Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Sanna ärsyyntyi makaronibuumista – perunaguru vinkkaa pelastajan, jonka voi ostaa pakastealtaastakin: "Tulee terveellisempi ja paremman makuinen ruoka"

7:23Vuoden kotimainen keittokirja ylistää perunaa: Tämän takia pottua kannattaa syödä
Julkaistu 16.04.2020 17:30

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Suomalaiskodeissa kokataan nyt ennätyksellisen paljon makaroniruokia. Perunakirjailija Sanna Mansikkamäki toivoisi perunatuottajien lailla, että keittiössä käytettäisiin myös kotimaista pottua. 

Videolla: Perunakirjailija Sanna Mansikkamäki kertoo, miksi perunaa kannattaa syödä.

Myllyn Parhaan toimitusjohtaja Miska Kuusela kertoi huhtikuussa Ylelle, että vallitseva poikkeustilanne on peräti seitsenkertaistanut makaronitilaukset ja kaupoissa myynti on kasvanut 40 prosenttia.

– Alku oli ihan mahdoton, mutta lähdimme heti reivaamaan tuotantoa ylöspäin niin paljon kuin pystyimme. Nyt mennään 24/7, Kuusela sanoi.

Makaronibuumin varjoon on kuitenkin jäänyt kotimainen peruna, jota voi odottaa pian iso kriisi. Perunan menekki on laskenut, koska pottua ei mene koronatilanteesta johtuen suurtalouskeittiöihin. Iso osa ylivuotisesta, kotimaisesta perunasta uhkaa siis jäädä varastoon ja voi päätyä kompostiin.

Makaronilaatikon sijaan perunalaatikkoa

Vuoden keittokirjaksi 2019 valitun Peruna-kirjan (Readme 2019) tekijä, ruokatoimittaja Sanna Mansikkamäki kertoo ärsyyntyneensä luettuaan makaronimyynnin kasvusta.

– Ovatko suomalaiset oikeasti niin mielikuvituksettomia, etteivät muuta ruokaa keksi kuin makaronilaatikko? Luulen, että perheet ovat nyt niin ylikuormittuneita, että ruoanlaitto halutaan tehdä mahdollisimman helpoksi ja makaroni mielletään helpoksi.

Mansikkamäki kuitenkin muistuttaa, että tavallinen vehnämakaroni on kotimaista perunaa ravinneköyhempää. Hän korostaa, että makaronilaatikonkin voisi tehdä välillä perunasta.

– Täysin samalla ohjeella. Vaihtaa vain sen makaronin perunaan, niin tulee terveellisempi, paremman makuinen ja ekologisempi ruoka. Jos haluaa lihattoman version, voi vaihtaa jauhelihan härkäpapurouheeseen. 

Perunakirjailija kertoo ymmärtävänsä, ettei kaikilla ole kotona tilaa säilöä perunaa kilokaupalla. Jos käy kerran viikossa kaupassa, voisi pottua Mansikkamäen mukaan ostaa vaikka kilon parin verran vihanneslaatikkoon. Perunasta voisi kokata ruokaa esimerkiksi joka toinen päivä.

– Joku perheenäiti pahoitti mielensä, että eikö tässä tilanteessa nyt ole ihan sama, kunhan saa jotain niille lapsille suuhun. Mutta jos kaksi kuukautta syötät pelkkää lihamakaronilaatikkoa, niin se tulee korvista ulos, eikä mikään muu enää maistu.

Pakastealtaasta löytyy arjen pelastaja

Perunaa ei välttämättä tarvitse edes ostaa tuoreena, vaan myös pakastealtaasta löytyy Mansikkamäen mukaan hyviä ratkaisuja. Valmiiksi viipaloitua kotimaista perunaa on saatavilla esimerkiksi 750 gramman pusseissa.

– Se toimii ihan yhtä hyvin nopeassa ruoanlaitossa kuin makaronikin. Sen kun avaat pussin ja kaadat puolet uunivuokaan. Ei tarvitse kuoria perunoita. Kannattaa kuitenkin aina katsoa, että ostaa varmasti kotimaista pakasteperunaa. Esimerkiksi monet ranskanperunat tehdään ulkomaisista perunoista, Mansikkamäki muistuttaa ja lisää vielä:

– Peruna on oikeasti niin hyvän makuinen. Ihmiset ovat unohtaneet esimerkiksi kiusausten olemassaolon. Ne valmistuvat samassa ajassa kuin lihamakaronilaatikko.

Katso helppo resepti: Sannan peruna-jauhelihalaatikko

Lue myös: Suomalaiset hamstrasivat makaronia ja unohtivat yhden oleellisen asian – pian voi edessä olla iso perunakriisi: "Nyt olisi huikea mahdollisuus hyödyntää..."

Lisää aiheesta:

Oletko maistanut? Kolme todella halpaa arkiruokaa – jopa alle euron annokseltaSannan todellinen "arjen pelastajaruoka" jauhelihasta ja perunasta – potut voi ostaa pakastealtaastaJoko testasit? Sanna vinkkaa todellisen arjen pelastajaruoan jauhelihasta ja perunasta – potut voi ostaa pakastealtaastakin!Söitkö sinäkin? Tässä on kevään suosituin arkiruoka Suomessa – hurjalla suosiolla yksi varjopuoliJoko olet kokeillut nerokasta kikkaa? Sannan niksi täydelliseen perunamuusiin: "Voitteko kuvitella, että muusin voi tehdä näin?""Kolmesta raaka-aineesta ihan mielettömän hyvä arkiruoka" – Sanna paljastaa täydellisen helpon ratkaisun
RuokaKoronavirusPerunaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 10:29
    Marjat

    Lyömätön terveyspommi, jota kannattaa nyt syödä: "Muutama päivässä riittää"

  • 07:46
    Ruokaniksit

    Sipuli kannattaakin pilkkoa näin – mullistavaa!

  • Eilen17:11
    Ravintolat

    Legendaarinen texmex-ravintola yrityssaneeraukseen

  • Eilen13:35
    Makkara

    Suomen paras makkara on valittu – oletko maistanut?

  • Eilen10:39
    Ravintolat

    Tunnettu ravintola sulki ovensa Helsingissä