Saaristolaisleipä eli Nauvon limppu – Sadun resepti on yksinkertaisesti paras
Satu Koivisto
Julkaistu 20.12.2019 12:27
MTV LIFESTYLE
Ainekset
50 g hiivaa (tai 250 g toimivaa, ruokittua hapanjuurta)
1 l piimää
3 dl siirappia
3 dl kaljamaltaita
3 dl vehnäleseitä
3 dl ruisjauhoja
1 rkl suolaa
10 dl vehnäjauhoja
vuokien voitelemiseen rypsiöljyä
1/2 dl siirappia
1/2 dl vettä
Valmistusohje
Paras saaristolaisleipä valmistuu näin:
Lämmitä piimää varovasti esimerkiksi mikrossa kädenlämpöiseksi ja murustele hiiva joukkoon. Hiiva alkaa toimia, kun neste on kädenlämpöistä.
Sekoita isossa kulhossa joukkoon siirappi, kaljamaltaat, vehnäleseet, ruisjauhot, suola ja vehnäjauhot.
Jaa taikinan neljään litran voideltuun leipävuokaan.
Anna leipien kohota pari tuntia huoneenlämmössä.
Paista leipiä 175-asteisessa uunissa puolitoista tuntia. Sekoita vesi ja siirappi ja voitele leivät siirappivedellä. Peitä leivät leivinpaperilla ja paista vielä puoli tuntia.
Poista hiukan jäähtyneet leivät vuoistaan ja jäähdytä ritilän päällä. Kääri jokainen jäähtynyt leipä kelmuun ja nosta jääkaappiin tekeytymään.
Saaristolaisleipä on täydellinen makupari esimerkiksi joulupöydän kalaruoille. Saaristolaisleipä eli Nauvon limppu valmistuu helposti ainekset sekoittamalla. Tätä ruokatoimittaja Satu Koiviston reseptiä kannattaa kokeilla! Resepti ja kuva: Satu Koivisto, satukoivisto.fi.
Jos leivot leivän hapanjuureen, vähennä vehnäjauhojen määrää 2 desilitralla (yhteensä 8 desilitraa vehnäjauhoja). Kohota leipiä vuoissa huoneenlämmössä vähintään 6 tuntia tai mielellään yön yli, riippuen juuresi tehosta