Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Olutbuumi villitsee Virossa – oletko jo maistanut näitä erikoisuuksia?

Reilun kahden vuoden aikana markkinoille on tullut yli 300 uutta virolaisolutta.
Reilun kahden vuoden aikana markkinoille on tullut yli 300 uutta virolaisolutta.MTV
Julkaistu 12.03.2016 14:01
Toimittajan kuva

Kaisa Paavilainen

kaisa.paavilainen(at)mtv.fi

Kotimaiset pienpanimot ovat olleet suomalaisten huulilla jo muutaman vuoden ajan, mutta myös etelänaapurimme panimokulttuuri on tutustumisen arvoinen.

Pienpanimobuumi on ollut kovassa nosteessa viime vuosina myös Virossa. Ensimmäiset virolaiset pienpanimot perustettiin vuoden 2013 lopussa, nyt pienpanimoita on yli 20.

Näiden lisäksi Virossa toimii toistakymmentä kiertolaispanimoa, jotka panevat olutta omalla reseptillään muiden omistamilla laitteilla.

Käsityöoluita virolaisella vivahteella

Kansainvälinen pienpanimokulttuuri oli 2010-luvun alussa tavoittanut myös virolaiset olutharrastajat. Eri tahoilla alkoi kyteä ajatus siitä, että myös Viroon voisi perustaa panimon, joka voisi tehdä persoonallisia oluita kansainvälisten esikuviensa tapaan, mutta virolaisella vivahteella.

Keittiömestari Ilmar Ränillä oli jo aiempaa kokemusta oluen panemisesta, sillä hän oli valmistanut omia oluita jo ennen oman panimon perustamista.

Ränin oluet olivat niin pidettyjä, että hän päätti lopulta perustaa oman panimon, Õllenautin. Vuoden 2013 lopulla toimintansa aloittanut Õllenaut on noussut yhdeksi Viron arvostetuimmista pienpanimoista.

Samoihin aikoihin aloitteli toimintaansa myös Põhjala, joka teetti oluitaan aluksi kiertolaispanimona. Põhjala sai oman panimonsa pystyyn vuoden 2014 keväällä.

Panimoita syntyy huimaa vauhtia

Näiden pioneerien jälkeen pienpanimoita alkoi syntyä kuin sieniä sateella, ja uusia olutlaatuja tuli myyntiin nopeaan tahtiin. Vuonna 2013 Virossa rekisteröitiin 19 pienpanimo-olutta, seuraavana vuonna 90. Viime vuonna uusia oluita tuli 179. Yhteensä runsaan kahden vuoden aikana markkinoille on tullut yli 300 uutta olutta.

Viron kokoiselle maalle tämä on hurja vauhti, etenkin kun yli puolet panimoista sijaitsee Tallinnassa tai sen lähistöllä.

Tällä hetkellä uusia oluita ilmestyy markkinoille 2–3 oluen viikkovauhtia. Yhteensä pienpanimot tuottivat viime vuonna noin miljoona litraa olutta. 

Vaikka kehitys on ollut huimaa, pienpanimoiden osuus Viron oluttuotannosta on alle prosentin. Valtaosa Viron oluttuotannosta tulee edelleen Sakun ja A. Le Coqin panimoilta.

Lähteet: Olutliiton puheenjohtaja Heikki Kähkönen ja Tallinnaa.com

Kuinka olutta valmistetaan? Katso videolta Karjalan matka raaka-aineista tölkkiin.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Kontulalainen oluttehdas näpäyttää – ryhtyi tuottamaan aivan tavallista Keijo-keskiolutta: "Perusbisse rules"Kohta pannaan kummituslinnassa! Vaasaan avataan "Panoluola"Pienpanimobuumi tuonut mukanaan erikoisen lieveilmiön: "Käy köpelösti"Valtava buumi! Näitä oluita suomalaiset haluavat nyt juodaPitäisikö Suomen ottaa mallia? Viron olutpuodeissa asiakas saa maistiaisiaPienpanimobuumi jatkuu – tuotanto kolminkertaistunut lyhyessä ajassa
OlutMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Olut
  • 26.8.05:39
    Alkoholi

    Miksi suomalaiset hylkäsivät viinan? MTV:n kierros yöelämässä paljasti sukupolvien välisen kuilun

  • 9.7.07:44
    Juomat

    Suomalaiset juovat nyt olutta, joka voi hämätä

  • 13.6.07:49
    Juomat

    Tässä on Suomen paras olut: "Taatusti keskustelua herättävä"

  • 31.5.09:44
    Juomat

    Mitä eroa on IPA-, APA- ja NEIPA-oluella? Panimomestari kertoo

  • 1.4.06:23
    Huumori

    Pilaa vai ei? Suomeen avautuu ensimmäinen olutkylpylä