Helsinkiläisravintolalle järkyttäviä törkyviestejä – ruokamyrkytysvyyhti sai huijaritkin liikkeelle: "Emme olleet edes auki"

Jo yli 100 ihmistä saanut ruokamyrkytyksen Helsingissä: Ravintoloitsija kertoo, miten asiakkaat peruvat nyt varauksiaan 5:12 Jo yli 100 ihmistä saanut ruokamyrkytyksen Helsingissä: Ravintoloitsija kertoo, miten asiakkaat peruvat nyt varauksiaan
KATSO VIDEO: Ravintola Natura on saanut törkyviestejä ostereihin liittyvän ruokamyrkytysepäilyn johdosta.

Ostereihin liittyvä ruokamyrkytysepäily näkyy helsinkiläisravintolan asiakasmäärissä ja on johtanut myös törkyviesteihin. Katso videolta ravintola Naturan ravintoloitsija David Albertin haastattelu.

Helsingin kaupunki tiedotti perjantaina ruokamyrkytysepidemiasta, jonka aiheuttajaksi epäillään useissa eri ravintoloissa tarjoiltuja ostereita. Ruokamyrkytystapauksia on kaupungin mukaan todettu helmikuun alusta lähtien ja sairaustapauksia epäillään olevan jo yli 100. 

Kaupungin elintarviketurvallisuusyksikkö julkaisi perjantaina myös listan ravintoloista, joissa asiakkaiden epäillään sairastuneen ostereista. Yksi listan ravintoloista on Helsingin Iso Roobertinkadulla sijaitseva Natura. Naturan ravintoloitsija David Alberti kertoi maanantaina MTV Uutiset Liven haastattelussa ravintolan saaneen tiedon ruokamyrkytysepäilystä lauantaina 18.2. Tämän jälkeen ravintolassa ryhdyttiin heti tarvittaviin toimenpiteisiin.

– Otamme raaka-aineiden laadun ja asiakkaiden turvallisuuden äärimmäisen vakavasti. Kun kuulimme tapauksesta, otimme näytteet jokaisesta raaka-aineesta, joita olimme asiakkaille tarjonneet.

Ravintolalistaus julkistettiin ennen laboratoriotulosten varmistumista

Alberti kuitenkin ihmettelee, miksi Helsingin kaupunki julkaisi listan ravintoloista ennen laboratoriotulosten varmistumista.

– Tämä on meille vähän outo tilanne. Näytteet on annettu viranomaisille ja heillä on ollut hyvin aikaa tehdä testit ja varmistaa, onko näytteissä norovirusta. He ovat siis antaneet jo tiedon, että näistä ostereista olisi se ruokamyrkytys tullut, mutta vielä tähän hetkeen mennessä testitulokset eivät ole varmistuneet.

Ravintola Naturassa osterit valmistetaan kuuluisan kolmen Michelin-tähden kokki Thomas Kellerin reseptillä siten, että osterit kypsennetään ja pikkelöidään. Tyypillisesti ostereiden ruokamyrkytysriski liittyy kuitenkin raakoina nautittuihin ostereihin. Norovirus tuhoutuu, jos raaka-ainetta kypsennetään kahden minuutin ajan 90 asteessa.

– Se tekee tilanteesta vielä oudomman, että jos tosiaan kypsentäminen ja keittäminen ei enää norovirusta tuhoa, niin sitten meillä on kokonaan uudenlainen virus liikkeellä.

Ravintola saanut törkyviestejä

Alberti kertoo, että tilanne on ravintolalle äärimmäisen harmillinen monelta eri kantilta. Ruokamyrkytysepäily on vaikuttanut asiakasmääriin ja sitä kautta myös työntekijöihin ja heidän toimeentuloon. 

– Työntekijät itse eivät olisi voineet vaikuttaa tilanteeseen mitenkään, Alberti harmittelee.

Alberti kertoi maanantaina tievänsä yhden asiakkaan, jolla on vahvistunut norovirus ravintolassa asioinnin jälkeen. Keskiviikkona MTV Uutisiin yhteyttä ottanut henkilö kuitenkin raportoi hänen pöytäseurueessaan kolmen ihmisen saaneen ruokamyrkytyksen.

Naturaan on tullut myös yhteydenottoja, jossa henkilöt syystä tai toisesta ovat yrittäneet hyötyä tilanteesta. 

– Tuli muun muassa "uusia ruokamyrkytystapauksia" sellaisilta päiviltä, kun emme ole olleet edes auki.

Albertin mukaan osterierää, johon ruokamyrkytysepäilyt liittyvät, on toimitettu suomalaisravintoloiden lisäksi valtavat määrät myös Ruotsiin. Toistaiseksi Ruotsista ei kuitenkaan ole tullut tietoon vastaavanlaisia ruokamyrkytysepäilyjä. 

Miten ravintola Naturassa jatketaan tilanteen selvittelyä? Millaisia törkyviestejä ravintola on saanut tapauksen johdosta? Katso videolta jutun yltä ravintoloitsija David Albertin haastattelu.

Juttua muokattu 2.3.2023 klo 14.43: Lisätty tieto useammasta ruokamyrkytyksestä: Alberti kertoi maanantaina tievänsä yhden asiakkaan, jolla on vahvistunut norovirus ravintolassa asioinnin jälkeen. Keskiviikkona MTV Uutisiin yhteyttä ottanut henkilö kuitenkin raportoi hänen pöytäseurueessaan kolmen ihmisen saaneen ruokamyrkytyksen.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat