Pohjaton piirakka on tämän kevään hittiherkku: Tiinan nerokas resepti kerää ylistystä – tätä kannattaa ehdottomasti kokeilla!

pohjatonpiirakkaÄLÄKÄYTÄ
Pohjattoman piirakan salaisuus piilee hyvin vaahdotetuissa kananmunissa. Tiina Varjus

Ruokaisa piirakka on helppoa ja nopeaa ruokaa, joka maistuu koko perheelle. Tässä hittireseptissä mehevä piirakka valmistetaan totutusta poiketen pohjattomana. 

Paljon huomiota saaneen reseptin takana on nurmijärveläinen Tiina Varjus, joka kirjoittelee suosittua Tinskun keittössä ja Tyynen kaa -blogia. Varjus kertoo pohjattoman piirakan idean jalostuneen helposta ja nopeasta tarjottavasta, uunimunakkaasta. 

– Pohjaton piirakka taas on kehittyneempi ja hieman hienostuneempi versio. Kuten edeltäjänsäkin, tähän voi myös hyödyntää erilaisia ruoantähteitä ja kuivuneita juustokannikoita, Varjus kertoo.

Reseptiä voi siis muokata helposti jääkaapista löytyvien ainesten mukaan.

Sen lisäksi, että piirakka syntyy vähistä raaka-aineista ja on helposti muokattavissa moneen ruokavalioon sopivaksi, se on erittäin helppo valmistaa. 

Perimmäinen syy reseptin syntyyn löytyykin Varjuksen mukaan laiskuudesta: Miksi pöllytellä jauhoja ja vääntää piirakkapohjaa, kun voi paistaa pelkän täytteen?

Vaahdotus takaa ilmavan rakenteen

Pohjatonta piirakkaa valmistettaessa oleellisinta on, että kananmunat vaahdotetaan paksuksi valkoiseksi vaahdoksi,  jonka jälkeen muut aineet sekoitetaan munavaahtoon.

Tämä takaa piirakan mehevän keveän ja ilmavan rakenteen, Varjus neuvoo.

– Jos munia ei vaahdoteta, muut täytteet valahtavat piirakkavuon pohjalle ja sinulla on piirakkavuoassa munakas, nainen lisää.

Tinskun pohjaton savupalvipiirakka

Perustaikina:
4 kananmunaa valkoiseksi vaahdoksi vaahdotettuna
200 g raejuustoa
200 g crème fraîchea eli ranskankermaa
200 g sekalaista juustoraastetta/paloja oman valinnan mukaan

Lisäksi:
200 g savupalvia TAI kinkkua, savulohta, tonnikalaa, kypsää kanaam, erilaisia kasviksia kuten parsaa, parsakaalia, kukkakaalia jne.
100 g paprikaa pieninä kuutioina, tai herne-maissi-paprikaa
(1 pieni sipuli silputtuna)
(1 valkosipulinkynsi murskattuna)
1 tl mustapippuria rouhettuna
1 tl kuivattua timjamia tai rakuunaa
(ripaus suolaa)
kourallinen kirsikkatomaatteja halkaistuna

Kuullota sipulit tilkassa öljyä tai voita. Vatkaa kananmunat kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kaikki aineet munavaahtoon varovaisesti, mutta perusteellisesti sekoitelen. Kaada taikina voideltuun pyöreään piirakkavuokaan. (Vuoka tulee todella täyteen, mutta taikina ei enää isommin kohoa eikä kuohu.)

Koristele halkaistuilla kirsikkatomaateilla. Paista uunin keskitasolla 200 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Anna vetäytyä mielellään tunti huoneen lämmössä ennen tarjoilua. Piirakka on parhaimmillaan seuraavana päivänä hieman lämmitettynä.

Jos taikinaa jää yli, kaada se muffinivuokiin ja paista 220 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Kokeile tikulla kypsyys.

Alkuperäisen reseptin löydät täältä

***

Tee itse minikokoisia viinereitä 0:42

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat