Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Palacen keittiömestari tylyttää: "Televisiossa on todella paljon kokkeja, jotka eivät tiedä ruoanlaitosta yhtään mitään"

Suomen eustaja Ismo Sipeläinen ja valmentaja Eero Vottonen valmistautuvat Bocuse d'Or-kilpailuihin.
Suomen eustaja Ismo Sipeläinen ja valmentaja Eero Vottonen valmistautuvat Bocuse d'Or-kilpailuihin. MTV
Julkaistu 08.03.2018 08:47
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Nykyajan kokkiohjelmat ja niiden kautta välittyvä kuva kokin työstä on herättänyt kiivasta keskustelua ravintola-alan ammattilaisten keskuudessa. 

Alkuviikosta ravintola-alalla pitkän uran tehnyt Maija Silvennoinen herätti keskusteltua kritisoimalla nykyajan kokkiohjelmia ja kuvaa, jonka ne kokin työstä antavat. 

– Huippukokki on se, joka oikeasti tekee töitä, ei se, joka esiintyy televisiossa, lehdistössä tai messuilla, Silvennoinen totesi Huomenta Suomen lähetyksessä.

Palace-ravintolaa yhdessä Hans Välimäen kanssa pyörittävän Eero Vottosen mukaan lauseessa on perää.

– Puhun nyt medialle, mutta en ole koskaan esiintynyt televisiossa tai tehnyt keittokirjaa. Sanotaan näin, ettei se ihan pelkästään niin ole, mutta televisiossa on todella paljon kokkeja, jotka eivät tiedä ruoanlaitosta yhtään mitään, Vottonen kommentoi Makuja.fi:lle.

Vottonen edusti Suomea Bocuse d'Or-kilpailuissa viime kaudella.Lehtikuva

Vaikka nimiä Vottonen ei suostu mainitsemaan, hän kertoo tehneensä monien kanssa töitä ja tietää hyvin, että ammattitaidottomia tv-kokkeja on olemassa.

Kokin työtä ei arvosteta Suomessa riittävästi 

Vottonen on Silvennoisen kanssa samoilla linjoilla myös siitä, että nykyiset kokkiohjelmat saattavat antaa alasta aivan väärän kuvan.

– En ole koskaan nähnyt kokkiohjelmaa, jossa jynssättäisiin pöytiä tai kuorittaisiin perunoita. Siitä näytetään vain hyvä osuus, mutta kaikki se kova työ jää siitä pois.

LUE MYÖS: Pitkän linjan keittiömestari hehkuttaa Suomen ravintolatarjontaa: "Parempi kuin koskaan ennen"

Vottosen mukaan kokin työtä arvostetaan Suomessa aivan liian vähän, mikä näkyy muun muassa motivoituneiden työharjoittelijoiden katona.

– Kokin palkka on 1600 euroa kuukaudessa ja voin luvata, että se on kovaa työtä ja pitkiä päiviä. Arvotusta ei ole, eikä meillä ole sellaista ravintolassa syömisen kulttuuria, että ihmiset oikeasti ymmärtäisivät, kuinka paljon työtä se vaatii, Vottonen kiteyttää.

***

3:05Huippukokki kertoo Michelin-tähtien mystisestä taustasta

Lisää aiheesta:

Henri Alén metsästää edelleen yhtä täydellistä ateriaa – intohimo kokkaamiseen lähti kotitaloustunneilta: "Ruoassa on vapaus"Helena Puolakka teki 18-tuntisia työpäiviä matkalla yhdeksi Suomen arvostetuimmaksi keittiömestariksi – oppi ratkaisevan asian Gordon Ramsayn alaisuudessaTällä alalla olisi Suomessa töitä, mutta tekijöistä on huutava pula – nyt palautetaan ravintola-alan ja kokin ammatin arvostus: "Mielestäni parasta, mitä maailmassa voi olla"Jyrki Sukula kertoo, miksi ravintoloita menee Suomessa nurin – tämä saa ulkomailla asuvan kokin huokailemaan HelsingissäAkseli Herlevi televisiokokkien vähättelystä: "Ei ole mitään oikeaa tai väärää tapaa"Ravintoloitsija Maija Silvennoinen nykyajan ruokaohjelmista: "Huippukokki on se, joka oikeasti tekee töitä, ei se, joka esiintyy televisiossa"
RuoanlaittoRavintolatMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoanlaitto
  • 16.10.08:34
    Ruoka

    Keititkö vahingossa "surumunan"? Tätä se tarkoittaa

  • 10.10.08:38
    Ruoka

    "Ihmejauhot" korvaavat korppujauhot – oletko testannut?

  • 6.10.07:47
    Keittiö

    Mikrojen käyttöohjeissa on omituinen yksityiskohta

  • 29.9.17:17
    Ruoka

    Jauhelihakastikkeeseen kannattaa lisätä yllättävä ainesosa: "Vau!"

  • 21.9.17:33
    Ruoka

    Perunaakin maukkaampaa! Kotimainen raaka-aine, jota kannattaa nyt ostaa