Mitä ihmettä? Laki sallii alkoholijuomien tilaamisen kotiin Woltilla, mutta ei K-kaupasta

Ykkösolutta kotiin – mutta ei mistä tahansa 1:03
Toimittaja tilasi ykkösolutta Woltilla. Mistä tahansa kaupasta se ei kuitenkaan onnistu.

Alkoholin kotiinkuljetus herättää kysymyksiä, sillä laki ei ole sen osalta selvä.

Tiesitkö, että ykkösolutta voi tilata kotiovelle? Mutta ei mistä tahansa.

Esimerkiksi kuljetuspalvelu Woltin tai Foodoran omista marketeista 1,2–2,8-prosenttisia alkoholijuomia saa, mutta kauppajättien kuten Keskon ja S-ryhmän kuljetuspalveluista ei. Ei edes Woltin sovelluksessa toimivista K-marketeista.

Syy on se, että S-ryhmällä ja Keskolla on alkoholin vähittäismyyntilupa. Silloin edes ykkösolutta ei saa myydä kotiinkuljetuksella, koska alkoholituotteet tulee lain mukaan luovuttaa vähittäismyyntipaikassa. Noutotilauksissa alkoholituotteita voi kuitenkin myydä.

Woltilla ja Foodoralla puolestaan ei ole vähittäismyyntilupaa – eikä -paikkaakaan. Niille korkeintaan 2,8-prosenttisten alkoholijuomien myynti verkosta kotiin on siis lain mukaan sallittua.

Epäselvyys laissa

Tilanne johtuu alkoholilain epäselkeydestä, kertoo Valviran ryhmäpäällikkö Kari Kunnas sähköpostitse MTV Uutisille.

– Alkoholilaissa ei ole selkeitä säännöksiä enintään 2,8-prosenttisten alkoholijuomien kotiinkuljetukselle. Asiaan liittyvien säännöksien tulkinta on siksi hankalaa, Kunnas kertoo.

Onko laki aiheuttanut ihmetystä vähittäismyyntiluvan haltijoissa, kun heiltä mietojenkin juomien kotiinkuljetus on kielletty?

– Luonnollisesti alkoholilain epäselvyys on herättänyt kysymyksiä ja luonut tarvetta viranomaisten antamalle ohjaukselle.

Valvonta mahdotonta

Ykköoluen kotiinkuljetuksessa on kuitenkin omat rajoituksensa. Alkoholijuomia ei saa luovuttaa alle 18-vuotiaalle, henkilölle jonka päihtymys on selvästi havaittavissa tai joka käyttäytyy häiritsevästi, tai jos on perusteltu syy epäillä alkoholijuomien välittämistä.

Valviran Kunnaksen mukaan kotiinkuljetuksen valvonta on käytännössä lähes mahdotonta, koska viranomaisella ei ole tietoja alkoholijuomien luovuttamisen ajankohdista tai paikoista. Alkoholijuomien vähittäismyynnin valvonta kuuluu Valviran ohjauksessa oleville aluehallintovirastoille.

– Sellaiset toimijat, joilla ei ole alkoholijuomien vähittäismyyntilupaa, eivät ole muutoinkaan alkoholiviranomaisten helposti valvottavissa. Esimerkiksi toiminnan tarkastamiseen ei ole lakiperustaa.

Wolt pyytää palvelussaan asiakasta huomioimaan, että matala-alkoholiset juomat voidaan myydä ja luovuttaa vain 18 vuotta täyttäneelle. Myös Foodora pyytää asiakasta olemaan valmis todistamaan henkilöllisyytenä.

Lue myös:

    Uusimmat