Somekohu sipsipussista johti toimenpiteisiin: Lidl muuttaa linjaustaan

sipsit, perunalastut
Viinietikkasipsien sisältämä alkoholi johti henkilöllisyyspapereiden kysyntään. Shutterstock

Suomalaismiehen antama palaute liian tarkasta ikärajavalvonnasta johti linjausmuutoksiin Lidl:n myymälöissä. 

Monet mediat ovat uutisoineet eilen Lidlin Facebook-sivulla olevasta asiakaspalautteesta, jossa asiakas kertoo joutuneensa näyttämään henkilöllisyyspaperit ostaessaan sherryä sisältäviä sipsejä. 

Tapaus on herättänyt paljon keskustelua sosiaalisessa mediassa, koska sipsien sisältämä alkoholimäärä on häviävän pieni ja ostajan iän tarkastamista on pidetty turhan tarkkana sääntelynä. 

Kaupan näkökulmasta iän tarkistamisessa on kyse ennen kaikkea vastuullisesta alkoholituotteiden myynnistä.

Palaute johti toimenpiteisiin

Saamansa asiakaspalautteen perusteella Lidl on päättänyt muuttaa linjaustaan.  Ikärajavalvonta tulee jatkossa koskemaan kiinteiden elintarvikkeiden osalta ainoastaan niitä tuotteita, joissa alkoholipitoisuus on yli 2,8 painoprosenttia, kertoo Lidl:n viestintäassistentti Kaisa Koivuranta Makuja.fi:lle. 

Juomien osalta Lidl toimii jatkossakin niin, että mitään alkoholia sisältävää juomaa ei myydä alle 18-vuotiaille ja ikä tarkastetaan kaikilta, jotka vaikuttavat alle 30-vuotiailta. 

Faktoja pakkausmerkinnöistä

– Pakkausmerkintöjä koskevan asetuksen mukaan alkoholipitoisuus tulee ilmoittaa tuotteen pakkausmerkinnöissä, jos se on nestemäisessä elintarvikkeessa yli 1,2 tilavuusprosenttia.

– Kiinteän elintarvikkeen alkoholipitoisuuden ilmoittamisesta ei asetuksissa säädetä. Evira pitää kuitenkin suotavana, että jos kiinteän elintarvikkeen alkoholipitoisuus on yli 1,8 painoprosenttia, siitä ilmoitettaisiin vapaaehtoisesti pakkauksessa kuluttajalle.

– Lisäksi Evira suosittaa, että yli 3 painoprosenttia alkoholia sisältäviin tuotteisiin lisättäisiin erillinen varoitus tuotteen soveltumattomuudesta lapsille.

– Alkoholilaki määrittää alkoholipitoisen aineen sellaiseksi aineeksi tai tuotteeksi, joka sisältää enemmän kuin 2,8 tilavuusprosenttia etyylialkoholia.

– Alkoholilain vähittäismyyntikiellon mukaan alle 18-vuotiaalle ei saa myydä juomaa, joka sisältää alkoholia yli 1,2 tilavuusprosenttia. Lidl toimii jatkossakin niin, että mitään alkoholia sisältävää juomaa ei myydä alle 18-vuotiaille ja ikä tarkastetaan kaikilta, jotka vaikuttavat alle 30-vuotiailta.

– Valvira ohjeistaa alkoholijuomien myynnistä, mutta ei ota kantaa kiinteisiin alkoholia sisältäviin elintarvikkeisiin. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja