Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Ruokavirastolta tärkeä neuvo kevään ja kesän juhliin leipoville

0:41Kiilteen tekeminen: Näin helposti teet mansikkakiilteen kakun päälle tai piirakkaanKATSO MYÖS: Näin teet kiilteen kakkuun.
Julkaistu 28.05.2024 11:03

Hannakaisa Taskinen

hannakaisa.taskinen@mtv.fi

Jos leivot marjaisia herkkuja valmistujaisiin tai muihin kevään ja kesän juhliin, muista tämä Ruokaviraston neuvo.

Edessä on valmistujaisten ja muiden kesän juhlien kultakausi, ja monissa kahvipöydissä tarjoillaan erilaisia marjaisia leivonnaisia. Ruokavirasto muistuttaa kuitenkin, ettei ulkomaisia pakastemarjoja saa tarjoilla kuumentamatta.

–  Ulkomaista alkuperää olevat pakastemarjat tulee kotikeittiössä kuumentaa kauttaaltaan vähintään 5 minuutin ajan 90 asteessa tai keittää 2 minuutin ajan, Ruokaviraston Facebook-julkaisussa muistutetaan.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä. 

Kuumennetut marjat sopivat vaikkapa kakun täytteeksi. Hedelmien ja suklaan lisäksi koristeluun voi käyttää esimerkiksi tuoreita marjoja, joita kuumennussuositus ei koske. Suositus ei niin ikään koske kotimaisia pakastemarjoja. Kotimaista tuoretta mansikkaakin on jo saatavilla.

Lue myös: Voileipäkakkua sushin muodossa! Juhlapöydän varma hitti valmistuu helposti

Miksi ulkomaiset marjat sitten pitää kuumentaa? 

Suositukset kuumennuksesta perustuvat Ruokaviraston ruokamyrkytysepidemiarekisteriin. Virukset voivat päästä marjoihin esimerkiksi saastuneen veden välityksellä. Pakastaminen säilyttää virukset hengissä ja tartuntakykyisinä. Jos marjat käytetään sulatuksen jälkeen sellaisenaan tai ainoastaan niitä lievästi kuumentaen, eivät virukset tuhoudu, Ruokaviraston sivuilla muistutetaan.

Ulkomaiset pakastemarjat ovat aiheuttaneet muun muassa norovirusepidemioita.

Lue myös: Mitä tarjota kesän juhlissa? Nappaa tästä suosikkiherkkujen helpot reseptit

Sarin huikeat ylioppilaslakkipikkuleivät ihastuttavat – nappaa hittiohje!

Yllättävät juhlapöydän inhokit – näitä ei kannatakaan tarjoilla vieraille

Se helpoin mansikkakakku! Katin ohje heti testiin: "Mikäli perinteisen täytekakun tekeminen tuntuu työläältä"

Lähde: Ruokavirasto

Lisää aiheesta:

Muista tärkeä asia, jos ostat nyt pakastemarjojaMarjapiirakka ilman uunia! Voit tehdä mistä tahansa marjoistaNyt kannattaa hillotaYllättävät juhlapöydän inhokit – näitä ei kannatakaan tarjoilla vieraillePakastimessa viime vuoden marjoja – voiko niitä vielä syödä?Pikkujoulujen trendikkäimmät tarjottavat? Testaa suosittujen voitaikinaruusujen suolaiset versiot
MarjatLeivontaPakastaminenLakkiaisetPerhejuhlatMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Marjat
  • 24.9.15:50
    Syöpä

    Suomalaisesta marjasta löytyi jälleen uusi terveysvaikutus – apua jopa syöpiin?

  • 19.9.10:29
    Ruoka

    Älä sulata pakastettuja marjoja jääkaapissa

  • 18.9.10:29
    Ruoka

    Lyömätön terveyspommi, jota kannattaa nyt syödä: "Muutama päivässä riittää"

  • 16.8.17:28
    Leivonta

    Marjapiirakka, jota kaikki rakastavat – superhelppo valmistaa!

  • 13.8.07:43
    Ruoka

    Kotimaisilla ja ulkomaisilla marjoilla yksi selvä ero – Hanna Partanen muistuttaa riskistä