Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Pian on rapujuhlien aika, mutta tiedätkö, miten kovakuorista otusta kuuluu imeä ja ryystää? Näillä vinkeillä saat ravusta kaiken irti!

3:24Millainen ravustuskausi on luvassa? MTV paikalla, kun kesän ensimmäiset merrat lasketaan veteenMillainen ravustuskausi on luvassa? MTV oli paikalla, kun kesän ensimmäiset merrat laskettiin veteen!
Julkaistu 21.07.2021 16:24

MTV LIFESTYLE

Rapujuhlat ovat osa suomalaisten perinteitä, mutta miten kovakuoristen herkkupalojen nauttiminen tapahtuu? Näillä vinkeillä onnistuu ensikertalainenkin!

Ravustuskausi alkaa tänään, mikä tietää monissa kaveriporukoissa jo perinteeksi muodostuneita rapujuhlia. Mutta miten rapu oikeastaan syödään?

Rapuja syödään sormin ja rapuveitsellä kuorien sekä imeskellen ja ryystäen. Monet aloittavat syömisen saksista tai pyrstöstä. Ravun voit syödä joko sitä mukaan kun lihaosia irtoaa, tai laittaa lihapalat tillisilpulla maustetun paahtoleivän päälle.

Lue myös: Älä osta! WWF:n tuore listaus kaloista, jotka pitäisi jättää syömättä – ehdoton ei sushiravintoloiden suosikille: "Järjenvastaista"

Keitä, jäähdytä, säilytä kylmässä

Nosta kypsät ravut liemestä ja jäähdytä. Poista liemestä myös tillinippu.

Nosta lopuksi kattila altaaseen ja valuta kylmää vettä sen ympärille, jotta kattilassa oleva liemi jäähtyisi. Laita ravut takaisin liemeen niin, että liemi peittää ravut. Lisää joukkoon vielä loput tillinipusta ja jäähdytä 8–10 asteiseksi.

Rapuja on syytä säilyttää kylmässä myös kuljettaessa. Parhaimmillaan ravut ovat 6–12 tuntia keittämisen jälkeen.

shutterstock_653105695
Copyright (c) 2017 Ekaterina Kondratova/Shutterstock. No use without permission.

Lue myös: Kannattaako kalapuikot paistaa pannulla vai uunissa? Valmistaja paljastaa parhaan valmistustavan

Näin rapu syödään

Väännä ravun sakset irti kuoresta. Taita nivelet irti ja imeskele niistä keitinliemi. Irrota saksen pienempi osa murtamalla se kärjestä ja imaise liha suuhun.

Saksen suuremmassa osassa on maukasta lihaa. Naksauta saksen isomman osan kärki poikki ja imaise mehu suuhun veitsessä olevan reiän kautta. Irrota liha avaamalla saksen kylki rapuveitsen avulla.

Lue myös: Muista tämä aina, kun ostat ja syöt perunaa – muuten menee pieleen: "Pilaa helposti koko ruokalajin""

Paljon vääntämistä – käytä apuna rapuveistä

Väännä pyrstö irti keskiruumiista. Ota kiinni selkäpanssarista silmien takaa ja väännä panssari irti kokonaisena. Kaavi kuoren alla oleva kellertävä rapuvoi veitsellä suuhun tai lautaselle talteen.

Pyrstö on ravun herkullisin osa. Pyrstölihan saa ulos kuorta avaamatta vetämällä sen ulos pyrstön tyvestä. Jos pyrstöliha ei lähde irti, pyrstön lihaosan voi irrottaa ottamalla pyrstön molempiin käsiin ja painamalla kuoren irti toisesta sivusta. Apuna voi käyttää rapuveistä. Pidä rapua selkäpuoli alaspäin etteivät mehut valu hukkaan.

shutterstock_1764763742Ota tarvittaessa avuksi rapuveitsi.Copyright (c) 2020 Bokehboo Studios/Shutterstock. No use without permission.

Pyrstölihan päällä oleva lihassuikale irrotetaan ja sen alla oleva suoli poistetaan. Tämän jälkeen pyrstöliha on valmis syötäväksi.

Vinkki: Rapuja ei syödä kovaan nälkään, koska yhdessä ravussa on vain noin 6-8 grammaa syötävää lihaa.

Juttu on uusinta vuodelta 2011.

Katso myös: Myös jäätelön syömiseen on olemassa oikea tapa! Tutkijan 7 kohdan lista jätskin syömiseen:

1:33On olemassa oikea tapa syödä jäätelöä – tutkijan 7 kohdan lista jätskin syömiseen

Lue myös: Älä sorru yleiseen tomaattimokaan: ”Suurin kaltoinkohtelu, jonka tomaatille voi tehdä”

Lue myös: Oletko tullut ajatelleeksi tätä jäätelöpurkista? Jäätelötehtaan Sauli kertoo, miksi yleinen tapa jätskin ottamiseen ei välttämättä kannatakaan: "Harvalla on sellainen kotonaan"

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lisää aiheesta:

Miksi rapuveitsessä on reikä? Ravintoloitsijan vinkit rapujuhliinEnsimmäistä kertaa rapujuhliin? Näin syöt ravunKauppojen kalatiskeiltä voi paljastua nyt arvokas yllätys: "Jos löydät, olet onnenpekka""Aivan törkeän hyvän makuista!" – Helin helppo kalatahna yllättääKaupoissa nyt myytävästä kalasta voi paljastua arvokas yllätys: "Jos löydät, olet onnenpekka"Kaupan kalatiskiltä löydät todellisen pikaruoan, jonka hinta ei päätä huimaa: "Saa vieraat varmasti ällistymään"
RuokaVinkitJuhlatSyksyMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 16:07
    Turvallisuus

    Tätä ruokaa saa syödä vain 2 grammaa päivässä

  • 11:05
    Suklaa

    Tunnettujen liköörikonvehtien valmistus lopetettu yllättäen: "Pitääkö juuri ennen joulua...?"

  • 08:15
    Aamiainen

    Tätä aamupalaa ravitsemusterapeutti suosittelee

  • Eilen11:14
    Linnan juhlat

    Ravintolayrittäjä Elias ilahtui Linnan juhlien säräuutisesta – "Suurin osa ei tiedä"

  • Eilen09:17
    Linnan juhlat

    Poikkeuksellinen perinneruoka Linnan juhliin: Valmistaminen kestää jopa 4–5 päivää