Soijakastike huoneenlämpöön vai jääkaappiin? Maustekastikkeiden oikeat säilytyspaikat voivat yllättää

Kolme hyödyllistä kikkaa maustamiseen 1:01 Kolme hyödyllistä kikkaa maustamiseen
KATSO MYÖS: Oletko huomannut tätä punakorkillisesta soijapullosta? Nerokas ominaisuus mennyt monelta ohi. Katso videolta kolme kätevää maustekikkaa!

Kuuluvatko maustekastikkeet ja säilykkeet jääkaappiin vai ei?

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin aikaisemmin, että ketsuppivalmistaja Heinz oli vihdoin linjannut siitä, kuuluuko ketsuppi säilyttää huoneenlämmössä vai jääkaapissa.

Suurimmassa osassa maustekastikkeita ja säilykkeitä lukee pakkauksen kyljessä, että avaamisen jälkeen tuotetta tulisi säilyttää juuri jääkaapissa. Tarvitseeko tätä ohjenuoraa aina seurata ja mitä tuotteelle tapahtuu, jos sitä pitääkin huoneenlämmössä?

Mitkä ovat tuotteen pääraaka-aineet?

Delishin selvityksen mukaan maustekastikkeiden ja säilykkeiden säilyttäminen jääkaapissa pidentää yleisesti ottaen merkittävästi niiden käyttöikää.

Toisaalta maustekastikkeen säilytyspaikkaa määrittävät myös ainekset, joista kastike on tehty.

Suola ja etikka ovat tärkeimmät ainesosat monien maustekastikkeiden säilymiseen ja haitallisten bakteerien hillitsemiseen. Jos nämä ainesosat ovat ensimmäisten joukossa tuoteselosteessa, kastikkeita voidaan todennäköisesti säilyttää huoneenlämmössä.

Jos tuotteen pääraaka-aineisiin kuuluu kuitenkin tuoreita hedelmiä tai vihanneksia, kuten hilloissa, pestoissa, salsoissa ja esimerkiksi suolakurkuissa, tuote kannattaa ehdottomasti säilyttää kylmässä avaamisen jälkeen epätoivottujen bakteerien torjumiseksi.

Majoneesi ja sinappi kannattaa myös säilyttää jääkaapissa avaamisen jälkeen.

Mitä tehdä soijakastikkeelle tai kalakastikkeelle?

Maustekastikkeet, kuten soijakastike ja kalakastike voivat säilyä huoneenlämmössä jopa kuusi kuukautta. 

Jos käytät niitä ruoanlaitossa usein, niitä voikin säilyttää hyvin muiden kuiva-aineiden kanssa. Jos käytät kastikkeita kuitenkin vain harvakseltaan, ne kannattaa säilöä jääkaappiin, missä ne voivat pysyä käyttökelpoisina jopa pari vuotta.

– Luulen, että vaahterasiirappi on yksi mauste, josta ihmiset ovat aina yllättyneitä, että sitä tulisi säilyttää jääkaapissa avaamisen jälkeen, ruokatoimittaja Brooke Caison toteaa.

Jos et ole varma siitä, kannattaako tuotetta säilyttää jääkaapissa vai huoneenlämmössä, jääkaappi on usein turvallisin vaihtoehto.

Katso myös: Oletko koskaan kuullut tästä kulttimaineen saavuttaneesta McDonald's-dipistä?

Oletko koskaan kuullut tästä kulttimaineen saavuttaneesta McDonald's-dipistä? 0:56
Liki kymmenen vuotta unohduksissa ollut kastike on viime vuosina kerännyt kulttimaineen.

Lähde: Delish

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.