Rasvaton ihmejälkkäri – oletko jo kokeillut peikkovaahtoa?
Norjalainen perinneherkku, peikkovaahto, on taianomainen jälkiruoka, joka sopii myös laihduttajalle.
Kananmunanvalkuaisista, marjoista ja sokerista syntyvä peikkovaahto eli trollkrem on suosittu norjalainen jälkiruoka. Vaahdon taianomaisesta valmistumisesta nauttivat erityisesti perheen pienimmät.
Peikkovaahdon taikuus perustuu munanvalkuaisten tilavuuden kasvuun. Pienestä määrästä aineksia syntyy vatkaamalla moninkertainen määrä vaahtoa. Tämä johtuu siitä, että vatkatessa munan valkuaisen proteiinien väliin pääsee ilmakuplia, jotka lisäävät täten tilavuutta.
Kananmunavalkuaiset eivät sisällä lainkaan rasvaa, joten kyseessä on kevyt jälkiruoka myös vaikkapa laihduttajille.
Kokeile kotona: Kevyt peikkovaahto
Perinteinen peikkovaahto valmistetaan puolukoista, mutta voit valmistaa herkkua myös muista marjoista.
2 kananmunanvalkuaista
5 dl puolukoita tai n. 1,5 dl puolukkahilloa TAI muita marjoja
1,5 dl sokeria
Vatkaa kananmunanvalkuaiset pehmeäksi vaahdoksikäsin tai yleiskoneella. Älä vatkaa vaahtoa kuitenkaan liian kovaksi. Jos teet marenkia, vaahdon tulisi pysyä kulhossa vaikka kääntäisit sen ylösalaisin. Peikkovaahtoon ei tarvita näin kovaa vaahtoa.
Kun valkuaiset on vatkattu, lisää joukkoon marjat sekä sokeri ja vatkaa vielä hetki. Vaahdon määrä noin nelinkertaistuu alkutilanteeseen verrattuna.
Laita peikkovaahtoa mikroon
Jos haluat tehdä peikkovaahtoelämyksestä astetta hienostuneemman, laita vaahtoa lautaselle ja muutamaksi sekunniksi alhaisella teholla mikroon. Näin peikkovaahdon rakenne muuttuu marengiksi.
Haluatko laihtua? Keventäjät tarjoaa parhaat työkalut pysyvään painonhallintaan.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti