Pitääkö parsa kuoria? Ruotsalaiskokilta tärkeä muistutus

Parsa tankoparsa
Valkoinen ja vihreä parsa ovat kevään herkullista sesonkiruokaa. Shutterstock

Nappaa ammattilaisen parsavinkit!

Ruotsalainen keittiömestari Louise Johansson tunnustautuu parsan ystäväksi, erityisesti valkoisen parsan. Nyt hän paljastaa Aftonbladetin ruokasivuilla ravintolakeittiöistä tutut kikat parsan valmistamiseen. 

Tarkkana kuorimisen kanssa

Ensimmäiseksi keittiömestari muistuttaa vihreän ja valkoisen parsan erosta: kyseessä on täysin sama kasvis. Maan alla kasvaessaan parsa on valkoinen ja maan päällä se saa vihreän värinsä. Parsat siis kerätään eri aikaan. 

– Valkoinen parsa on mielestäni hieman herkullisempaa, ylellisempää ja elegantimpaa. 

Parsan käsittely riippuu Johanssonin mukaan siitä, kuinka isoja ja paksuja parsat ovat. Yleinen virhe on se, että ihmiset innostuvat kuorimaan liikaa erityisesti vihreää parsaa. Kasvis menettää näin turhaan makuaan. 

Kokin mukaan maan alla kasvava ja säikeinen valkoinen parsa tulee aina kuoria kunnolla, mutta vihreän parsan kohdalla asian laita on toinen.

– Vihreän parsan kanssa tulee olla varovaisempi. Riittää, että ottaa kuorimaveitsellä pois ne pienet lehdet varresta.

Keitinveteen muutakin kuin suolaa

Jos parsan alavarsi on huomattavasti ylävartta paksumpi, kannattaa se kuoria saman paksuiseksi, jotta kasvis kypsyy tasaisesti. 

Hienostuneemman makuisen valkoisen parsan keittiömestari maustaa aina sitruunalla. Vihreä parsa on luonnostaan "vihreämmän ja keväisemmän makuinen", mutta senkin makupariksi sopii sitruuna.

Vihreän parsan keitinveteen Johansson neuvoo lisäämään ensinnäkin runsaasti suolaa, mutta myös hieman voita, sitruunaa ja sokeria. Saman vinkin MTV Uutisille antoi aiemmin myös ahvenanmaalainen parsanviljelijä.

Älä ylikypsennä

Jos haluaa toimia kuten huippukokki, kannattaa testata toista valmistusmenetelmää. 

Johansson kertoo itse graavaavansa valkoisia parsoja noin 15 minuutin ajan suolassa ja sokerissa, jonka jälkeen hän kypsentää parsat tyhjiöpakattuna vesihauteessa, eli sous vide -menetelmällä. 

Tärkeintä parsan kypsennyksessä on kuitenkin kokin mukaan se, ettei sitä ylikypsennä. Parsa kannattaa mieluummin jättää jopa hieman raa’aksi, jotta siihen jää purutuntumaa. 

Katso myös video: Keittiömestari Harri Syrjänen kertoi parsavinkkejään vuonna 2018

Harri Syrjäsen gourmetkokkailu 7:00
Katso Harri Syrjäsen parsavinkit!

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.