Runsaasti vitamiineja ja kuitua – hyödynnä syksyn aliarvostettu vihannes

Onko ruusukaali sinulle tuttu raaka-aine? Shutterstock

Koska olet viimeksi hyödyntänyt ruoanlaitossa terveellistä ruusukaalia?

Lokakuun ensimmäisenä päivänä vietetään kansallista kasvisruokapäivää, jonka kunniaksi kannattaa viimeistään hyödyntää syyskauden sesonkiherkkuja. Yksi näistä on aliarvostettu ruusukaali.

Kuituja, vitamiineja ja antioksidantteja

Ruusukaali on muita kaaleja huomattavasti pienempi lajike, mutta pienestä koostaan huolimatta se sisältää enemmän kuitua kuin muut kaalit. Kuidut voivat olla hyödyksi muun muassa erilaisten suolistoasirauksien ehkäisemisessä.

TIESITKÖ? Jostain syystä ruusukaalin käyttö on Suomessa vähentynyt vain yhteen pieneen kerään henkilöä kohden vuodessa.

Ruusukaali on myös hyvä raudan lähde. Samaan tapaan kuin muut kaalit, myös ruusukaali sisältää runsaansti C-, K- ja A-vitamiineja sekä folaattia. Ruusukaali sisältää myös flavonoideja, jotka tunnetaan elimistöä suojaavina antioksidantteina.

Kermassa haudutetut ruusukaalit

noin 400 g ruusukaalia
1–2 rkl rypsiöljyä
1,5 dl ruokakermaa
1 rkl sitruunamehua
suolaa

Poista ruusukaaleista päällimmäiset lehdet ja kanta. Leikkaa ruusukaalit neljään osaan. Kuumenna tilkka öljyä isolla paistinpannulla tai kattilassa. Lisää ruusukaalit ja kuullota niitä minuutin tai parin minuutin ajan.

Kaada joukkoon kerma ja vähennä samalla levyn lämpöä niin, että kerma juuri ja juuri hiukan poreilee. Pane kansi päälle.

Hauduta, kunnes kerma on lähes imeytynyt ruusukaaleihin eli noin 15 minuutin ajan. Mausta ruusukaalit lopuksi suolalla ja sitruunamehulla ja tarjoa heti kuumina.

Resepti: Kotimaiset Kasvikset ry

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja