Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Söitkö juuri näissä ravintoloissa? Ainakin 20 saanut ruokamyrkytyksen Helsingissä – lisää sairastumisia tulee koko ajan ilmi

Osterit ovat nilviäisiä, jotka nautiskellaan perinteisesti raakana erilaisten mausteiden kera.
Osterit ovat nilviäisiä, jotka nautiskellaan perinteisesti raakana erilaisten mausteiden kera.Shutterstock
Julkaistu 24.02.2023 14:50(Päivitetty 24.02.2023 18:07)

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Helsingissä selvitetään parhaillaan ruokamyrkytysepidemiaa.

Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut kertoo tiedotteessaan selvittävänsä ruokamyrkytyksiä, joiden epäillään liittyvän ruokailuun useissa ravintoloissa ja pop-up-tapahtumassa. Ruokamyrkytystapauksia on kaupungin mukaan todettu helmikuun alusta lähtien ja tällä hetkellä sairastuneita on tiedossa noin 20. 

Kaikki ruokamyrkytyksen saaneet ovat syöneet ostereita. Elintarvike- ja potilasnäytteissä on löydetty norovirusta. 

Lue myös: Voiko raa'asta broilerinlihasta oikeasti saada helposti salmonellan? Asiantuntija kertoo, miten ja mistä pahamaineinen suolistobakteeri tarttuu

Jos söit näissä ravintoloissa ja sairastuit, ota yhteyttä

Elintarviketurvallisuusyksikkö pyytää tietyissä ravintolassa ostereita helmikuussa 2023 syöneitä ja sairastuneita ottamaan yhteyttä. Ravintolat ovat:

Fisken på Disken
Ravintola Natura
Ravintola Gillet
The CockRavintola MeripaviljonkiSake bar & Izakaya pop-up-tapahtuma



Yhteydenottoa toivotaan sairastuneilta ensisijaisesti sähköisellä ruokamyrkytyslomakkeella. 

Tapauksia ilmennyt jo lisää

Helsingin kaupungin elintarviketurvallisuusyksikön päällikkö Riikka Åberg kertoo MTV Uutisille, että kaupungin tiedotteen jälkeen on ilmennyt lisää ruokamyrkytystapauksia ja ravintolalistausta päivitetään ensi viikolla. 

– Tapauksia on tullut paljon lisää ja ne liittyvät myös muihin ravintoloihin. Ne jotka yleensä ensin ilmoittavat sairastumisestaan, niin se on vain jäävuoren huippu, Åberg kertoo.

Åbergin mukaan ravintoloitsijat ovat ymmärrettävästi harmissaan asiasta, sillä kukaan ei tietenkään toivoisi asiakkaiden sairastuvan. Vaikka näytetulokset kaikkien ravintoloiden osalta eivät olekaan vielä valmistuneet, on Åbergin mukaan perusteltua julkaista lista paikoista, joissa sairastapauksia on todettu.

– Näytetulokset pelkästään eivät ole ratkaiseva tekijä. Näyttää siltä, että samasta paikasta tullut osteri on ollut näissä ravintoloissa yhdistävä tekijä.

Lue myös: Helsinkiläisravintolalle järkyttäviä törkyviestejä – ruokamyrkytysvyyhti sai huijaritkin liikkeelle: "Emme olleet edes auki"

Osterit aiheuttaneet ennenkin ruokamyrkytyksiä

Helsingin kaupunki muistuttaa, että ostereiden on todettu aiemminkin välittäneen norovirustartuntoja. Kuumentamatta syötävät osterit ovat yleisiä epidemian välittäjäelintarvikkeita, koska ne siivilöivät itseensä noroviruksia eläessään ihmisen ulosteella saastuneessa vedessä.

Noroviruksen itämisaika on yleensä 12–48 tuntia. Tyypillisiä oireita ovat ripuli, pahoinvointi tai oksentelu sekä usein myös kuume, vatsakipu ja -krampit. Oireet alkavat usein hyvin äkillisesti ja kestävät yleensä noin 12–72 tuntia. Norovirus tuhoutuu, kun elintarviketta kuumennetaan yli 90 celsiusasteessa kahden minuutin ajan. 

Osa ravintoloista on jo tarkastettu ruokamyrkytysepidemiaepäilyn jälkeen, ja ostereiden maahantuojat ovat ryhtyneet elintarvikkeiden takaisinvetoon.

Ympäristöpalvelut selvittää epidemiaa yhteistyössä Helsingin kaupungin epidemiologisen toiminnan kanssa. 

Lue myös: Kaksi ihmistä kuoli syötyään ostereita Floridassa – tällainen riski niiden syömisessä piilee myös Suomessa

Lähde: Helsingin kaupunki

Juttua päivitetty 24.2. klo 18.04: Lisätty Helsingin kaupungin elintarviketurvallisuusyksikön päällikkö Riikka Åbergin kommentit.

Lisää aiheesta:

Listeriaa luksusravintolassa Tukholmassa – jopa 400 altistunutta, useita sairaalassaÄlä unohda käsienpesua mökillä! Norovirus leviää salakavalasti luonnossakinMassiivinen ruokamyrkytysepidemiaepäily turkulaisessa ravintolassaHelsingissä todettu yli 30 osterien aiheuttamaa ruokamyrkytystä Mikkelin kouluruokailuun liittyvässä epidemiassa sairastui yli 800 ihmistä – epäiltyinä saippualta maistuneet tortillatUutta tietoa Helsinkiä piinanneesta ruokamyrkytysepidemiasta: Yli 170 ihmistä sairastuttaneista ostereista löytyi norovirusta
RavintolatInfektiotHelsinkiMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ravintolat
  • 15:05
    Huijaukset

    Poliisi: Tampereen feikkiravintolaa operoitiin Afrikasta

  • Eilen13:38
    Verot

    Pizzerioista ja kebabravintoloista löytyi 11 miljoonaa maksamattomia veroja

  • Eilen11:26
    Ruoka

    Kozeen Shiwan haastettiin oikeuteen – näin hän vastaa syytöksiin

  • ke12:37
    Ruoka

    Michelin-tähtiin kohumuutos täysin puskista: "Uskon, että on voitu saada huijaamalla"

  • ti17:24
    Ruoka

    Pitäisikö tippiä jättää 1 vai 50 euroa? Palkitulta tarjoilijalta selvä mielipide