3:05

Saksalainen leipomoyrittäjä myi sahajauhoja sisältäviä keksejä liki 20 vuotta – oikeus ei niellyt selityksiä

Leipomoyrittäjä on myynyt sahanpurukeksejä parinkymmenen vuoden ajan.

Videolla näytetään ohje herkullisiin joulumokkapaloihin!

Saksalaisen Karlsruhen kaupungin oikeuslaitos on päättänyt pitää voimassa päätöksen, joka kieltää paikallista leipomoyrittäjää myymästä sahanpurua sisältäviä keksejä. Oikeustapauksesta uutisoi muun muassa Fox News

Leipurin kerrotaan myyneen sahanpurua sisältäviä keksejä liki 20 vuoden ajan. Hänen yrityksensä on myynyt sahanpurukeksejä postimyynnin kautta. 

Oikeuslaitos totesi, että sahanpuru ei sovellu ihmisten ruoaksi. Lisäksi oikeuslaitos katsoi, että sahanpurukeksit eivät ole turvallisia.

Yrittäjä puolustautui

Leipuri kertoo lähettäneensä Karlsruhen kaupungin viranomaisille keksiensä ainesosaluettelon jo vuonna 2004, mutta hänen mukaansa kukaan ei koskaan palannut asiaan. Niinpä hän jatkoi keksien valmistamista, kunnes vuonna 2017 kaupungin terveysviranomaiset kiinnittivät asiaan huomiota satunnaistarkastuksen yhteydessä ja käskivät häntä lopettaa sahanpurua sisältävien keksien myynnin välittömästi. Sahanpurun kerrotaan olleen listattuna keksipaketin ainesosaluettelossa.

Leipuri kertoi, että hän käyttää ”mikrobiologisesti puhdasta” sahanpurua jauhon korvikkeena. Tämän sahajauhon hän on ostanut luonnontuotteita myyvältä yritykseltä. Leipurin mukaan sahajauho on yrttituote hieman samaan tapaan kuin leseet. Deutsche Wellen mukaan myös kyseinen sahajauhoa myynyt yritys otti kantaa tapaukseen ja oli sitä mieltä, että sahajauho on kasvituote.

Oikeus ei hyväksynyt selityksiä. He säilyttivät vuonna 2017 tehdyn päätöksen. Leipomoyrittäjällä on mahdollisuus valittaa tuomiosta.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja