Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Sari keksi Koskenkorvan kylällä yllättävän K-18-tuotteen – kossupossuja voi kokeilla kotonakin, ainakin periaatteessa: "Riittävän karu karanteenipossu"

MTV
Julkaistu 30.04.2020 13:16

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Oletko sinä jo kuullut kossupossuista? Aikuiseen makuun täytetyt munkkipossut vietiin viime kesänä käsistä Koskenkorvan kylällä. Nyt kossupossut ideoinut Sari kertoo, miten voi kotonakin päästä kossupossutunnelmaan vaikkapa vapun kunniaksi. 

Kuvassa: Koskenkorvan trahteeria pyörittävät Jaakko ja Sari Koskenkorva. Kuvassa myös kuuluisia kossupossuja. 

Kerroimme viime elokuussa, kuinka Koskenkorvan perheen emäntä Sari Koskenkorva  hurmasi kyläläiset erikoislaatuisilla possumunkeilla. Koskenkorvan Trahteerilla myydyt, terästetyt ja aikuisille tarkoitetut kossupossut vietiin käsistä siltä istumalta. 

Koskenkorvan Trahteerin toiminnasta on jo useamman sukupolven ajan vastannut Koskenkorvan perhe. Tilan "pomoleidinä" työskentelee Sari Koskenkorva, joka pyörittää toimintaa yhdessä miehensä, seremoniamestari Jaakko Koskenkorvan kanssa.

Kossupossut saivat alun perin alkunsa, kun Koskenkorvan museon kahvilassa järjestettiin viime kesänä viikottain viinaleivontaperjantai. Nämä K-18-tuotteet päätyivät Trahteerin myyntitiskiin

– Kokeilimme muun muassa Jaloviina-omenapiirakkaa ja minttukossu-mokkapaloja. Mutta kossupossut olivat ne, joita kyseltiin joka viikko. Niistä tuli hitti, joka nousi arvoon arvaamattomaan, Sari kertoi MTV:lle elokuussa.

Kossupossut saivat alkunsa viinaleivontaperjantaina

Kossupossujen suosio ei ole sittemmin laantunut ja Sarilta kysellään edelleen terästettyjen munkkien perään. Erityisesti vapuksi olisi riittänyt ostajia jonoksi asti, mutta poikkeustilanteen vuoksi niitä ei ryhdytty leipomaan myyntiin. Sari toivoo, että kesällä kossupossujen myynti olisi taas mahdollista.

KossupossuKossupossujen sisällä voi olla esimerkiksi limekossulla maustettua mansikkahilloa.MTV

– Olemme pitäneet talven aikana yksittäisiä kossupossupäiviä, jolloin munkkipossuja on leivottu 400–500 per päivä. Kapasiteettimme ei riitä suurempaan määrään. Ensimmäisilla kerroilla homma räjähti käsiin ja myimme munkit tunnissa loppuun. Seuraavilla kerroilla ryhdyimmekin sitten ottamaan ennakkotilauksia, Sari kertoo ja jatkaa:

– Nyt vapuksi on paljon munkkeja kyselty, mutta sen verran tämä poikkeustilanne mietityttää, että en halua keittiöväen tulevan paikalle leipomaan viittäsataa munkkia.

Kossupossujen valmistaminen ei ole ihan simppeliä, sillä kaikki tehdään alusta asti käsin. Trahteerin keittiössä häärää useampi leipuri ja työnjako on tarkkaa. Munkit täytetään paistonkestävällä, terästetyllä hillolla jo ennen paistoa.

– Munkeissa on sisällä esimerkiksi mansikkahilloa, jossa on limellä maustettua Kossua. Kossua laitetaan niin paljon kuin hilloon mahtuu, Sari kertoi munkkien reseptistä elokuussa.

Kossupossuja kotona?

Kossupossuja voi tietysti kokeilla valmistaa itse kotonakin, mutta Trahteerilla leivottua kotiversio ei välttämättä voita. Sarilla on kuitenkin vinkki kaikille niille, jotka haluavat päästä vaikka vappuna kossupossujen makuun:

– Voihan sitä dipata tavallista munkkipossua Kossulla terästettyyn hilloon. Se on sellainen riittävän karu karanteenipossu, Sari nauraa.

Vaikka kossupossuja ei vappuna myydäkään Koskenkorvan Trahteerilla, on paikan päälle avattu maitlaituriputiikki, josta voi ostaa esimerkiksi Jallusinappia tai alkoholittomilla drinkkiainesosilla täytettyjä drinkkiämpäreitä. 

Lue myös: Täysin uudenlainen tuote Suomen Alkoihin – kaksi viinin isointa trendiä yhdistyi puolivahingossa: "Vasta siinä kohtaa tajusimme, mitä oli tapahtunut"

***

Testaa vappujuoma: Rommisima!

2:25Altian baarimestari Mikael Karttunen valmistaa helpon vappudrinkin simasta ja rommista

Lisää aiheesta:

Suomalainen viski on kansainvälisestikin palkittu – silti monet eivät edes tiedä sen olemassaolostaOletko maistanut? Suomalainen kulttijuoma täyttää 90 vuotta – reseptimuutos aiheutti ryntäyksen AlkoonTiina tuunasi miehelleen sipsipurkeista kaikkien aikojen olutjoulukalenterin: "Jos ukko ei arvosta, niin todella suutun ja juon kaljat itse"Saako täältä Suomen parhaat munkit? Paistetaan järjetön määrä vuodessa: "Yksi tärkeä ainesosa, jonka kaikki työntekijämmekin tietävät"Yksi asia Koskenkorvassa kiinnostaa maailmalla hämmästyttävän paljon: "Olimme itsekin positiivisesti yllättyneitä"Koskenkorvan kylällä keksittiin yllättävä K-18-tuote ja Sari sai myydä kesällä ei-oota: "Hitti, joka nousi arvoon arvaamattomaan"
RuokaJuomatVappuMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 09:17
    Linnan juhlat

    Poikkeuksellinen perinneruoka Linnan juhliin: Valmistaminen kestää jopa 4–5 päivää

  • 08:58
    Linnan juhlat

    Nyt paljastui tietoa Linnan juhlien ruoista

  • Eilen16:59
    Juomat

    "Olutsekoilulle" stoppi: Vanha suosikki on taas hitti

  • Eilen13:38
    Ruoanlaitto

    Täydellisen meheviä broilerinfileitä: "Paras tapa valmistaa"

  • Eilen08:22
    Kahvi

    Kahvissa piilee yllättävä terveyspommi: "Moni ei hyödynnä"