joukko Suomen pelialan, ruokajournalismin ja brändinrakennuksen huippuja.

Ennen sovelluksen suunnittelu ja lanseerausta tehtiin iso selvitystyö ja todettiin, että olemassa on markkinarako niin Suomessa kuin maailmallakin.

– Tällaisia sovelluksia ei aiemmin ole ollut maailmallakaan. Tavoitteena on tietysti kansainvälistyminen, mutta Suomi on nyt ensimmäinen maa ja siitä siirrymme sitten asteittain eteenpäin. Tarkoitus olisi olla maailman ykkösbrändi innostamaan lapsia kokkaamaan, opettamaan positiivista kokkausta ja rentoa ruokasuhdetta.

Sovelluksessa opetellaan videoiden ja reseptien avulla keittiön perustaitoja. Joka kuukausi kokataan teeman mukaisesti ja esimerkiksi marraskuun ”himokokkaajan syksyyn” sisältyi reseptejä äiskän lihapullista banaanileipään.

– Joulukuussa tulee joulukokkailua. Olemme jaotelleet reseptit ruokarytmin mukaan, eli mukana on pääruokia, välipaloja ja leivontaakin. Suurin pirtein 85 prosenttia resepteistä on ravitsemuksellisesti terveellisiä ruokia ja välipaloja. Mutta elämään kuuluvat aina myös herkut, niin loput ovat sitten leivonnaisia ja muita herkkuja. Terveellisyys ja hyvinvointi ei ole mustavalkoista.

Reseptejä pääruoista välipaloihin ja hauskoihin herkkuihin

Sovelluksessa on mukana on myös taitovideoita, joissa opetellaan turvallisesti esimerkiksi veitsen ja uunin käyttöä. Lapsi saa myös lisää yllätysreseptejä palkinnoksi ahkerasta kokkaamisesta.

– Kaikki reseptit ovat ruokapedagogien varta vasten lapsille kehittämiä. Reseptivideot etenevät vaiheittain, lapsen yksilöllisen taitotason huomioiden. Spiikattujen reseptivideoiden avulla myös lukutaidoton lapsi pystyy seuraamaan reseptiä.

Tähän mennessä lasten kokkaussovellus on saanut jo hyvän vastaanoton ja mukavasti latauksiakin.

– Juuri sain palautteen eräältä vanhemmalta, että sovellus on ollut heillä jäätävä menestys ja kokkausinto levinnyt myös kaveripiiriin. Mahtavinta on, että kiinnostus ruoanlaittoon leviää myös sovelluksen ulkopuolelle.

Kokkausovelluksen avulla luodaan Outin mukaan myös uutta tarvetta. Harvalla perheellä on päällimmäisenä tarpeena saada lapsi kokkaamaan ruokaa, mutta sitten kun lapsi pääsee sitä kokeilemaan ja oivaltaa riemun, into tarttuu koko perheeseen.

Carrot Kitchen App -sovelluksen lanseeraustilaisuus järjestettiin marraskuussa virtuaalisesti. Suomen suurimpia lastenkutsuja saapui seuraamaan yli 1000 lasta Suomesta. Tilaisuudessa lasten suosikkitubettajat Elina ja Sofia valmistivat banaanitikkareita yhdessä ruokastrategi Outi Väisäsen kanssa. 

NAPPAA BANAANITIKKAREIDEN RESEPTI: Banaanitikkarit – helppo resepti lapsille!

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja