Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Pitäisikö Suomen ottaa mallia? Viron olutpuodeissa asiakas saa maistiaisia

Tallinnassa on useita erikoisoluisiin keskittyneitä olutpuoteja.
Tallinnassa on useita erikoisoluisiin keskittyneitä olutpuoteja.MTV
Julkaistu 11.03.2016 17:29
Toimittajan kuva

Kaisa Paavilainen

kaisa.paavilainen(at)mtv.fi

Virolaisten pienpanimoiden kehitys on parin viime vuoden aikana ollut huimaa. Kehitystä tukee panimoiden keskinäinen yhteistyö sekä Suomea vapaampi alkoholilainsäädäntö.

Viroon on reilussa kahdessa vuodessa syntynyt yli 20 pienpanimoa ja toistakymmentä kiertolaispanimoa. Tallinnaan on perustettu myös useita olutmyymälöitä ja erikoisoluihin keskittyneitä pubeja. Olutbuumin suosiosta kertoo sekin, että huhtikuussa järjestettävän Tallinnan olutfestivaalin pääsyliput myytiin loppuun jo helmikuussa.

Olutliiton puheenjohtaja ja virolaisen olutkulttuurin asiantuntija Heikki Kähkönen kertoo, että virolaisilla panimoilla on monessa suhteessa erilainen toimintakulttuuri kuin suomalaispanimoilla.

Valttikorttina kansainvälinen yhteistyö

Virolaiset pienpanimot ovat alusta asti tähdänneet kansainvälisille markkinoille ja useat panimot tekevät tiivistä yhteistyötä kansainvälisten panimoiden kanssa.

Esimerkiksi Põhjalan perustajat hakivat oppia skotlantilaiselta Brewdog-panimolta ennen oman panimonsa pystyttämistä. Matkalta tarttui mukaan panimomestari Christopher Pilkington, joka on tuonut kansainvälistä osaamista Põhjalan panimotoimintaan.

Põhjala on pannut yhteistä olutta norjalaisten kanssa, ja kansainvälinen yhteistyö on ulottunut aina Espanjaan ja Portugaliin asti. Monipuolisen yhteistyön myötä kansainvälisiä pienpanimoita on tullut mukaan myös Tallinnan olutfestivaaleille.

Suomessa pienpanimotoiminta on keskittynyt enemmän sisämarkkinoille, kun taas virolaiset suuntaavat aktiivisemmin rajojen ulkopuolelle.

Hyvät lähtökohdat rikkaalle olutkulttuurille

Virolaispanimot tekevät yhteistyötä myös keskenään muun muassa markkinoinnin ja logistiikan saralla. Myös kiertolaispanimotoimintaa harjoitetaan enemmän kuin Suomessa. Kiertolaispanimoilla ei ole omia laitteistoja, vaan ne valmistavat omia olutmerkkejään muilta vuokraamallaan laitteistolla.

Virossa on olutkulttuurille erilaiset lähtökohdat myös alkoholilainsäädännön suhteen. Tallinnassa on monia erikoisoluisiin keskittyviä olutpuoteja, joista osassa on mahdollista myös maistella oluita ennen ostopäätöstä. Suomessa tällainen on nykyisen lainsäädännön puitteissa mahdotonta.

Virolaisten käsityöoluiden esikuvat ovat Brewdogin ja Mikkellerin kaltaisissa kansainvälisissä panimoissa, mutta oluissa näkyy myös virolaisia ominaispiirteitä.

Etenkin Õllenautin Ilmar Räni on herättänyt henkiin virolaisia raaka-aineita. Õllenautin ruisoluissa käytetään virolaista ruista, joka eroaa suomalaisesta rukiista. Tämä tuo omanlaisiaan sävyjä moniin oluisiin.

Lisää aiheesta:

Suomalaiskauppoihin tulee nyt ukrainalaisolutta sodan keskeltä: "Heillä on vahva usko tulevaisuuteen"Arvostettu olutbrändi avaa ravintolan Helsinkiin: "Muutama toivottu ja käsistä viety tuote tekee paluun"Suomalaiset ovat oluen ystäviä, mikseivät siis kotimaiset oluet menesty kansainvälisesti? Neljän kaverin porukka aikoo korjata tilanteen: "Ei se mitään rakettitiedettä ole"Olutguru peräänkuuluttaa: Tämä hyvään juomakulttuuriin kuuluva tapa suomalaisten tulisi omaksua Valtava buumi! Näitä oluita suomalaiset haluavat nyt juodaOlutbuumi villitsee Virossa – oletko jo maistanut näitä erikoisuuksia?
OlutMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Olut
  • ma16:59
    Juomat

    "Olutsekoilulle" stoppi: Vanha suosikki on taas hitti

  • 20.9.22:13
    Saksa

    Oluen ystävien superjuhla käynnistyi Saksassa

  • 26.8.05:39
    Alkoholi

    Miksi suomalaiset hylkäsivät viinan? MTV:n kierros yöelämässä paljasti sukupolvien välisen kuilun

  • 9.7.07:44
    Juomat

    Suomalaiset juovat nyt olutta, joka voi hämätä

  • 13.6.07:49
    Juomat

    Tässä on Suomen paras olut: "Taatusti keskustelua herättävä"