Ruokavirasto kertoo tutkineensa marraskuussa 2023 takaisinvedettyjä lemmikkieläinten ruokia ja niiden raaka-aineita.
Ruokaviraston mukaan todennäköinen syy lemmikkien vakaviin oireisiin on ollut perunaraaka-aineen sisältämien glykoalkaloidien ja perunaraaka-aineen käyttömäärän yhdistelmä.
Ruokavirasto otti viranomaisnäytteitä Smaak Herkkä Kala -rehusta Musti ja Mirri Oy:n varastolta ja Premium Pet Food Oy Liedon tehtaan käyttämistä raaka-aineista. Näytteistä tutkittiin laajasti mm. haitallisia mikrobeja, kemiallisia haitallisia ja kiellettyjä aineita sekä ravitsemuksellista koostumusta. Analyysit tehtiin sekä Ruokaviraston tutkimuslaboratoriossa että ulkopuolisessa laboratoriossa.
Lue myös: Musti ja Mirri arvioi: Näin paljon eläinten myrkkyruoka takaisinveto tulee maksamaan – vain prosentti yhtiön voitoista
Huomattavia glykoalkaloidien pitoisuuksia todettiin rehuseosten perunaraaka-aineessa ja valmiissa rehuseoksissa, joissa perunaraaka-aineen osuus reseptissä oli suuri.
Ulkomaisen perunaraaka-aineen glykoalkaloidien pitoisuudet olivat tasoa 220 mg/kg rehua 12 % kosteuteen suhteutettuna. Kotimaisesta perunatärkkelyksestä mitatut glykoalkaloidien pitoisuudet olivat puolestaan tasoa 15 mg/kg rehua 12 % kosteuteen suhteutettuna.
Lue myös: Musti ja Mirri salaa myrkkykoiranruoan uhrien määrän – näin yhtiö heräsi toimimaan ensimmäisten sairastumisten paljastuttua
– Ruokavirasto katsoo, että toimijan jo aiemmin esittämä syy (rehun glykoalkaloidipitoisuudet) lemmikkien oireisiin on todennäköinen, ja se on ollut seurausta paljon glykoalkaloideja sisältävän perunaraaka-aineen suuresta osuudesta rehuseoksessa. Kun kyseessä on täysrehu, lemmikin saama glykoalkaloidimäärä rehun käyttöohjeen mukaisella annoksella lemmikin painokiloa kohden on ollut merkittävä, kertoo Ruokavirasto.
