Saaristolaisleipä eli Nauvon limppu – Sadun resepti on yksinkertaisesti paras

Saaristolaisleipä
Satu Koivisto

Saaristolaisleipä on täydellinen makupari esimerkiksi joulupöydän kalaruoille. Saaristolaisleipä eli Nauvon limppu valmistuu helposti ainekset sekoittamalla. Tätä ruokatoimittaja Satu Koiviston reseptiä kannattaa kokeilla! Resepti ja kuva: Satu Koivisto, satukoivisto.fi.

Ainekset

  • 50 g hiivaa (tai 250 g toimivaa, ruokittua hapanjuurta)
  • 1 l piimää
  • 3 dl siirappia
  • 3 dl kaljamaltaita
  • 3 dl vehnäleseitä
  • 3 dl ruisjauhoja
  • 1 rkl suolaa
  • 10 dl vehnäjauhoja
  • vuokien voitelemiseen rypsiöljyä
  • 1/2 dl siirappia
  • 1/2 dl vettä

Valmistusohje

Paras saaristolaisleipä valmistuu näin:

  1. Lämmitä piimää varovasti esimerkiksi mikrossa kädenlämpöiseksi ja murustele hiiva joukkoon. Hiiva alkaa toimia, kun neste on kädenlämpöistä.
  2. Sekoita isossa kulhossa joukkoon siirappi, kaljamaltaat, vehnäleseet, ruisjauhot, suola ja vehnäjauhot.
  3. Jaa taikinan neljään litran voideltuun leipävuokaan.
  4. Anna leipien kohota pari tuntia huoneenlämmössä. 
  5. Paista leipiä 175-asteisessa uunissa puolitoista tuntia. Sekoita vesi ja siirappi ja voitele leivät siirappivedellä. Peitä leivät leivinpaperilla ja paista vielä puoli tuntia.
  6. Poista hiukan jäähtyneet leivät vuoistaan ja jäähdytä ritilän päällä. Kääri jokainen jäähtynyt leipä kelmuun ja nosta jääkaappiin tekeytymään.

Jos leivot leivän hapanjuureen, vähennä vehnäjauhojen määrää 2 desilitralla (yhteensä 8 desilitraa vehnäjauhoja). Kohota leipiä vuoissa huoneenlämmössä vähintään 6 tuntia tai mielellään yön yli, riippuen juuresi tehosta

Resepti ja kuva: Satu Koivisto, satukoivisto.fi


Parhaat ruokaohjelmat