Maailmalla superfoodin maineessa – takapihan pensasmarja on terveellisempää kuin uskotkaan

aroniahillo
Aroniamarjat vaativat rinnalleen happamia makuja, kuten kirpeää omenaa. Shutterstock

Erittäin terveellisistä aroniamarjoista valmistuu herkullisia hilloja, kunhan muistaa valita pensaan oikein. 

Aroniamarjat ovat mustia ja kiiltäviä, pensaissa kasvavia marjoja. Aronia on kasvupaikan suhteen vaatimaton, mutta hyvin tuottelias lajike. Aroniaa kasvatetaan meillä yleisesti pensasaidaksi. 

Yksi pensas voi tuottaa satoa hyvänä vuotena jopa kymmenen kiloa. Sadon vähyyttä ei tarvitse useinkaan pelätä, sillä tämä pensas on erittäin sään- ja taudin kestävä. Marjat kannattaa poimia käsineiden kanssa, sillä ne sotkevat helposti. 

Vältä huono maku, valitse pensas oikein

Aivan kaikkia marjoja ei kannata suuhunsa pistää, sillä pihoilla kasvavat aroniat saattavat olla myös varta vasten aitakasviksi jalostettua koristearoniaa. Koriste- ja marja-aroniat muistuttavat hyvin paljon toisiaan, joten niitä voi olla vaikea erottaa toisistaan. Parhaiten koristearonian tunnistaa  marja-aroniaa pienemmistä marjoista.

Väärän pensaan valitsemista ei kuitenkaan tarvitse pelätä, sillä myrkyllisiä nämä koristearonian marjat eivät ole, mutta maku voi olla pettymys. Koristearonia on nimensä mukaisesti jalostettu koristeeksi, joten marjojen maku ei ole näissä kasveissa yhtä mehevä kuin marja-aronioissa.  

Aronia vaatii rinnalle hapokkuutta

Marjat ovat maultaan hieman kitkeriä, joten parhaiten ne sopivat ruoanvalmistukseen ja säilöntään muiden raaka-aineiden kumppaniksi. Marjat sopivat erinomaisesti esimerkiksi hilloihin ja hyytelöihin, mutta myös mehuihin ja piiraisiin. Erityisen maistuvaa hilloa saat hapokkaiden omenoiden ja aroniamarjan yhdistelmästä. Kokeile lisätä joukkoon myös hieman alkoholia, kuten konjakkia.

Aroniaa voi käyttää pieninä määrinä myös kotiviinin valmistukseen. Aroniaa valmistettaessa kannattaa ottaa huomioon sen omalaatuinenmaku, ja käyttää marjaa aluksi maltillisesti.

Yleisin syötävä aronia lajike on mustamarja-aronia, mutta myös puna-aroniaa kasvatetaan yleisesti. Molempien lajikkeiden marjat ovat syötäviä ja käyttöominaisuuksiltaan samanlaisia.

Terveysmarjan maineessa

Tämä pihoilta tuttua kasvia on viljelty 1950-luvulta lähtien kaupallisiin tarkoituksiin. Harva tietää, että aroniamarjat ovat parempia antioksidantin lähteitä kuin vaikkapa mustikat ja superfoodina tunnetut gojimarjat.

Aronia on noussut etenkin Yhdysvalloissa terveysmarjaksi. Myös itäisissä maissa, kuten Venäjällä ja Puolassa aroniaa on käytetty lääkemarjana jo vuosikymmeniä. Marjaa myydään myös erilaisina valmisteina, kuten tabletteina ja teenä.

Laskee tehokkaasti verenpainetta

Aroniamarjoja voi nauttia hyvillä mielin, sillä ne sisältävät runsaasti fenoliyhdisteitä ja C-vitamiinia. Kannattaa kuitenkin muistaa, että alhaisesta verenpaineesta kärsivien ei suositella nauttivan aroniaa säännöllisesti, sillä tämä marja laskee tehokkaasti verenpainetta. 

Useat aroniamarjan sisältämät yhdisteet taistelevat tutkitusti erilaisia syöpiä ja kasvaimia vastaan. Aronian sisältämien yhdisteiden on todettu lieventävän myös PMS-oireita ja estävän herpeksen syntyä.

Myös kivennäisaineita, kuten magnesiumia, rautaa ja jodia tässä supermarjassa on runsaasti.

Lähteet: Foxnews.com/Vinkkilänluomutuote/Martat

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!