Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Punaiset, siniset ja keltaiset Mariannet eivät olekaan ainoita – muistatko vielä nämä raitakarkit?

Muistatko vielä mustaraidallisen tai vihreäraidallisen "Mariannen"?
Muistatko vielä mustaraidallisen tai vihreäraidallisen "Mariannen"?Shutterstock
Julkaistu 28.08.2017 12:47

MTV LIFESTYLE

Oletko sinä sitä ikäluokkaa, että muistat vielä Mikko-karamellit ja Lakumellit?

Makuja.fi kertoi elokuussa, että Suomen satavuotisjuhlan kunniaksi maamme nimikkomakeiseksi on valittu kaikkien tuntema ja suurimman osan meistä rakastama, Fazerin Marianne-karkki.

Marianne-karkki keksittiin jo vuonna 1949 edesmenneen Aimo Martikaisen ja hänen kollegansa Antti Östermanin toimesta. Alun perin piparminttumakeisen työnimi oli Lyhde, jonka se sai valumuottinsa muodosta. Lopulta Marianneksi kastettu karamelli on säilyttänyt muotonsa vuodesta toiseen.

Muistatko Mikko-karamellit ja Lakumellit?

Tänä päivänä Marianne-karkkeja on markkinoilla perinteisenä punaraidallisena piparminttu-suklaaversiona. Lisäksi on kaksi muuta Marianne-makeista: siniraidallinen Marimint sisältää toffeeta ja keltaraidallinen Annemari appelsiinia. 

1970-luvulla raitakarkkiperheeseen kuului kuitenkin myös muita makeisia. Fazerilta kerrotaan, että valikoimissa on ollut myös Mariannen vihreäraitainen "veli", Mikko-karkki, jonka täytteessä oli pähkinänougat'a.

– Aikoinaan oli punavalkoraitaisen Mariannen, sinivalkoraitaisen Marimintin ja oranssi-keltaraitaisen Annemarin ja tämän Mikon lisäksi vielä musta-keltaraitainen lakritsitäytteinen tuote nimeltä Lakumelli, Fazerilta kerrotaan.

Suomalaisyritys Chymoksen museoaineistosta löytyi vuodelta 1975 peräisin olevan tuotekansio, jossa sekä Mikko että Lakumelli ovat mukana. Elintarvikeyritys Chymos perustettiin vuonna 1906. Se valmisti muun muassa Marianne-makeisia ja Omar-karkkeja. Vuonna 1993 yrityksen makeistuotanto siirtyi Fazerille.

Lisää aiheesta:

Tässä ovat Suomen suosituimmat irtokarkit – makeistukkuri yllättyi kuullessaan asiakkaan karkkitilauksen syyn: "Bänks-juhliin, kun oli ukostaan eroon päässyt"Fazerin Sinisen alkuperä voi yllättää – tiesitkö näitä faktoja Fazerin suosikkimakeisista?Tiesitkö tätä "kettukarkeista"? Fazerin todellinen seniorimakeinen vaihtoi nimeään selkeästä syystäFazer paljasti liudan uutuustuotteita: Fazerin Sininen uudistuu, Kismet yhdistyy "jääkarhukarkin" kanssa ja markkinoilta poistunut karkkipussi tekee paluunLegendaarinen Salmiakki Aakkosten maku tekee paluun – mukana myös uusia kirjaimiaFazer pudotti herkkupommin! Tässä ovat syksyn makeisuutuudet – jymy-yllätyksenä vanha retrosuosikki, joka tekee paluun
MakeisetRetroMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Makeiset
  • 30.8.09:43
    Ruoka

    Irtokarkki, josta tuli yhtäkkiä todella suosittu – ilmiö selittää makeisten hurjaa menekkiä

  • 28.8.18:23
    Viiden jälkeen

    Suomalaiset sekosivat irtokarkeista

  • 16.8.09:44
    Ruoka

    K18- ja K12-karkit MTV:n testissä: "Ei voi suositella kenellekään"

  • 31.7.20:12
    Sokeri

    Amerikkalaislehti: Karkkia kannattaisi syödä "kuten ruotsalaiset"

  • 26.7.09:41
    Ruoka

    Ilmajoella tehdään poikkeuksellista salmiakkia: "Todella iso juttu"