Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Ravitsemusasiantuntija Patrik Borg tyrmää suomalaisten yleisen aamupalan – sorrutko sinäkin?

Asiantuntijan mukaan desi puurohiutaleita ei riitä aamupalaksi.
Asiantuntijan mukaan desi puurohiutaleita ei riitä aamupalaksi. Shutterstock
Julkaistu 15.01.2018 09:13

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Onko sinunkin aamupuurosi ”pakkauksen ohjeen mukainen?”. Se ei valitettavasti riitä, muistuttaa suomalainen ravitsemusasiantuntija Patrik Borg.

Suomalainen ravitsemusasiantuntija ja tutkija Patrik Borg on ravitsevan ja tarpeeksi täyttävän aamupalan puolestapuhuja. Borgin mukaan suomalaisten kannattaisi kiinnittää enemmän huomiota ylipäätään alkupäivän syömiseen: monipuolisen aamiaisen lisäksi myös lounaan ravitsevuuteen kannattaa panostaa kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin vuoksi.

Mutta millainen sitten on hyvä aamiainen?

– Hyvä aamiainen ei ole ihan pieni. Ei yksi leipä, vaan mieluusti sitten kaksi, Borg kertoo.

Desi puurohiutaleita ei riitä

Monissa perheissä on totuttu syömään aamuisin annos puuroa. Kiireisen arjen keskellä puuro valmistetaan usein hiutaleista pikavauhtia mikrossa tai käytetään jopa valmista pikapuuroannospussia. Patrik Borg muistuttaa, että puuropakkauksen ohjeenmukainen annos ei ole riittävä aamupala sellaisenaan.

Onko kahvi hyväksi? Patrik Borgin mukaan aamukahvi yhdessä ravitsevan aamiaisen kanssa ei ole lainkaan huono juttu. Kahvin sisältämä kofeiini on hyvä signaali keholle heräämisestä. 

– Hyvin usein, kun suomalainen tekee puuron, niin laitetaan se desi hiutaleita. Se on aivan liian vähän. Pitäisi olla ainakin puolitoista tai kaksi desiä. Aamiaisella pitää olla kokoa: ensinnäkin nyrkin kokoinen annos eläinkunnan tai kasvikunnan proteiinia. Ei niin, että leivän päällä on siivu kinkkua ja juustoa. Puuron lisäksi pitäisi nauttia proteiinia, hedelmiä ja marjoja, Borg muistuttaa.


Monet perustelevat kevyen aamiaisen sillä, että aamuisin ei yksinkertaisesti tee mieli syödä enempää. Borgin mukaan tämä on hyvin tavallista, mutta tottumuksiaan voi kuitenkin pikku hiljaa muuttaa.

– Valitettavasti tähän ei ole olemassa helppoa tapaa. Se pitää runtata kolme, neljä viikkoa isompana aamiaisena. Aluksi se voi olla ihan tuskaa, mutta elimistö tottuu.

Aamupala rytmittää koko päivää

Se, että aamupäivisin syö mahdollisimman ravitsevasti on Borgin mukaan keholle luontaista. Tutkimuksissa on alettu entistä enemmän selvittämään syömisen vaikutusta biologiseen kelloon. Ihmisen ”pääkello” sijaitsee aivoissa ja siihen vaikuttavat valo- ja pimeysrytmit, kertoo Borg.

– Tämän lisäksi elimistössä on niin sanottuja perifeerisiä kelloja – eri kudoksilla on eri kellot, jotka toimivat eri rytmissä. Esimerkiksi maksalla on oma rytminsä, miten se tuottaa aineita.

– Perifeeristen kellojen pitäminen rytmissä on myös tärkeää, ja syöminen on tässä merkittävä rytmittäjä. Alkupäivän syöminen on tutkitusti tärkeä rytmittäjä ja näiden kellojen normalisoija. Elimistö toimii kaiken kaikkiaan paremmin. Se on merkki kropalle, että ”hei, se on ihan oikeasti herännyt”.

Näin syöminen pysyy Borgin mukaan kohtuudessa ja painonhallintakin on helpompaa.

– Kyllä siinä monella on todella paljon töitä, että tähän päästään.

***

0:53Ravitsemusasiantuntija Patrik Borgin aamusmoothie

Lisää aiheesta:

Puuroa aamupalaksi? Patrik Borgilta tärkeä muistutus: "Jos aiotte syödä tämän aamiaisen, niin..."Puuroa aamupalaksi? Patrik Borgilta tärkeä muistutus suosikkiaamiaisestaAamupalaksi puuroa? Patrik Borgilta tärkeä muistutus: "Jos aiotte syödä tämän aamiaisen, niin..."Ravitsemusterapeutin vinkit pikkunälän selättämiseen – ateriavirheet voivat kostautua: "Koko paketti leviää käsiin"Aiotko keventää laskemalla kaloreita? Ravitsemusterapeutti vinkkaa paremman tavan"Todella tärkeä asia painonhallinnassa" – suomalaisasiantuntija muistuttaa yhdestä oleellisesta ruokailusäännöstä
ProteiiniAamiainenPuuroMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Proteiini
  • 18.3.17:02
    Ruoka

    "Keltainen ihmejauhe" pian kauppoihin? Suomessa keksittiin käsittämätön proteiinipommi

  • 5.2.07:42
    Leipä

    Tiesitkö? Leivässä on yksi etu, jota "harva tulee ajatelleeksi"

  • 05.09.202402:00
    Vienti

    Sitra ja Luke: Kasviproteiineista voisi tulla Suomen viennin moottori

  • 03.07.202411:50
    Ruoka

    Paras proteiinin lähde? Näitä Hanna Partanen suosittelee jokaisen ruokavalioon

  • 04.01.202316:02
    Painonhallinta

    Ravitsemusasiantuntijat nimeävät parhaat proteiinipitoiset ruoat painonpudotukseen