Pienen tytön kysymys tiivistää leipäjonojen ongelman – Tampereella kehitettiin täysin uudenlainen ruoka-avun konsepti, jossa kaikki tuotteet ovat ilmaisia

Tässä puodissa kaikki on kävijöilleen ilmaista – Tampereella keksittiin vaihtoehto leipäjonoille 3:49 Tässä puodissa kaikki on kävijöilleen ilmaista – Tampereella keksittiin vaihtoehto leipäjonoille
Tässä puodissa kaikki on kävijöilleen ilmaista – Tampereella keksittiin vaihtoehto leipäjonoille

Tampereen Nekalaan avautuu toukokuussa myymälämäisiä ruokajakelupisteitä, josta vähävaraiset voivat hakea ruoka-avustuksensa leipäjonojen sijaan.

Noin 85 neliön Puoti-myymälä on kodikas ja tyyliltään hieman maalaisromanttinen. Jos ei tietäisi, sitä voisi luulla pieneksi erikoisruokamyymäläksi.

Sitä se periaatteessa onkin, sillä Puodista ruoka-avustuksen saaneet ihmiset voivat tulla noutamaan tuotteensa suoraan myymälän hyllyiltä. Tuotteet vaan ovat heille ilmaisia, koska ruoka-apu on tarkoitettu vähävaraisille ja muuten taloudellisessa ahdingossa oleville.

Evankelisluterilaisen kirkon elintarvikeavun koordinaattori Marja Palkosen mukaan myymälämäinen jakelupiste on paitsi käytännöllinen, myös vähävaraisille kunnioittavampi.

Ruoka-avun tarve kasvaa

Kuten monissa muissa suurissa kaupungeissa, myös Tampereella ruoka-avun tarve on kasvanut. Ruoka-apuun turvautuu yhä enemmän nuoria ja lapsiperheitä.

Palkonen muistelee, kuinka näki pienen tytön äitinsä kanssa jonottamassa ruokajakelussa. Tyttö kysyi äidiltään, miksi he oikein siinä jonottavat. Äiti yritti parhaansa mukaan selittää, että he tarvitsevat sen ruoan.

Ei pienen tytön paikka ole leipäjonossa, muistaa Palkonen miettineensä tuolloin sydän syrjällään.

Puoti tarjoaakin sen kävijöilleen hienovaraisen ja kunnioittavan tavan hakea ruoka-apua.

– Onhan se ihmisen itsensä kannalta arvostavampaa, että hän voi olla myymälämäisessä ympäristössä ja valita ne tuotteet.

Toinen tärkeä hyöty myymälästä on se, ettei ruokaa ei mene hävikkiin. Kylmäketjut eivät katkea ja ihmiset saavat valita tuotteet oman mieltymyksensä ja ruokavalionsa mukaan.

Palkosen mukaan Puotia on suunniteltu jo vuosia, ja kiinnostusta konseptia kohtaan on jo kuultu muista kaupungeista.

– Me ajattelemme täällä, että myös vähävaraisella on oikeus valita.

Lue myös:

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat