Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Pitääkö parsa kuoria? Ruotsalaiskokilta tärkeä muistutus

Valkoinen ja vihreä parsa ovat kevään herkullista sesonkiruokaa.
Valkoinen ja vihreä parsa ovat kevään herkullista sesonkiruokaa.Shutterstock
Julkaistu 14.05.2024 10:59

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Nappaa ammattilaisen parsavinkit!

Ruotsalainen keittiömestari Louise Johansson tunnustautuu parsan ystäväksi, erityisesti valkoisen parsan. Nyt hän paljastaa Aftonbladetin ruokasivuilla ravintolakeittiöistä tutut kikat parsan valmistamiseen. 

Lue myös: Parasta parsarisottoa! Hans Välimäen ja Harri Syrjäsen helpot ohjeet: "Isoin virhe on..."

Tarkkana kuorimisen kanssa

Ensimmäiseksi keittiömestari muistuttaa vihreän ja valkoisen parsan erosta: kyseessä on täysin sama kasvis. Maan alla kasvaessaan parsa on valkoinen ja maan päällä se saa vihreän värinsä. Parsat siis kerätään eri aikaan. 

– Valkoinen parsa on mielestäni hieman herkullisempaa, ylellisempää ja elegantimpaa. 

Parsan käsittely riippuu Johanssonin mukaan siitä, kuinka isoja ja paksuja parsat ovat. Yleinen virhe on se, että ihmiset innostuvat kuorimaan liikaa erityisesti vihreää parsaa. Kasvis menettää näin turhaan makuaan. 

Kokin mukaan maan alla kasvava ja säikeinen valkoinen parsa tulee aina kuoria kunnolla, mutta vihreän parsan kohdalla asian laita on toinen.

– Vihreän parsan kanssa tulee olla varovaisempi. Riittää, että ottaa kuorimaveitsellä pois ne pienet lehdet varresta.

Lue myös: Testasimme parsaherkun, jota on hankala tyriä – yhtä helppoa kuin tähtitorttujen tekeminen

Keitinveteen muutakin kuin suolaa

Jos parsan alavarsi on huomattavasti ylävartta paksumpi, kannattaa se kuoria saman paksuiseksi, jotta kasvis kypsyy tasaisesti. 

Hienostuneemman makuisen valkoisen parsan keittiömestari maustaa aina sitruunalla. Vihreä parsa on luonnostaan "vihreämmän ja keväisemmän makuinen", mutta senkin makupariksi sopii sitruuna.

Vihreän parsan keitinveteen Johansson neuvoo lisäämään ensinnäkin runsaasti suolaa, mutta myös hieman voita, sitruunaa ja sokeria. Saman vinkin MTV Uutisille antoi aiemmin myös ahvenanmaalainen parsanviljelijä.

Älä ylikypsennä

Jos haluaa toimia kuten huippukokki, kannattaa testata toista valmistusmenetelmää. 

Johansson kertoo itse graavaavansa valkoisia parsoja noin 15 minuutin ajan suolassa ja sokerissa, jonka jälkeen hän kypsentää parsat tyhjiöpakattuna vesihauteessa, eli sous vide -menetelmällä. 

Tärkeintä parsan kypsennyksessä on kuitenkin kokin mukaan se, ettei sitä ylikypsennä. Parsa kannattaa mieluummin jättää jopa hieman raa’aksi, jotta siihen jää purutuntumaa. 

Lue myös: Paras tapa parsan kypsentämiseen! Parsanviljelijä Virpin kikka parantaa makua

Katso myös video: Keittiömestari Harri Syrjänen kertoi parsavinkkejään vuonna 2018

7:00Harri Syrjäsen gourmetkokkailuKatso Harri Syrjäsen parsavinkit!

Lähde: Aftonbladet/Godare
 

Lisää aiheesta:

Pitääkö parsa kuoria? Moni sortuu yleiseen virheeseenParas tapa parsan kypsentämiseen! Parsanviljelijä Virpin kikka parantaa makuaVihreän ja valkoisen parsan ero yllättää – paras tapa kevätherkun kypsentämiseen ja muut parsafaktatYlivoimainen niksi parsan valmistukseen – testaa Virpin taktiikkaa: Parantaa makua huomattavasti!Virpillä on ylivoimainen niksi parsan valmistukseen: Parantaa makua huomattavasti!Virpin ylivoimainen tapa parsan kypsentämiseen: Kaksi "salaista ainesosaa" parantaa makua huomattavasti!
KasviksetRuoanlaittoRuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Kasvikset
  • 07:46
    Ruoka

    Sipuli kannattaakin pilkkoa näin – mullistavaa!

  • 3.9.07:44
    Ruoka

    Mitä eroa on lehtisalaatilla, friseesalaatilla ja jääsalaatilla?

  • 1.9.17:32
    Ruoka

    Megahelppoa ja edullista! Anun nopeat feta-kasvispyörykät ovat varma hitti

  • 1.9.11:46
    Ruoka

    Näin saat salaatin maistumaan paremmalta!

  • 13.8.11:35
    Ruoka

    Kurkkupula iski Suomessa – tämän takia ulkomainen kurkku maistuu "oudolta"