Suklaasta paljastui huikea ominaisuus – oletko huomannut vaikutuksen?

Suklaan sisältämät flavonoidit ovat terveellisiä. Shutterstock

Erityisen flavonoidipitoinen suklaa voi tuoreen tutkimuksen mukaan lievittää univajeesta koituvia terveyshaittoja. Tutkimuksen perusteella suklaa saattaa vaikuttaa ainakin verenpaineeseen ja työmuistiin.

Tutkimuksessa 32 tervettä vapaaehtoista osallistui kokeeseen, jossa ennen kahta koko yön kestävää valvomista heille annettiin joko paljon flavonoideja sisältävää suklaata tai suklaata, jossa flavonoideja oli vain vähän. Sama asetelma toistettiin normaalisti nukuttua yötä ennen.

Osallistujien verenpaine nousi valvotun yön jälkeen, mutta tuo nousu oli vähäisempää silloin, kun he olivat syöneet flavonoideja sisältävää suklaata. Myös pulssipaine, eli systolisen ja diastolisen verenpaineen erotus, oli paremmalla tolalla flavonoidisuklaan syömisen jälkeen. Sama havaittiin myös muissa verisuonten toimintaa mittaavissa testeissä.

Univaje heikensi tilapäisesti työmuistia, mutta tämäkin vaikutus oli vähäisempi silloin, kun osallistuja oli syönyt flavonoidisuklaata. Todennäköisesti tämä selittyi suotuisilla verisuonivaikutuksilla, tutkijat kirjoittavat.

Suklaa voi lieventää univajeen terveyshaittoja

Tulokset viittaavat vahvasti siihen, että flavonoideja paljon sisältävä suklaa saattaa lieventää univajeen terveyshaittoja ja että tuo vaikutus seuraa suotuisista verisuonivaikutuksista. On silti mahdollista, että osa flavoinoidisuklaaseen liitetyistä vaikutuksista johtuu jostain muusta tekijästä, joka jäi tässä tutkimuksessa huomiotta. Tämän vuoksi tulokset olisi hyvä varmistaa uusissa ja suuremmissa tutkimuksissa.

Flavonoideja ja niiden eri alaryhmiä on monissa terveellisiksi tiedetyissä ruoissa kuten hedelmissä, marjoissa ja teessä. Flavonoideihin liitetyt terveysvaikutukset perustuvat todennäköisesti niiden kykyyn vähentää vapaiden happiradikaalien haitallisia vaikutuksia kehossa. Kauppojen tavallisissa suklaissa flavonoideja on yleensä vähänlaisesti, koska suuri osa niistä tuhoutuu, kun kaakaosta jalostetaan makeampaa.

Tutkimus julkaistiin Journal of Hypertension -lehdessä.

Video: Näin huijaat itsellesi yhden suklaapalasen levystä!

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!