Pitääkö spagetit laittaa kattilaan kylmään vai kiehuvaan veteen? Paras tapa keittämiseen on tässä: "Mahtavan makuista pastaa"

spagetti pasta
Shutterstock

The Kitchn -ruokasivustolla selvitettin paras metodi spagetin keittämiseen.

Videolla: Joko testasit? Kari Aihisen älyttömän helppo ja hyvä pasta – kuka tahansa osaa tehdä: "Elävä legenda"

Luulitko, että pastaa voi keittää vain yhdellä tavalla? Olit väärässä. The Kitchn -ruokasivustolla testattiin yhteensä viisi erilaista metodia spagetin kypsentämiseen. Erilaiset tekniikat poimittiin niksisivustoilta tai muun muassa tunneutuilta huippukokeilta.

Perinteinen tapa on tietysti lisätä spagetit kiehuvaan suolaveteen, kuten pastapakkauksissakin usein neuvotaan. Sivustolla kuitenkin testattiin nämä viisi tapaa:

1. Spagetin keittäminen pienessä määrässä vettä paistinpannulla
2. Spagetin paahtamien pannulla ja liottaminen yön yli ennen keittämistä
3. Spagetin liottaminen ja pikakeittäminen minuutissa
4. Spagetin keittäminen normaaliin tapaan suolavedessä (pasta lisätään, kun vesi kiehuu)
5. Spagetin keittäminen suolavedessä niin, että pasta lisätään jo kylmään veteen

Paras tapa yllättää

Kaikista huonoimmaksi metodiksi ruokasivustolla arvioitiin spagetin keittäminen pannulla pienessä määrässä vettä. Ongelmaksi muodostui se, että vesi ehti koko ajan haihtua pannulta ja spagetit tarttuivat pannun pohjaan. Lopputuloksena saatiin ositain raakaa ja pohjaan tarttunutta spagettia.

Parhaimman metodin tittelistä taistelivat lopulta perinteinen tapa sekä spagetin keittämisen aloittaminen kylmässä vedessä. Pidemmän korren veti ylättäen kylmävesimetodi, joka on peräisin huippukokki Alton Brownilta. Metodissa kattilaan laitetaan hieman vajaa 2 litraa vettä ja samaan aikaan myös spagetit. Kattila peitetään kannella, vesi laitetaan kiehumaan ja kun vesi kiehuu, kansi poistetaan ja pastan annetaan kypsyä loppuun.

– Meni vain muutama minuutti, että spagetti pehmentyi ja upposi veteen. Spageteista tuli täydellisen kypsyisiä. Koska tässä metodissa käytetään normaalia vähemmän vettä, vedestä tulee myös tärkkelyspitoisempaa, mikä on hyvä, jos teet kastiketta. Tämä tapa oli yksi nopeimmista, suoraviivaisimmista ja lopputuloksena saatiin mahtavan makuista pastaa, The Kitchn -sivuston ruokatoimittajat summaavat. 

Lähde: The Kitchn

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja