Suomalaisen hittijuoman innovaatio olikin täysi vahinko: "Enhän minä edes uskonut sitä ensin"

Laitilan Kukko olut
Laitilan Kukko -olutta viedään nyt kovaa vauhtia kansainvälisille markkinoille. Laitilan Wirvoitusjuomatehdas

Yhdysvaltain juomamarkkinoita valloittamaan lähteneen,  Suomen myydyimmän pienpanimo-oluen innovaatio oli alun perin puhdas vahinko.

MTV:n Makuja.fi -ruokasivusto uutisoi huhtikuun alussa Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan aikeista valloittaa Yhdysvaltain juomamarkkinat suositulla Laitilan Kukko -oluellaan.

Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan toimitusjohtaja Rami Aarikka kertoo, että Kukko-oluen myyntivaltti ja erikoisuus, eli juoman gluteenittomuus oli alun perin vahinko. Gluteenittomuus tuli ilmi täysin yllättäen.

"Enhän minä edes uskonut sitä ensin"

Kukko Pils oli ollut markkinoilla jo muutaman vuoden, kun Laitilan Wirvoitusjuomatehdas sai erikoisen puhelun. Alko oli yhdessä Keliakialiiton kanssa tutkinut suomalaisoluiden gluteenipitoisuuksia, ja Kukko Pils oli erottunut testissä edukseen.

Gluteenittomuus tuli toimitusjohtaja Rami Aarikalle täytenä yllätyksenä.

– Enhän minä edes uskonut sitä ensin. Minä rupesin kinaamaan, että eihän se voi pitää paikkaansa, kun meidän olut tehdään pelkästä ohrasta, toisin kuin muilla isoilla panimoilla. Että eihän se voi olla gluteeniton. Se kaveri sanoi, että soita sinne Keliakialiittoon, jos et häntä usko.

Tämän jälkeen meni puolitoista vuotta, kun Laitilalla selviteltiin mistä gluteenittomuus voi johtua.

Gluteenittomuus oli Laitilan Wirvoitusjuomatehtaalle iloinen yllätys, ja siihen ladattiin suuria odotuksia.

– Siinä tietysti oli sellainen ajatus, että nythän tästä maailma aukeaa, ja lähdetään valloittamaan maailmaa gluteenittomalla oluella.

Tiesitkö?
Keliaakikko voi juoda ohrapohjaisia gluteenittoman tuotteen merkillä varustettuja oluita kaksi 0,33 litran pulloa päivässä. Suuremmasta määrästä päivittäinen gluteenin saanti voi nousta liian suureksi.

Lähde: Keliakialiitto

Aika ei kuitenkaan ollut vielä kypsä, sillä yleinen tietoisuus keliakiasta oli vielä vähäistä, eikä gluteenittomuustrendistä ollut tietokaan.

– Palkkasimme markkinointipäällikön vuonna 2006, ja hän kierteli puoli vuotta ympäri Eurooppaa ja totesi, että kukaan ei tiedä mikä on keliakia. Me olimme täysin aikaamme edellä.

Gluteenittomuudesta ei tehty numeroa

Kukolle ei haluttu terveysoluen leimaa, joten gluteenittomuutta ei nostettu yleisessä markkinoinnissa erityisemmin esille. Gluteenittomille erikoistuotteille oli kysyntää lähinnä keliaakikkojen keskuudessa, ja kyseessä oli tavallinen olut, joka sattumoisin oli gluteeniton.

– Ajattelimme niin, että ei meidän tarvitse toitottaa sitä ominaisuutta, koska se on kuitenkin ihan perusolut kuten aina ennenkin. Me laitoimme ainoastaan tölkkiin sen Keliakialiiton myöntämän logon.

Gluteenittomia kotimaisia oluita
Vakka-Suomen Panimo Prykmestar LuomuPils 
Vakka-Suomen Panimo Prykmestar Pils
Pyynikin Käsityöläispanimon Gluteeniton Kauppaipa
Kukko Pils ja Vahva Pils
Kukko Lager
Kukko Ale
Tumma Kukko
Kukko Schwarz 
Koff I

Lähde: Glu.fi

Nyt maailma on muuttunut niin, että gluteenittomille tuotteille on kysyntää muidenkin kuin keliaakikkojen keskuudessa. Tuoreessa tutkimuksessa gluteeniton ruokavalio nousi laktoosittoman ruokavalion ohella suomalaisten yleisimmin suosimaksi erityisruokavalioksi.

Aarikka kertoo, että myös Yhdysvalloissa on valloillaan gluteenittomuusbuumi. Jopa viidennes noudattaa jossain määrin vähägluteenista ruokavaliota, ja kysyntää olisi enemmänkin, mikäli gluteenittomat tuotteet olisivat edullisempia.

Gluteenittomalle oluelle on Yhdysvalloissa valtavat markkinat. Kukko-oluelle tilanne on otollinen, sillä se on gluteenittomana täysmallasoluena vielä harvinaisuus.

– Me olimme ensimmäisiä, jotka pystyivät tekemään ohrasta gluteenittoman oluen. Siihen asti oli ollut hirssistä ja tattarista tehtyjä gluteenittomia oluita, ja nehän eivät tietysti maistuneet sillä tavalla oluelta kuin oluen pitäisi.

Tarkoin varjeltu liikesalaisuus

Yhdysvaltain markkinoille pääsy ei ollut itsestäänselvyys. Projekti meinasi kaatua siihen, että Yhdysvaltain viranomaiset epäilivät, miten ohrapohjainen olut voi olla gluteeniton ilman lisättyjä entsyymejä.

Laitila ei olisi halunnut paljastaa gluteenittoman oluensa salaisuutta edes paikallisille viranomaisille. Tilanne meni lopulta niin tiukaksi, että Laitilalle annettiin kaksi päivää aikaa selvittää juurta jaksain miten gluteenittomuus on mahdollista ilman keinotekoisia prosesseja. Jos selvitystä ei tulisi ajoissa, lisenssi jäisi saamatta.

– Kävimme hallituksen kokouksessa läpi tämän asian, ja päätimme, että nyt kun me olemme kerran jo rajalla, niin ei me nyt sitä rajaa jätetä ylittämättä. Aukaistaan heille se prosessi ja päästään sillä sitten Yhdysvaltojen rajan yli.

Laitila sai lisenssinsä, ja ensimmäisen kontillinen Kukkoa lähti 12.4. Rauman satamasta kohti Texasia.

Osaatko kaataa oluen lasiin oikein? Anikó Lehtinen näyttää videolla, kuinka se tehdään.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja