Sari keksi Koskenkorvan kylällä yllättävän K-18-tuotteen – kossupossuja voi kokeilla kotonakin, ainakin periaatteessa: "Riittävän karu karanteenipossu"

Kossupossu Koskenkorva Trahteeri Sari Jaakko Koskenkorva
MTV

Oletko sinä jo kuullut kossupossuista? Aikuiseen makuun täytetyt munkkipossut vietiin viime kesänä käsistä Koskenkorvan kylällä. Nyt kossupossut ideoinut Sari kertoo, miten voi kotonakin päästä kossupossutunnelmaan vaikkapa vapun kunniaksi. 

Kuvassa: Koskenkorvan trahteeria pyörittävät Jaakko ja Sari Koskenkorva. Kuvassa myös kuuluisia kossupossuja. 

Kerroimme viime elokuussa, kuinka Koskenkorvan perheen emäntä Sari Koskenkorva  hurmasi kyläläiset erikoislaatuisilla possumunkeilla. Koskenkorvan Trahteerilla myydyt, terästetyt ja aikuisille tarkoitetut kossupossut vietiin käsistä siltä istumalta. 

Koskenkorvan Trahteerin toiminnasta on jo useamman sukupolven ajan vastannut Koskenkorvan perhe. Tilan "pomoleidinä" työskentelee Sari Koskenkorva, joka pyörittää toimintaa yhdessä miehensä, seremoniamestari Jaakko Koskenkorvan kanssa.

Kossupossut saivat alun perin alkunsa, kun Koskenkorvan museon kahvilassa järjestettiin viime kesänä viikottain viinaleivontaperjantai. Nämä K-18-tuotteet päätyivät Trahteerin myyntitiskiin

– Kokeilimme muun muassa Jaloviina-omenapiirakkaa ja minttukossu-mokkapaloja. Mutta kossupossut olivat ne, joita kyseltiin joka viikko. Niistä tuli hitti, joka nousi arvoon arvaamattomaan, Sari kertoi MTV:lle elokuussa.

Kossupossut saivat alkunsa viinaleivontaperjantaina

Kossupossujen suosio ei ole sittemmin laantunut ja Sarilta kysellään edelleen terästettyjen munkkien perään. Erityisesti vapuksi olisi riittänyt ostajia jonoksi asti, mutta poikkeustilanteen vuoksi niitä ei ryhdytty leipomaan myyntiin. Sari toivoo, että kesällä kossupossujen myynti olisi taas mahdollista.

– Olemme pitäneet talven aikana yksittäisiä kossupossupäiviä, jolloin munkkipossuja on leivottu 400–500 per päivä. Kapasiteettimme ei riitä suurempaan määrään. Ensimmäisilla kerroilla homma räjähti käsiin ja myimme munkit tunnissa loppuun. Seuraavilla kerroilla ryhdyimmekin sitten ottamaan ennakkotilauksia, Sari kertoo ja jatkaa:

– Nyt vapuksi on paljon munkkeja kyselty, mutta sen verran tämä poikkeustilanne mietityttää, että en halua keittiöväen tulevan paikalle leipomaan viittäsataa munkkia.

Kossupossujen valmistaminen ei ole ihan simppeliä, sillä kaikki tehdään alusta asti käsin. Trahteerin keittiössä häärää useampi leipuri ja työnjako on tarkkaa. Munkit täytetään paistonkestävällä, terästetyllä hillolla jo ennen paistoa.

– Munkeissa on sisällä esimerkiksi mansikkahilloa, jossa on limellä maustettua Kossua. Kossua laitetaan niin paljon kuin hilloon mahtuu, Sari kertoi munkkien reseptistä elokuussa.

Kossupossuja kotona?

Kossupossuja voi tietysti kokeilla valmistaa itse kotonakin, mutta Trahteerilla leivottua kotiversio ei välttämättä voita. Sarilla on kuitenkin vinkki kaikille niille, jotka haluavat päästä vaikka vappuna kossupossujen makuun:

– Voihan sitä dipata tavallista munkkipossua Kossulla terästettyyn hilloon. Se on sellainen riittävän karu karanteenipossu, Sari nauraa.

Vaikka kossupossuja ei vappuna myydäkään Koskenkorvan Trahteerilla, on paikan päälle avattu maitlaituriputiikki, josta voi ostaa esimerkiksi Jallusinappia tai alkoholittomilla drinkkiainesosilla täytettyjä drinkkiämpäreitä. 

***

Testaa vappujuoma: Rommisima!

Altian baarimestari Mikael Karttunen valmistaa helpon vappudrinkin simasta ja rommista 2:25

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!