Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Rypsiöljyn nimeen merkittävä muutos

Rypsiöljy on jatkossa rypsi- ja rapsiöljy.
Rypsiöljy on jatkossa rypsi- ja rapsiöljy.Shutterstock
Julkaistu 06.11.2024 11:58

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Rypsiöljyn nimi vaihtuu uusien asetusten mukaiseksi, tiedottaa Apetit.

Tuttua rypsiöljyä myydään jatkossa nimellä rypsi- ja rapsiöljy. Öljyjä tuottavan suomalaisyritys Apetitin mukaan syynä on Ruokaviraston uusi suositus muuttaa elintarvikkeiden nimet vastaamaan Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusta.

Tarkemmin sanottuna Apetit muuttaa Apetit Rypsiöljy -tuotteensa nimen muotoon Apetit Kotimainen Rypsi- & rapsiöljy.

Lue myös: Ravitsemusterapeutti kumoaa yleisen myytin oliiviöljyn käytöstä

Vain nimi muuttuu

Tuotteessa käytetty raaka-aine on Apetitin mukaan aiemminkin ollut 100-prosenttisesti kotimaista rypsiä ja rapsia, joten itse tuote ei muutu miksikään. Asetus kuitenkin edellyttää, että elintarvikkeet nimetään kasvialkuperän mukaan.

Apetitin tuotepäällikkö Liisi Nyman kertoo tiedotteessa, että rypsiöljy on pitkään ollut Suomessa vakiintunut nimi tuotteelle, vaikka kotimaisen rapsin viljely onkin lisääntynyt suhtessa rypsiin jo noin 20 vuotta sitten.

– Erottelemme kasviöljypuristamollamme kotimaisen ja ulkomaisen sadon, mutta käytännössä identtiset rypsi ja rapsi puristetaan öljyksi sekaisin. Tämän vuoksi tuotenimessä nimetään jatkossa molemmat.

Lue myös: Korvike margariinille: Personal trainer Jarin levite on proteiinijytky!

Rypsin ja rapsin ero?

Rypsin ja rapsin ravitsemukselliset ominaisuudet, kuten rasvahappokoostumus ja vitamiinipitoisuudet, ovat samanlaisia, eikä niiden käyttöominaisuuksissa ja maussa ole merkittäviä eroja. Rypsi on suomalainen erikoisuus ja rapsia viljellään maailmalla laajemmin.

Apetit ei erottele rypsin ja rapsin siemeniä kasviöljypuristamollaan, sillä niistä valmistettavat kasviöljyt ovat käytännössä katsoen identtisiä. Yritys erottelee prosessissaan ainoastaan kotimaisen ja ulkomaisen siemenen pystyäkseen takaamaan tuotteen alkuperän. 

Apetitilla kasviöljyn rypsin ja rapsin suhde noudattelee kotimaan satoa. Viime vuosina rapsin osuus on ollut noin neljännes koko Suomen rypsin ja rapsin yhteenlasketusta sadosta.

Apetitin hankintapäällikkö Mikael Ingmanin mukaan rapsi vaatii pidemmän kasvukauden, minkä vuoksi sitä viljellään lähinnä eteläisessä Suomessa.

– Pellolla rapsin tunnistaa siitä, että se avaa ensin kukintonsa alimmat kukat, kun taas rypsillä avautuvat ensin kukinnon ylimmät kukat. Rypsi on nauriin alalaji ja rapsi puolestaan lantun alalaji, Ingman selventää tiedotteessa.

Apetitin lisäksi kasviöljyjä tuottaa Suomessa Keiju-tuotemerkille Bunge Finland Oy. MTV Uutiset ei vielä tavoittanut yrityksen edustajaa kommentoimaan mahdollisia tuotenimimuutoksia.

Lue myös: HS: Leikkeleitä ei enää suositella leivän päälle

Lisää aiheesta:

Mitä eroa on rypsi- ja rapsiöljyllä?Ravitsemusasiantuntijat syynäsivät uuden Crème Bonjourin – tässä tuomioSuomalainen sortuu usein väärään leipärasvavalintaanSuomalaisfirmalta miljoonainvestointi yhteen tuotteeseen – Ruokavirasto kielsi nimen käytön: "Tuntuu hullulta, että viranomainen heittää kapuloita rattaisiin"Taffelin sipseihin merkittävä muutos toukokuun loppupuolella – yhtä raaka-ainetta ei nyt saa: "Vaikuttaa luonnollisesti koko elintarviketoimialaan"Oletko huomannut? Tätä merkkiä et kaikista Oivariini-purkeista löydäkään
RuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 08:23
    Halpa vs. kallis

    Kauppojen halvimmat juustot testissä – tämä edam voitti

  • Eilen17:24
    Ravintolat

    Pitäisikö tippiä jättää 1 vai 50 euroa? Palkitulta tarjoilijalta selvä mielipide

  • Eilen09:34
    Ravintolat

    Marcus, 27, söi neljä pannupihviä lounasbuffetissa – valtava kohu

  • Eilen08:19
    Sikke Sumari

    Sikke Sumari vinkkaa uskomattoman herkun edellispäivän leivästä

  • ma17:22
    Ruoanlaitto

    Palkitulta kokilta yllättävä vinkki: "Myrkyksi" tuomittu raaka-aine onkin erinomainen mauste