Olutbuumi villitsee Virossa – oletko jo maistanut näitä erikoisuuksia?
Kotimaiset pienpanimot ovat olleet suomalaisten huulilla jo muutaman vuoden ajan, mutta myös etelänaapurimme panimokulttuuri on tutustumisen arvoinen.
Pienpanimobuumi on ollut kovassa nosteessa viime vuosina myös Virossa. Ensimmäiset virolaiset pienpanimot perustettiin vuoden 2013 lopussa, nyt pienpanimoita on yli 20.
Näiden lisäksi Virossa toimii toistakymmentä kiertolaispanimoa, jotka panevat olutta omalla reseptillään muiden omistamilla laitteilla.
Käsityöoluita virolaisella vivahteella
Kansainvälinen pienpanimokulttuuri oli 2010-luvun alussa tavoittanut myös virolaiset olutharrastajat. Eri tahoilla alkoi kyteä ajatus siitä, että myös Viroon voisi perustaa panimon, joka voisi tehdä persoonallisia oluita kansainvälisten esikuviensa tapaan, mutta virolaisella vivahteella.
Keittiömestari Ilmar Ränillä oli jo aiempaa kokemusta oluen panemisesta, sillä hän oli valmistanut omia oluita jo ennen oman panimon perustamista.
Ränin oluet olivat niin pidettyjä, että hän päätti lopulta perustaa oman panimon, Õllenautin. Vuoden 2013 lopulla toimintansa aloittanut Õllenaut on noussut yhdeksi Viron arvostetuimmista pienpanimoista.
Samoihin aikoihin aloitteli toimintaansa myös Põhjala, joka teetti oluitaan aluksi kiertolaispanimona. Põhjala sai oman panimonsa pystyyn vuoden 2014 keväällä.
Panimoita syntyy huimaa vauhtia
Näiden pioneerien jälkeen pienpanimoita alkoi syntyä kuin sieniä sateella, ja uusia olutlaatuja tuli myyntiin nopeaan tahtiin. Vuonna 2013 Virossa rekisteröitiin 19 pienpanimo-olutta, seuraavana vuonna 90. Viime vuonna uusia oluita tuli 179. Yhteensä runsaan kahden vuoden aikana markkinoille on tullut yli 300 uutta olutta.
Viron kokoiselle maalle tämä on hurja vauhti, etenkin kun yli puolet panimoista sijaitsee Tallinnassa tai sen lähistöllä.
Tällä hetkellä uusia oluita ilmestyy markkinoille 2–3 oluen viikkovauhtia. Yhteensä pienpanimot tuottivat viime vuonna noin miljoona litraa olutta.
Vaikka kehitys on ollut huimaa, pienpanimoiden osuus Viron oluttuotannosta on alle prosentin. Valtaosa Viron oluttuotannosta tulee edelleen Sakun ja A. Le Coqin panimoilta.
Lähteet: Olutliiton puheenjohtaja Heikki Kähkönen ja Tallinnaa.com
Kuinka olutta valmistetaan? Katso videolta Karjalan matka raaka-aineista tölkkiin.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Coleslaw á la Kari Aihinen
-
Kirsin lihapiirakat uunissa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mustikkapiirakka airfryerissa
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Kananmunakastike – legendaarinen kastike perunoille tai kalalle
-
Paistetut kantarellit
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka