Satoa jopa 40 000 kiloa kesässä – lapsuuden suosikkiherkku on ilmainen vitamiinipommi!

ahomansikka
Ahomansikkasato näyttää tänä vuonna runsaalta. Joko olet löytänyt näitä makeita marjoja? Lehtikuva

Viimeistään nyt kannattaa lähteä luonnonhelmaan, sillä ahomansikkasato näyttää tänä vuonna erittäin runsaalta. 

Ahomansikoista tulee väistämättä mieleen lapsuuden kesät ja heinänkorteen pujotetut pienet mansikat. Ahomansikat kuuluvat ehdottomasti kesään, ja tänä vuonna niitä näyttääkin löytyvän tavallista runsaammin. Tästä monipuolisesta luonnonmarjasta kannattaa hyötykäyttää myös lehdet.

Ainakin Kanta-Hämeessä on huhujen mukaan päästy nauttimaan todella runsaasta mansikkasaaliista. Hyvänä vuonna ahomansikkaa voidaan Suomessa saada jopa 40 000 kiloa.

Ahomansikat ovat nyt parhaimmillaan

Ahomansikoiden keruun kanssa kannattaa pitää kiirettä, sillä ne kypsyvät luonnon marjoistamme ensimmäisinä, heinäkuun puolivälin paikkeilla. Nyt onkin siis täydellinen mansikka-aika!

Ahomansikka on löytänyt uusille elinalueille, ja se onkin levittäytynyt muun muassa tienpientareille ja asutusten läheisyyteen. Parhaiten ahomansikoita löytää kuitenkin aukeilta, valoisilta ja kuivilta paikoilta.

Vaikka ahomansikka on löytänyt uusia elinalueita, se näyttää vähentyneen huomattavasti viimeisten vuosikymmenten aikana. Syy vähenemiseen löytyy ahomansikan perinteisten kasvupaikkojen, eli ahojen vähenemisestä.

C-vitamiini tarve täyteen nopeasti

Mansikan C-vitamiinipitoisuus on huomattavan korkea, lähes yhtä suuri kuin lakan. Jo reilu desilitra ahomansikoita täyttää päivittäisen C-vitamiinin tarpeen. Tätä vitamiinipommia kannattaakin napostella aina mahdollisuuksien mukaan.

Marjat ovat parhaimmillaan sellaisenaan nautittuna, mutta ne antavat ainutlaatuista kesän makua moniin ruokiin. Ahomansikat sopivat hyvin esimerkiksi jogurtin tai jäätelön päälle. Kokeile myös lisätä näitä pieniä mansikoita tuomaan makeutta raikkaan salaatin joukkoon.

Kuivattuina ne maistuvat erityisen hyviltä esimerkiksi myslin seassa. 

Tehokas lääke moneen vaivaan

Ahomansikan lehtiä ja juuria ei kannata unohtaa, sillä ne sopivat lääkkeeksi moneen vaivaan.

Ahomansikoista valmistetulla, tuoksuvalla ja aromikkaalla teellä on aikoinaan hoidettu muun muassa keuhkotauteja ja reumaa. Lehdet sopivat teesekoituksiin sellaisenaan tai kuivattuna.

Juurakosta valmistettu hauduke sopii puolestaan runsaan parkkiainepitoisuudensa vuoksi hyvin vatsavaivojen hoitoon.

Perimätiedon mukaan mansikat sopivat myös tummuneiden hampaiden hoitoon. Pidä pureskeltuja ahomansikoita suussa muutaman minuutin ajan. Lopputuloksena saat puhtaan kiiltävät hampaat.

Lähteet: SLL, yrttitarha

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!