Sadun saaristolaisleipä on helposti valmistuva jouluhitti: "Yksinkertaisesti se paras"

1:41 Joulutortut vohveliraudalla – näin se onnistuu!

Kuuluuko sinunkin joulupöytääsi suosittu saaristolaisleipä? Siinä tapauksessa kannattaa ottaa testiin Sadun helppo resepti.

Videolla: Testaa myös Sadun ideoimat joulutortut vohveliraudalla!

Ruokakirjoittaja ja toimittaja Satu Koivisto julkaisi blogissaan viime vuonna perinteisen saaristolaisleivän reseptin. Saaristolaisleipä tunnetaan myös nimellä Nauvon limppu.

– Nakuttelin blogiin saaristolaisleivän ohjeen, joka on yksinkertaisesti se paras. Leivästä on tullut nyt yllättävä hitti. Olen saanut siitä paljon hyvää palautetta ja kiitoksia, Satu kertoi viime joulukuussa MTV:lle.

Leivo saaristolaisleipä juureen tai käytä hiivaa

Itse tehty saaristolaisleipä on kuulunut Sadun perheen jouluun jo vuosien ajan. Resepti on peräisin Sadun ystävän anopilta. Hapanjuurileivontaan hurahtanut Satu kertoo leipovansa leivän itse juureen, mutta hyvä leipä syntyy hiivallakin. 

"Nauvon limppu on sopeutuvaisuudessaan loistava, sillä se vain paranee jääkaapissa odottaessaan. Leivät voi hyvin leipoa viikkoa, jopa kahta ennen joulua, kunhan ne kietoo hyvin muoviin. Näin se ei kuivu tai ime sisäänsä jääkaapin hajuja. Ja kääntäen: leipä kannattaa leipoa pari päivää ennen syömistä, jotta sen maku tiivistyy ja leipä on helpompi leikata."  – Satu Koivisto, www.satukoivisto.fi

Saaristolaisleivän leipominen on helppoa, sillä ainekset vain sekoitetaan isossa astiassa, jonka jälkeen taikinan annetaan kohota leipävuoissa. Saaristoleipiä kannattaa leipoa kerralla useampi, niin osan voi antaa vaikka lahjaksi.

Mikä sitten tekee saaristolaisleivästä täydellisen? 

– Olennaista on se maltainen maku ja myös rakenne, joka niistä kaljamaltaista tulee. Niistä tulee kivaa pureskeltavaa leipään.

Tärkeää on myös leipoa saaristolaisleipä hyvissä ajoin ennen h-hetkeä.

– Tykkään syödä leivän niin, että se on asettunut pari päivää jääkaapissa. Tykkään, kun se tiivistyy, Satu sanoo.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja