Ruokavirastolta tärkeä neuvo kevään ja kesän juhliin leipoville

Kiilteen tekeminen: Näin helposti teet mansikkakiilteen kakun päälle tai piirakkaan 0:41 Kiilteen tekeminen: Näin helposti teet mansikkakiilteen kakun päälle tai piirakkaan
KATSO MYÖS: Näin teet kiilteen kakkuun.

Jos leivot marjaisia herkkuja valmistujaisiin tai muihin kevään ja kesän juhliin, muista tämä Ruokaviraston neuvo.

Edessä on valmistujaisten ja muiden kesän juhlien kultakausi, ja monissa kahvipöydissä tarjoillaan erilaisia marjaisia leivonnaisia. Ruokavirasto muistuttaa kuitenkin, ettei ulkomaisia pakastemarjoja saa tarjoilla kuumentamatta.

–  Ulkomaista alkuperää olevat pakastemarjat tulee kotikeittiössä kuumentaa kauttaaltaan vähintään 5 minuutin ajan 90 asteessa tai keittää 2 minuutin ajan, Ruokaviraston Facebook-julkaisussa muistutetaan.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä

Kuumennetut marjat sopivat vaikkapa kakun täytteeksi. Hedelmien ja suklaan lisäksi koristeluun voi käyttää esimerkiksi tuoreita marjoja, joita kuumennussuositus ei koske. Suositus ei niin ikään koske kotimaisia pakastemarjoja. Kotimaista tuoretta mansikkaakin on jo saatavilla.

Miksi ulkomaiset marjat sitten pitää kuumentaa? 

Suositukset kuumennuksesta perustuvat Ruokaviraston ruokamyrkytysepidemiarekisteriin. Virukset voivat päästä marjoihin esimerkiksi saastuneen veden välityksellä. Pakastaminen säilyttää virukset hengissä ja tartuntakykyisinä. Jos marjat käytetään sulatuksen jälkeen sellaisenaan tai ainoastaan niitä lievästi kuumentaen, eivät virukset tuhoudu, Ruokaviraston sivuilla muistutetaan.

Ulkomaiset pakastemarjat ovat aiheuttaneet muun muassa norovirusepidemioita.

Lähde: Ruokavirasto

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.