Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Sarah kasvattaa lapsistaan täysin sokerittomia – nyt hän kertoo, miksi sinunkin pitäisi tehdä niin

Shutterstock
Julkaistu 27.03.2017 20:01

MTV LIFESTYLE

Kuuluvatko teidänkin perheessänne välipalahetkiin jogurtit ja makuviilit? Maustetaanko ruoat ketsupilla? Juodaanko janoon ulkoilun jälkeen lasillinen mehua?

Edellä mainitut valinnat aiheuttavat sen, että lasten suositellut sokerinsaantisuositukset helposti ylittyvät. Suomalaisista leikki-ikäisistä tytöistä jo 15 prosenttia on ylipainoisia. Poikien kohdalla määrä on 10 prosenttia.

Brittiläinen ravintoneuvoja Sarah Schenker teki radikaalin päätöksen hänen ensimmäisen lapsensa ollessa viiden kuukauden ikäinen. Hän päätti kasvattaa jälkikasvunsa täysin sokerittomalla ruokavaliolla.

Lapset eivät saa edes maistaa limsaa

Sarah kertoo Telegraphin kirjoituksessa oppineensa kotiruoan arvon omalta äidiltään. Lapsuudessaan hänen eväänsä sisälsivät kuitenkin äidin leipomia hedelmäkakkuja ja päivällisellä nautittiin uunituoreista skonsseista. Sarah ei anna omien lastensa herkutella kotitekoisillakaan sokerikakuilla.

– Lasillinen kuplivaa vettä kuuluu vain erikoistilanteisiin, eivätkä lapseni saa juoda limonadeja lainkaan, Sarah kertoo.

Äiti pitää periaatteistaan tiukasti kiinni, vaikka saakin välistä osakseen ihmettelyä.

– En voi vaikuttaa heidän kouluruokailuunsa ja olen nykyään rennompi myös juhlien ja ravintolavierailuiden kanssa. En halua olla se äiti, joka ei anna heidän nauttia kakkupalaa kavereidensa juhlissa.

Kotona herkkuja ei kuitenkaan nautita. Jos kouluikäiset pojat pahastuvat siitä, että eivät saa kavereidensa tapaan karkkipussia, Sarah-äiti näyttää heille puhelinsovellusta, josta voi selvittää ruoka-aineiden sokeripitoisuuksia. Yleensä tämä riittää ja pojat valitsevat mieluummin sokerittomia tuotteita herkutteluun. 

Sarah unohti itse syödä terveellisesti

Kun Sarah kymmenisen vuotta sitten aloitti sokerittoman kasvatuksen, hän käytti aikaa lapselle tarkoitettujen kasvisten ja hedelmien soseuttamiseen. Hän ei kuitenkaan muuttanut omaa ruokavaliotaan heti.

– Olin väsynyt ja tunnetilani heittelivät miten sattuu, Sarah muistelee.

Sarah alkoi lopulta käyttää pojalleen tekemiä ruokasoseita omien aterioiden pohjana ja jätti sokeripitoiset valmisateriat ja välipalat täysin pois omasta ruokavaliostaan.

– Huomasin eron heti. Olin energisempi ja näytin terveemmältä.

Sarah halusi koko perheen voivan paremmin ja syövän terveellisemmin, mutta hänen miehensä ei aluksi innostunut uudesta ruokavaliosta. Suklaan ystävänä Ronnie saattoi kauppareissuilta ostaa itselleen suklaapatukoita, joita piilotti muiden ostosten sekaan.

Sarah sai kuitenkin miehensä puhuttua ympäri ja nykyisin koko perhe syö terveellisemmin. Ronnie tosin nauttii aina silloin tällöin herkuista ja perheen Itävallan reissulla mies söi ennätysmäärät sacherkakkua.

Äiti tarjoaa lapsilleen paljon hedelmiä

Nykyään kahden lapsen äiti kertoo leipovansa poikien syntymäpäiville kakkuja, mutta sokerin sijaan hän makeuttaa ne hedelmäsoseilla. Pelkän sokerihumalan sijaan kakuista saa vitamiineja ja mineraaleja, jotka tasoittavat makean vaikutusta kropalle.

Sarah tietää, ettei voi ikuisesti kieltää limonadeja pojiltaan, mutta uskoo että sokeriton ruokavalio on saanut lapset arvostamaan hyvää ruokaa. Äiti toivoo poikien jatkavan terveellistä syömistä ja sokerin välttämistä aikuisinakin.

Lähteet: Telegraph, THL

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Lääkäri listaa: Kolme elintarviketta, jotka kannattaa vaihtaa toiseenLääkäri nimeää kolme elintarviketta, jotka kannattaa vaihtaa toiseenKolmen lapsen äiti Milla pettyi kauppojen tarjoamiin lasten välipaloihin: Kehitteli kotikeittiössään ovelan ratkaisun aamupuuron jämistä Pojalle ikimuistoiset juhlat – opettajan kaunis teko allergisen lapsen hyväksi sai äidin kyyneliin Sokerinsaanti riistäytyi käsistä: ”Emme syöttäisi koirillekaan ruokaa, jota syötämme lapsillemme” 68-vuotias nainen hämmästyttää vartalollaan – luopui sokerista, mutta ei herkuttelusta
Mitä ihmettä?SokeriMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Mitä ihmettä?
  • ma14:15
    Raha

    Ruotsalaismiehen luottokortti lakkasi toimimasta – syy yllätti virkailijatkin

  • 9.9.09:55
    Juomat

    Samppanja olikin halpaa viiniä hiilihapotettuna – viinintekijä narahti miljoonahuijauksesta

  • 8.9.20:08
    Kauneus ja tyyli

    Paulan kulmakarvojen värjäys sai epäonnisen käänteen

  • 8.9.13:15
    Asuminen

    Tiesitkö? Asuntokauppajärjestely Ranskassa on kuin vedonlyöntiä myyjän kuolemasta

  • 5.9.17:31
    Ruoka

    Vegaanin palopelastajan ensimmäinen työpäivä: 20 000 kiloa palavaa pihviä