Mainos

3-vuotiaan sokerintäyteiset synttärijuhlat järkyttivät: "Yksi vanhempi oikeasti lähti, häntä ällötti"

Lisa Mayoh kehottaa jokaista aikuista kuvittelemaan, mitä ravinneköyhän sokerivuoren syöttäminen lapselle todella tarkoittaa.

Lasten syntymäpäiväjuhlissa on usein vain yksi ongelma: niiden tarjoilut voivat olla järkyttävän sokerisia, Lisa Mayoh kirjoittaa Kidspot-sivustolla. Mayoh kertoo ystävästään, jonka kolmevuotias vieraili ystävänsä juhlissa. Lapsille tarjottiin sipsejä, karkkeja ja namuja kulho toisensa perään.

– Kyseessä oli kello 11.30 alkava tanssijuhla, jotenkin he odottivat lounasta sen jälkeen, kun olivat astelleet ruokahalun vievään karkki- ja sipsibuffettiin. Onneksi lounasta tarjottiin – mutta valitettavasti se koostui nonparellein koristetusta leivästä, lisäsipseistä, hyytelökupeista ja, jep, lisäkarkeista, Mayoh kuvailee.

– Sitten tuli se huuto, jota jokainen vanhempi huoneessa pelkäsi: "Tulkaa, lapset, aika syödä kakkua ja jäätelöä!" Yksi vanhempi oikeasti lähti. Häntä ällötti. Kaikkia ällötti.

Mayoh kehottaa jokaista aikuista kuvittelemaan, mitä ravinneköyhän sokerivuoren syöttäminen lapselle antaa.

– Tajuan, että se on lastenjuhla, ja on kivaa saada erityisherkkuja – mutta oikeasti?

Aikuisille oli tarjolla lihapiirasta, joista Mayohin ystävä tarjosi myös lapselleen. Juhlista lähtiessään perhe sai mukaansa lisää karkkia ja suklaata.

"Vesimelonilautaset tyhjenevät aina ensin"

Mayohin mukaan sokeri saa lapset käyttäytymään ylivilkkaasti, minkä jälkeen sokeritason romahdus tekee lapsesta kärttyisän.

– Toki kyseessä ovat juhlat, juhlan vietto – tarjolla pitää olla karkkeja ja sipsejä, ja nonparellein koristettua leipää ja kaikkia niitä tuhmia herkkuja – taivas tietää, että nuo pikkuihmiset polttavat saamansa energian juhlissa kuin maratonjuoksijat, joilla on tavoite – mutta tarjolla pitäisi olla jotakin hyvääkin.

Mayoh huomauttaa, ettei "terveellinen" aina tarkoita porkkanatikkuja ja hummusta. Hän vihjaa, että lapsille voi tarjota juustoleipiä, aitoja marjoja kupeissa, hedelmävartaita tai vaikka sushia.

– He rakastaisivat sitä. Etkö itse rakastaisi? Jokaisessa esikoulun tapaamisessa vesimelonilautaset tyhjenevät aina ensin, Mayoh kuvaa.

Samalla, kun lapset nauttivat vesimelonista, he syövät terveellisesti – eikä vanhempiakaan harmita.  Lapset ovat usein itsekin tietoisia siitä, millainen ruoka on ”hyvää”.

– Tanssiteemajuhlat ovat ihana tapa juhlia kolmatta syntymäpäivää – ne ovat luovat, aktiiviset, niissä nautitaan musiikista ja käytetään liikettä hyväksi. Mutta se, että parittaa tämän juhlan ei yhden, ei kahden, ei kymmenen vaan viidentoista erilaisen roskaruoan kanssa kahden tunnin aikana, niin, ettei välissä tarjota mitään hyvää – no, se on vain katastrofin resepti kenen tahansa mielestä.

***

0:37

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.