Vain vähän kaloreita ja oikea terveyspommi – tästä edullisesta raaka-aineesta syntyy mielettömän hyvä lisukeruoka!

ruusukaalit
Tässä lisukkeessa yhdistyvät suolainen, makea ja rapea. Shutterstock

Ruusukaalin satokausi on vielä menossa, sillä se jatkuu elokuusta jopa tammikuulle saakka. Kaikkien mieleen terveellinen vihreä herkku ei ole, mutta ainakin pekonin kanssa siitä saa mielettömän hyvän lisukkeen.

Ravintorikas ruusukaali on oikea terveusherkku! Kilokaloreita siinä on yhtä paljon (tai pikemminkin vähän) kuin kukkakaalissa, ja muihin kaaleihin verrattuna ruusukaali sisältää paljon kuitua. Se onkin hyvä apu esimerkiksi kolesterolin alentamisessa sekä suolistosairauksien ehkäisyssä.

Myös vitamiineja pienet pyöreät kaalit ovat pullollaan: eniten siitä löytyy C-, K-, A- ja B9-vitamiinia. Ruusukaalissa on myös paljon flavonoideja, jotka auttavat suojaamaan elimistöä.

Ravintorikas herkku kypsyy kattilassa tai pannulla nopeasti, ja sopii hyvin kasvisruokiin sekä paistien ja lammasruokien lisukkeeksi.

Ruusukaali on kuitenkin aika monien inhokkiruoka. Maku ei ehkä sellaisenaan kaikkia vakuuta, mutta tällä reseptillä ruusukaalit katoavat lautaselta taatusti. The Daily Meal-sivustolla kehutaan, että "suolainen, makea ja kirpakka pekonin ja vaahterasiirapin yhdistelmä voi saada aikaan melkein euforian".

Tarjoa paahdetut ruusukaalit pääruoan, kuten paistin lisukkeena, tai nauti sellaisenaan.

Paahdetut ruusukaalit pekonin kera

3 siivua pekonia (mieluiten paksuja)
Reilu 500 grammaa ruusukaaleja
3 ruokalusikallista vaahterasiirappia
​​​​​​​Suolaa ja mustapippuria

Valmistus:

Paista pekonia suurella pannulla keskilämmöllä, kunnes ne ovat rapeita ja saaneet väriä pintaansa. Käännä pekonit kerran paistamisen aikana. Nosta pekonit paistinlastalla talouspaperin palasten päälle kuivumaan ja jäähtymään. Kaada pannulle jäänyt rasva pieneen astiaan sivuun.

Jos ruusukaalit ovat suuria, leikkaa ne kahtia. Kiehauta kattilallinen suolattua vettä ja lisää kiehuvaan veteen ruusukaalit. Keitä kaaleja noin kolmen minuutin ajan tai kunnes ne ovat saaneet vaaleamman vihreän värin pintaansa. Kaada vesi pois ja huuhdo ruusukaalit kylmän veden alla. Painele kevyesti talouspaperin avulla kaalit kuiviksi.

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Sekoita astiassa pekonin rasva ja ruusukaalit, ja levitä ne leivinpaperilla peitetylle uunipellille.

Paista ruusukaaleja välillä käännellen uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes ne alkavat muuttua hiukan ruskehtaviksi. Valele sen jälkeen ruusukaalit vaahterasiirapilla. Sekoita, jotta siirappi levittyy kaalien päälle tasaisesti.

Jatka ruusukaalien paistamista uunissa vielä noin 5 minuutin ajan tai kunnes siirappi on muuttunut kuorrutukseksi ruusukaalien päälle. Kääntele ruusukaaleja paiston aikana vielä kerran tai kaksi.

Mausta uunista otetut ruusukaalit suolalla ja pippurilla. Nosta ruusukaalit tarjoiluastiaan, ja leikkaa pekoni karkeasti ruusukaalien päälle. Tarjoile ja nauti!

***


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!