Saaristolaisleipä eli Nauvon limppu – Sadun resepti on yksinkertaisesti paras
Saaristolaisleipä on täydellinen makupari esimerkiksi joulupöydän kalaruoille. Saaristolaisleipä eli Nauvon limppu valmistuu helposti ainekset sekoittamalla. Tätä ruokatoimittaja Satu Koiviston reseptiä kannattaa kokeilla! Resepti ja kuva: Satu Koivisto, satukoivisto.fi.
Ainekset
- 50 g hiivaa (tai 250 g toimivaa, ruokittua hapanjuurta)
- 1 l piimää
- 3 dl siirappia
- 3 dl kaljamaltaita
- 3 dl vehnäleseitä
- 3 dl ruisjauhoja
- 1 rkl suolaa
- 10 dl vehnäjauhoja
- vuokien voitelemiseen rypsiöljyä
- 1/2 dl siirappia
- 1/2 dl vettä
Valmistusohje
Paras saaristolaisleipä valmistuu näin:
- Lämmitä piimää varovasti esimerkiksi mikrossa kädenlämpöiseksi ja murustele hiiva joukkoon. Hiiva alkaa toimia, kun neste on kädenlämpöistä.
- Sekoita isossa kulhossa joukkoon siirappi, kaljamaltaat, vehnäleseet, ruisjauhot, suola ja vehnäjauhot.
- Jaa taikinan neljään litran voideltuun leipävuokaan.
- Anna leipien kohota pari tuntia huoneenlämmössä.
- Paista leipiä 175-asteisessa uunissa puolitoista tuntia. Sekoita vesi ja siirappi ja voitele leivät siirappivedellä. Peitä leivät leivinpaperilla ja paista vielä puoli tuntia.
- Poista hiukan jäähtyneet leivät vuoistaan ja jäähdytä ritilän päällä. Kääri jokainen jäähtynyt leipä kelmuun ja nosta jääkaappiin tekeytymään.
Jos leivot leivän hapanjuureen, vähennä vehnäjauhojen määrää 2 desilitralla (yhteensä 8 desilitraa vehnäjauhoja). Kohota leipiä vuoissa huoneenlämmössä vähintään 6 tuntia tai mielellään yön yli, riippuen juuresi tehosta
Resepti ja kuva: Satu Koivisto, satukoivisto.fi
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan