7:23

Sanna ärsyyntyi makaronibuumista – perunaguru vinkkaa pelastajan, jonka voi ostaa pakastealtaastakin: "Tulee terveellisempi ja paremman makuinen ruoka"

Suomalaiskodeissa kokataan nyt ennätyksellisen paljon makaroniruokia. Perunakirjailija Sanna Mansikkamäki toivoisi perunatuottajien lailla, että keittiössä käytettäisiin myös kotimaista pottua. 

Videolla: Perunakirjailija Sanna Mansikkamäki kertoo, miksi perunaa kannattaa syödä.

Myllyn Parhaan toimitusjohtaja Miska Kuuselakertoi huhtikuussa Ylelle, että vallitseva poikkeustilanne on peräti seitsenkertaistanut makaronitilaukset ja kaupoissa myynti on kasvanut 40 prosenttia.

– Alku oli ihan mahdoton, mutta lähdimme heti reivaamaan tuotantoa ylöspäin niin paljon kuin pystyimme. Nyt mennään 24/7, Kuusela sanoi.

Makaronibuumin varjoon on kuitenkin jäänyt kotimainen peruna, jota voi odottaa pian iso kriisi. Perunan menekki on laskenut, koska pottua ei mene koronatilanteesta johtuen suurtalouskeittiöihin. Iso osa ylivuotisesta, kotimaisesta perunasta uhkaa siis jäädä varastoon ja voi päätyä kompostiin.

Makaronilaatikon sijaan perunalaatikkoa

Vuoden keittokirjaksi 2019 valitun Peruna-kirjan (Readme 2019) tekijä, ruokatoimittaja Sanna Mansikkamäki kertoo ärsyyntyneensä luettuaan makaronimyynnin kasvusta.

– Ovatko suomalaiset oikeasti niin mielikuvituksettomia, etteivät muuta ruokaa keksi kuin makaronilaatikko? Luulen, että perheet ovat nyt niin ylikuormittuneita, että ruoanlaitto halutaan tehdä mahdollisimman helpoksi ja makaroni mielletään helpoksi.

Mansikkamäki kuitenkin muistuttaa, että tavallinen vehnämakaroni on kotimaista perunaa ravinneköyhempää. Hän korostaa, että makaronilaatikonkin voisi tehdä välillä perunasta.

– Täysin samalla ohjeella. Vaihtaa vain sen makaronin perunaan, niin tulee terveellisempi, paremman makuinen ja ekologisempi ruoka. Jos haluaa lihattoman version, voi vaihtaa jauhelihan härkäpapurouheeseen. 

Perunakirjailija kertoo ymmärtävänsä, ettei kaikilla ole kotona tilaa säilöä perunaa kilokaupalla. Jos käy kerran viikossa kaupassa, voisi pottua Mansikkamäen mukaan ostaa vaikka kilon parin verran vihanneslaatikkoon. Perunasta voisi kokata ruokaa esimerkiksi joka toinen päivä.

– Joku perheenäiti pahoitti mielensä, että eikö tässä tilanteessa nyt ole ihan sama, kunhan saa jotain niille lapsille suuhun. Mutta jos kaksi kuukautta syötät pelkkää lihamakaronilaatikkoa, niin se tulee korvista ulos, eikä mikään muu enää maistu.

Pakastealtaasta löytyy arjen pelastaja

Perunaa ei välttämättä tarvitse edes ostaa tuoreena, vaan myös pakastealtaasta löytyy Mansikkamäen mukaan hyviä ratkaisuja. Valmiiksi viipaloitua kotimaista perunaa on saatavilla esimerkiksi 750 gramman pusseissa.

– Se toimii ihan yhtä hyvin nopeassa ruoanlaitossa kuin makaronikin. Sen kun avaat pussin ja kaadat puolet uunivuokaan. Ei tarvitse kuoria perunoita. Kannattaa kuitenkin aina katsoa, että ostaa varmasti kotimaista pakasteperunaa. Esimerkiksi monet ranskanperunat tehdään ulkomaisista perunoista, Mansikkamäki muistuttaa ja lisää vielä:

– Peruna on oikeasti niin hyvän makuinen. Ihmiset ovat unohtaneet esimerkiksi kiusausten olemassaolon. Ne valmistuvat samassa ajassa kuin lihamakaronilaatikko.

Katso helppo resepti: Sannan peruna-jauhelihalaatikko


Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja