Rasvaton ihmejälkkäri – oletko jo kokeillut peikkovaahtoa?

Marjavaahto
Shutterstock

Norjalainen perinneherkku, peikkovaahto, on taianomainen jälkiruoka, joka sopii myös laihduttajalle.

Kananmunanvalkuaisista, marjoista ja sokerista syntyvä peikkovaahto eli trollkrem on suosittu norjalainen jälkiruoka. Vaahdon taianomaisesta valmistumisesta nauttivat erityisesti perheen pienimmät.

Peikkovaahdon taikuus perustuu munanvalkuaisten tilavuuden kasvuun. Pienestä määrästä aineksia syntyy vatkaamalla moninkertainen määrä vaahtoa. Tämä johtuu siitä, että vatkatessa munan valkuaisen proteiinien väliin pääsee ilmakuplia, jotka lisäävät täten tilavuutta.

Kananmunavalkuaiset eivät sisällä lainkaan rasvaa, joten kyseessä on kevyt jälkiruoka myös vaikkapa laihduttajille.

Kokeile kotona: Kevyt peikkovaahto

Perinteinen peikkovaahto valmistetaan puolukoista, mutta voit valmistaa herkkua myös muista marjoista.

2 kananmunanvalkuaista
5 dl puolukoita tai n. 1,5 dl puolukkahilloa TAI muita marjoja
1,5 dl sokeria

Vatkaa kananmunanvalkuaiset pehmeäksi vaahdoksikäsin tai yleiskoneella. Älä vatkaa vaahtoa kuitenkaan liian kovaksi. Jos teet marenkia, vaahdon tulisi pysyä kulhossa vaikka kääntäisit sen ylösalaisin. Peikkovaahtoon ei tarvita näin kovaa vaahtoa.

Kun valkuaiset on vatkattu, lisää joukkoon marjat sekä sokeri ja vatkaa vielä hetki. Vaahdon määrä noin nelinkertaistuu alkutilanteeseen verrattuna.

Laita peikkovaahtoa mikroon

Jos haluat tehdä peikkovaahtoelämyksestä astetta hienostuneemman, laita vaahtoa lautaselle ja muutamaksi sekunniksi alhaisella teholla mikroon. Näin peikkovaahdon rakenne muuttuu marengiksi.

Lähteet: ejippo.fi, food.com

Haluatko laihtua? Keventäjät tarjoaa parhaat työkalut pysyvään painonhallintaan.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja