Mustin ja Mirrin koiranruoan myrkyllisyyden todennäköinen syy varmistunut

Musti ja Mirri epäilee koirien myrkytysoireiden syyksi ulkomaista perunahiutaletta 1:59
Musti ja Mirri epäilee koirien myrkytysoireiden syyksi ulkomaista perunahiutaletta (8.11.2023)

Ruokavirasto kertoo tutkineensa marraskuussa 2023 takaisinvedettyjä lemmikkieläinten ruokia ja niiden raaka-aineita.

Ruokaviraston mukaan todennäköinen syy lemmikkien vakaviin oireisiin on ollut perunaraaka-aineen sisältämien glykoalkaloidien ja perunaraaka-aineen käyttömäärän yhdistelmä.

Ruokavirasto otti viranomaisnäytteitä Smaak Herkkä Kala -rehusta Musti ja Mirri Oy:n varastolta ja Premium Pet Food Oy Liedon tehtaan käyttämistä raaka-aineista. Näytteistä tutkittiin laajasti mm. haitallisia mikrobeja, kemiallisia haitallisia ja kiellettyjä aineita sekä ravitsemuksellista koostumusta. Analyysit tehtiin sekä Ruokaviraston tutkimuslaboratoriossa että ulkopuolisessa laboratoriossa.

Huomattavia glykoalkaloidien pitoisuuksia todettiin rehuseosten perunaraaka-aineessa ja valmiissa rehuseoksissa, joissa perunaraaka-aineen osuus reseptissä oli suuri.
Ulkomaisen perunaraaka-aineen glykoalkaloidien pitoisuudet olivat tasoa 220 mg/kg rehua 12 % kosteuteen suhteutettuna. Kotimaisesta perunatärkkelyksestä mitatut glykoalkaloidien pitoisuudet olivat puolestaan tasoa 15 mg/kg rehua 12 % kosteuteen suhteutettuna.

– Ruokavirasto katsoo, että toimijan jo aiemmin esittämä syy (rehun glykoalkaloidipitoisuudet) lemmikkien oireisiin on todennäköinen, ja se on ollut seurausta paljon glykoalkaloideja sisältävän perunaraaka-aineen suuresta osuudesta rehuseoksessa. Kun kyseessä on täysrehu, lemmikin saama glykoalkaloidimäärä rehun käyttöohjeen mukaisella annoksella lemmikin painokiloa kohden on ollut merkittävä, kertoo Ruokavirasto.

Glykoalkaloidit ovat kasvisten luontaisia myrkkyjä eli toksiineja, jotka toimivat kasvien suojamekanismina tauteja ja tuholaisia vastaan.

Lue myös:

    Uusimmat