Onko sinunkin aamupuurosi ”pakkauksen ohjeen mukainen?”. Se ei valitettavasti riitä, muistuttaa suomalainen ravitsemusasiantuntija Patrik Borg.
Suomalainen ravitsemusasiantuntija ja tutkija Patrik Borg on ravitsevan ja tarpeeksi täyttävän aamupalan puolestapuhuja. Borgin mukaan suomalaisten kannattaisi kiinnittää enemmän huomiota ylipäätään alkupäivän syömiseen: monipuolisen aamiaisen lisäksi myös lounaan ravitsevuuteen kannattaa panostaa kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin vuoksi.
Mutta millainen sitten on hyvä aamiainen?
– Hyvä aamiainen ei ole ihan pieni. Ei yksi leipä, vaan mieluusti sitten kaksi, Borg kertoo.
Desi puurohiutaleita ei riitä
Monissa perheissä on totuttu syömään aamuisin annos puuroa. Kiireisen arjen keskellä puuro valmistetaan usein hiutaleista pikavauhtia mikrossa tai käytetään jopa valmista pikapuuroannospussia. Patrik Borg muistuttaa, että puuropakkauksen ohjeenmukainen annos ei ole riittävä aamupala sellaisenaan.
Onko kahvi hyväksi? Patrik Borgin mukaan aamukahvi yhdessä ravitsevan aamiaisen kanssa ei ole lainkaan huono juttu. Kahvin sisältämä kofeiini on hyvä signaali keholle heräämisestä.
– Hyvin usein, kun suomalainen tekee puuron, niin laitetaan se desi hiutaleita. Se on aivan liian vähän. Pitäisi olla ainakin puolitoista tai kaksi desiä. Aamiaisella pitää olla kokoa: ensinnäkin nyrkin kokoinen annos eläinkunnan tai kasvikunnan proteiinia. Ei niin, että leivän päällä on siivu kinkkua ja juustoa. Puuron lisäksi pitäisi nauttia proteiinia, hedelmiä ja marjoja, Borg muistuttaa.
