Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Saaristolaisleipä eli Nauvon limppu – Sadun resepti on yksinkertaisesti paras

Satu Koivisto
Julkaistu 20.12.2019 12:27

MTV LIFESTYLE

Ainekset

  • 50 g hiivaa (tai 250 g toimivaa, ruokittua hapanjuurta)
  • 1 l piimää
  • 3 dl siirappia
  • 3 dl kaljamaltaita
  • 3 dl vehnäleseitä
  • 3 dl ruisjauhoja
  • 1 rkl suolaa
  • 10 dl vehnäjauhoja
  • vuokien voitelemiseen rypsiöljyä
  • 1/2 dl siirappia
  • 1/2 dl vettä

Valmistusohje

Paras saaristolaisleipä valmistuu näin:

  1. Lämmitä piimää varovasti esimerkiksi mikrossa kädenlämpöiseksi ja murustele hiiva joukkoon. Hiiva alkaa toimia, kun neste on kädenlämpöistä.
  2. Sekoita isossa kulhossa joukkoon siirappi, kaljamaltaat, vehnäleseet, ruisjauhot, suola ja vehnäjauhot.
  3. Jaa taikinan neljään litran voideltuun leipävuokaan.
  4. Anna leipien kohota pari tuntia huoneenlämmössä. 
  5. Paista leipiä 175-asteisessa uunissa puolitoista tuntia. Sekoita vesi ja siirappi ja voitele leivät siirappivedellä. Peitä leivät leivinpaperilla ja paista vielä puoli tuntia.
  6. Poista hiukan jäähtyneet leivät vuoistaan ja jäähdytä ritilän päällä. Kääri jokainen jäähtynyt leipä kelmuun ja nosta jääkaappiin tekeytymään.

Saaristolaisleipä on täydellinen makupari esimerkiksi joulupöydän kalaruoille. Saaristolaisleipä eli Nauvon limppu valmistuu helposti ainekset sekoittamalla. Tätä ruokatoimittaja Satu Koiviston reseptiä kannattaa kokeilla! Resepti ja kuva: Satu Koivisto, satukoivisto.fi.

Jos leivot leivän hapanjuureen, vähennä vehnäjauhojen määrää 2 desilitralla (yhteensä 8 desilitraa vehnäjauhoja). Kohota leipiä vuoissa huoneenlämmössä vähintään 6 tuntia tai mielellään yön yli, riippuen juuresi tehosta

Resepti ja kuva: Satu Koivisto, satukoivisto.fi

Lisää aiheesta:

Vappu Pimiän saaristolaisleipäPuolukkaleipäSpelt-leipäTumma kuminaleipäKreikkalainen fetaleipäVirolaiset hapanlimput
LeipäJouluruokaLeivontaSuolaiset leivonnaiset

Tuoreimmat aiheesta

Leipä
  • 4.8.10:51
    Silakkaa

    Savusilakkatoast saaristolaisleivällä

  • 13.6.13:41
    Grillijuhlat

    Juhannuksen grillileivät

  • 3.5.08:01
    Rapuskagen

    Skagen-leipäset

  • 27.1.11:35
    Viiden jälkeen

    Helppo kaurareikäleipä

  • 15.12.202409:58
    Avokado

    Avokadoleipä