Raju väite: "Subwayn tonnikalatäytteessä ei ole tonnikalaa" – pikaruokaketju haastettu oikeuteen Kaliforniassa, kiistää syytökset jyrkästi

0:31 Oletko huomannut tämän yksityiskohdan McDonald'sin nugeteissa?

Yhdysvalloissa on nostettu oikeusjuttu täytetyistä leivistään tunnettua Subway-pikaruokaketjua vastaan. Syytteiden mukaan Subwayn tonnikala ei olisikaan tonnikalaa kalifornialaisissa ravintoloissa. Pikaruokaketju kiistää väitteet jyrkästi. Asiasta kertoo muun muassa Washington Post.

Videolla: Oletko huomannut tämän yksityiskohdan Mäkkärin nugeteissa? 

Washingon Postin mukaan Subway kuvailee tonnikalaleipiään sanoin ”tuoretta leipää päällystettynä lohkeilevalla tonnikalalla, jonka joukkoon on sekoitettu kermaista majoneesia”. Tämä makuhermoja kutkutteleva väite on kuitenkin väitetysti fiktiota, ainakin tuoreen Kaliforniassa nostetun oikeusjutun mukaan. Kanteessa todetaan, että Subwayn leivissä ja wrapeissa käyttämä tonnikala ei sisällä yhtään tonnikalaa.

– Täyte on tehty kaikesta muusta kuin tonnikalasta, syytteessä todetaan Washingon Postin mukaan.

"Sekoitus ainesosia, jotka eivät koostu tonnikalasta"

Väitteen todetaan perustuvan itsenäisiin laboratoriotesteihin, joita on otettu useampia eri Subway-ravintoloissa ympäri Kaliforniaa. Syytteessä todetaan ”tonnikalan” olevan ”sekoitus ainesosia, jotka eivät koostu tonnikalasta, mutta yrittävät imitoida sitä”.

Shalini Dogra, yksi tapauksen asianajajista, ei suostunut kertomaan tarkemmin, mitä ainesosia laboratoriotesteissä löydettiin. 

"Väitteissä ei ole yksinkertaisesti mitään perää. Subway toimittaa 100-prosenttista, kypsennettyä tonnikalaa ravintoloihinsa ja se sekoitetaan majoneesiin", Kalifornian Subway-ketjun edustaja toteaa. 

– Selvisi, että ainesosat eivät olleet tonnikalaa, eikä kalaa. 

Jutussa on tällä hetkellä nimettynä kaksi asianomistajaa, Karen Dhanowa ja Nilima Amin. Asianajajat yrittävät kuitenkin parhaillaan muuttaa tapausta joukkokanteeksi, jolloin tuhannet henkilöt, jotka asioivat tammikuun 21. päivän jälkeen Kalifornian eri Subway-ravintoloissa ja ostivat tonnikalaleivän voisivat vaatia myös korvauksia.

Lisäksi kantajat väittävät, että Subway säästää huomattavia summia tuotteiden valmistuksessa, koska ketjun valmistama ainesossekoitus maksaa vähemmän kuin tonnikala. 

Subway: Väitteissä ei ole mitään perää

Subway on kiistänyt jyrkästi kanteen väitteet. Pikaruokaketjun mukaan ketjussa käytetään sataprosenttisen varmasti aitoa tonnikalaa, joka on kaupan päälle vielä villinä pyydettyä. Uutiskanava Foxin mukaan Subway toteaa torstaina antamassa lausunnossaan syytteen olevan vastuuton ja sopimaton hyökkäys, jolla pyritään vain saamaan nimeä ja tunnettuutta jutun asianajajille. 

– Väitteissä ei ole yksinkertaisesti mitään perää. Subway toimittaa 100-prosenttista, kypsennettyä tonnikalaa ravintoloihinsa ja se sekoitetaan majoneesiin, Subwaylta todetaan. 

Jutun kantajat vaativat Subwaylta vahingonkorvauksia ja asianajajien palkkioiden maksamista. Lisäksi he vaativat, että Subway lopettaa leipiensä myynnin tonnikalaleipinä ja luovuttaa ansaitsemansa voitot.

Ei ensimmäinen oikeusjuttu Subwaylle

Asianomistajat ovat palkanneet tehtävään Lanier-yrityksen asianajajat, jotka tunnetaan useista niin sanotuista korkean profiilin oikeusjutuista. Firma oli mukana muun muassa kuuluisassa tapauksessa, jossa 22 naista väitti Johnson & Johnsonin talkkivalmisteiden aiheuttaneen munasarjasyöpää. Tuomaristo myönsi kantajille 4,69 miljardia dollaria vahingonkorvauksia vuonna 2018.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Subway joutuu oikeusjupakan keskelle. Vuonna 2013 ketjua muun muassa syytettiin liian lyhyiden leipien myynnistä. Juttu päättyi pitkän väännön jälkeen sovintoratkaisuun. Viime vuonna Subwayn leivistä kiisteltiin Irlannissa, koska Irlannin lakipykälien perusteella Subwayn leivät eivät täytä leivän määritelmää.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja